in

Nagyon nagy a baj: újabb, az agyat támadó halálos vírus bukkant fel Indiában – A halálozási rátája 40–75 százalék között mozog

Időben sikerült megfékezni, vagy újabb járvány szabadulhat el? Lélegzet-visszafojtva várják a tesztek eredményeit és a tünetek jelentkezését az indiai egészségügyi hatóságok

Időben sikerült megfékezni, vagy újabb járvány szabadulhat el? Lélegzet-visszafojtva várják a tesztek eredményeit és a tünetek jelentkezését az indiai egészségügyi hatóságok, miután az országban ismét felbukkant a Nipah-vírus. Múlt héten egy 12 esztendős fiú veszítette életét, akit agyvelőgyulladás gyanújával szállítottak kórházba. A vizsgálatok azonban igazolták, hogy a ritka Nipah-vírus fertőzte meg. A tesztek után az áldozattal érintkező személyeket azonnal karanténba zárták, tesztjeik egyelőre negatívak lettek, de továbbra is megfigyelés alatt tartják őket. Kockázatot jelenthet az is, hogy nem lehet százszázalékos bizonyossággal állítani, hogy a kontaktkutatás mindenkit felderített. A kór lappangási ideje általában 4-14 nap, de megfigyeltek már 45 napos esetet is.

Miért ilyen veszélyes a Nipah? A kórokozó alapvetően állatokról, leggyakrabban denevérről, sertésről terjed át az emberekre. A szakemberek gyanítják, hogy a kisfiú is olyan gyümölcsöt fogyaszthatott, amit előtte fertőzött denevérek rágcsáltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) leírása alapján a betegség az agyat támadja meg, első tünetei a magas láz, az erős fejfájás, a hányás.

Halálozási rátája 40–75 százalék között mozog, amellyel olyan gyilkos kórokhoz mérhető, mint az ebola.

Vakcina nem létezik ellene, ahogy igazán hatékony kezelés sem.

A Nipah-vírust először 1999-ben azonosították Malajziában. Azóta felbukkant már Bangladesben, többször Indiában, de alapvetően az egész térséget fenyegeti, ahol a denevérek elterjedtek. A korábbi kitörések nem követeltek túl sok életet, a malajziaiban nagyjából százan, a legpusztítóbb, 2001-es indiaiban 45-en haltak meg. Ennek egyik oka lehet, hogy a kórokozó nem terjed olyan könnyen, mint például a koronavírus, a tapasztalatok szerint általában az első betegeket kezelő egészségügyi dolgozók kapják el a betegséget. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a Nipah is tipikusan az a kór, amelyen „jobb rajta tartani a szemünket”. Különösen olyan rendkívül népes, sűrűn lakott területen, mint az indiai Kerala állam, amelynek egészségügyi rendszerét ráadásul egyébként is megtépázta a Covid–19-járvány.

 

 

(László Dávid, magyarnemzet.hu)

 

Add tovább!

Hoppá! Megjelent a Lengyelországot támogató kormányhatározat

Fricz Tamás kiakadt a lepukkant Szél Bernire: Szél Bernadett liberális demagógiája tűzijátékról és gyermekétkeztetésről