in , , ,

Hoppá! Megjelent a Lengyelországot támogató kormányhatározat

Már csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely elutasítja az Európai Bizottság Lengyelországgal szemben hozott keddi döntését

Már csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely elutasítja az Európai Bizottság Lengyelországgal szemben hozott keddi döntését, melynek értelmében pénzbüntetéssel sújtják Varsót a vitatott igazságügyi reform miatt.

Hogy a magyar kormány szerdai ülésén erről döntött, arról Orbán Viktor miniszterelnök már tájékoztatta Andrzej Duda lengyel államfőt, mikor csütörtökön Budapesten fogadta. Megbeszéléseiken a magyar kormányfő Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította vendégét.

 Az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét!

– figyelmeztetett a tárgyalások során.

Szavaival összhangban a magyar kormányhatározat leszögezte, hogy:

  1. az  Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az  Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben.
  2. Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben Brüsszel hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az  Európai Unió egységét veszélyezteti.
  3. Magyarország kiáll Lengyelország mellett. A kormány rögzíti, hogy a  bírság kezdeményezésével az  Európai Bizottság a tagállami szuverenitás számos elemét megsértve beavatkozott a lengyel jogalkotás menetébe, valamint a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyrendszerébe.
  4. A kormány felhívja az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásba történő, Lengyelország melletti beavatkozás lehetőségét, amelynek keretében a kormány kifejtheti jogi álláspontját.

Szerdán Varga Judit igazságügyi miniszter is felháborodott bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán.

Ezzel a botrányos és arrogáns lépéssel a Bizottság egy olyan határt lépett át, amelyet korábban elképzelhetetlennek hittünk

– figyelmeztetett.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

Figyelem! Ha jön Gyurcsány, jön a fizetős egészségügy! Videó

Nagyon nagy a baj: újabb, az agyat támadó halálos vírus bukkant fel Indiában – A halálozási rátája 40–75 százalék között mozog