in ,

Bognár Zsolt fontos értekezése a politikai vélemények torzulásáról

A politikai értékítéletből fakadó érzéki csalódásaink margójára

 

Tesztjáték keretében, ha kitesznek elénk egy tetszőleges politikai szereplőről készült fotót, akkor világnézeti alapállásának felfedésekor, a képen látható személyről alkotott első benyomásunk óhatatlanul torzul. A látott ember fizimiskájáról vallott ítéletünk egycsapásra megváltozik, amennyiben nézeteit tekintve kiderül, hogy valóban a másik oldalon áll az illető, mint ahol mi vagyunk.

Alkalmazott minősítéseink egyike ilyenkor – és most finom leszek – úgy hangzik:
Hogy ez a rút figura mekkora egy barom!
Ha a másik oldal pártpreferenciáit tartjuk szívünkhöz közelállónak, mintsem ami a képen látható illetőé, akkor hiába van egy sármos George Clooney vagy egy vadító Julia Roberts a véleményezésünk mikroszkópjának lencséje alatt, tetszik vagy sem, de rögvest egy ellenszenves, rosszarcú férfiegyedet és egy koravén vagy kivénhedt banyát kezdünk érzékelni szemeink receptoraival.

Ahogy említettem, valamivel nehezebb a kérdés, ha az elénk tett személynek nem ismerjük az ideológiai kilétét, mert abban az esetben a még relatíve objektív adottságai nem torzulnak bennünk azonnal elvarázsolt kastélyok torz tükrei szerinti ,,szörnyszülöttek” szintjére.
Amidőn viszont egyértelműen kiderül számunkra a fotó alanyáról, hogy politikailag más hajóban evez, mint amiben mi, ilyen esetekben a külcsín és a belbecs metamorfózisa a szemünk előtt, egy kis késleltetéssel, de garantáltan lezajlik.

De szép is lenne a világ, ha világnézeti szűrőnkkel a politikai másságunk ellenére is jóképűnek, csinosnak, mi több vitaképeseknek tarthatnánk elleneinket. A belső értékeiket /merthogy mindannyiunknak vannak/ nemesnek, akár követendőnek.
Sajnos nem tartunk itt és alighanem nem is fogunk, pedig akár irigylésreméltó is lehetne, ha csupa jóképű férfiember és vonzó, attraktív hölgy alkotná, alkothatná a világot.
Milyen jó volna, ha valamennyiünk külső és belső értékeit nem a politika ördöge osztaná a háborús oldalak lövészárkai szerint szekértáborok csőlátásos véleménybuborékjaira és az eltérő politikai véleményeink ellenére becsülni, mi több, akár szeretni is tudnánk egymást. Legyen így!

Egyetlen rövid kérdés a végére:
Ki kezdi???

Bognár Zsolt /Parabolha/

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Már Nyugaton is látják: Orbán politikája győzött

Hoppá! Trombitás bejelentkezett NoÁr ellen bokszolni