in

A nagy menetelés – Trump letarolta Dél-Karolinát

Donald Trump szombaton folytatta győzelmi sorozatát a republikánusok előválasztási versenyében

Donald Trump szombaton folytatta győzelmi sorozatát a republikánusok előválasztási versenyében: 20 ponttal verte Nikki Haleyt Dél-Karolinában. A volt ENSZ nagykövet a vereség ellenére sem hajlandó kilépni a versenyből.

 

 

Donald Trump az NBC News exit poll számai szerint minden kulcsfontosságú csoportban többséget szerzett, miközben Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet egyedül a független és a mérsékelt szavazók támogatták. A CNN adatai szerint 99 százalékos feldolgozottságnál Trump 59,8 százalékon áll.

A dél-karolinai republikánus előválasztás „nyitott” volt, vagyis részt vehettek rajta demokraták és republikánusok is. A választók jelentős többsége (68 százalék) republikánus volt, akiknek 72 százaléka a volt elnökre voksolt. Trump nagyon jól teljesített pártja tradicionális támogatói között: beállt mögé a nagyon konzervatív szavazók 85 százaléka valamint a fehér evangéliumi keresztények 74 százaléka. Ezzel szemben Haley elsősorban a liberálisok között teljesített jól, valamint elvitte azoknak a 81 százalékát, akik szerint Joe Biden legitim módon nyerte meg a 2020-as választásokat (mindössze a szavazók egyharmada gondolja így.)

Diadalmas Trump

Szombat este Donald Trump győzelmi beszédét a határválság ecsetelésével kezdte és elmondta: milliók áramlanak be a déli határon, akiknek nem kellene Amerikába jönnie. Kijelentette: ez egy fenntarthatatlan állapot, de ő helyreállítaná a határt, ahogy 2016-ban is tette.

A volt elnök kiemelte, hogy a pártja egyértelműen beállt mögé:

Soha nem láttam még a Republikánus Pártot ilyen egységesnek, mint most”

– jelentette ki Trump.

A volt elnök hozzátette: nem fognak sokat ünnepelni, mert még hosszú munka áll előttük. Elmondta: most ugyan Amerikán röhög az egész világ, de ha ő visszakerül a Fehér Házba, akkor újra tisztelni fogják az országot.

Trump győzelmi beszédében meg sem említette Nikki Haleyt, de kemény szavakkal illette Joe Bident: „Tönkreteszi az országunkat. Ezért azt fogjuk mondani: tűnj el Joe, ki vagy rúgva!”

Nikki Haley saját államában elszenvedett vereséget követően gratulált ellenfelének és kijelentette: továbbra is versenyben marad. „Nem adom fel ezt a harcot, amikor az amerikaiak többsége sem Donald Trumpot, sem Joe Bident nem akarja” – jelentette ki.

Haldokló kampány

Már hetek óta egyértelműen látszott, hogy Nikki Haley súlyos vereséget fog szenvedni Dél-Karolinában, amelynek egykor a kormányzója volt. Minden felmérés azt mutatta, hogy Donald Trump magasan vezet a politikusnő előtt. Éppen ezért, a volt ENSZ nagykövet mindent beleadott a kampányába, és próbálta meggyőzni a republikánusokat, hogy gondolják meg magukat Trumppal kapcsolatban.

A New York Times tudósítója több eseményén is járt, ahol rendszeresen találkozott olyan szavazókkal, akik elmondták: kedvelik ugyan Haleyt, de mindenképpen Trumpra fognak szavazni. Egy idős nő így fogalmazott a riporternek: „Trump kiáll az emberekért.” Egy másik szavazó megjegyezte: lehet, hogy Trump olyan, mint egy őrült nagybácsi, de Amerikának most egy őrült nagybácsira van szüksége.

Trump győzelme annyira egyértelmű volt, hogy a Politico egyik újságírója a voksolás előtt azon bosszankodott, hogy a volt elnök mindent elront, mert szerinte miatta teljesen unalomba fulladt az előválasztás. Trump hatalmas New Hampshire-ben aratott győzelme óta Haley alig került be a hírekbe.

 

 

Sivár politikai jövő?

Nikki Haley néhány nappal az előválasztás előtt kijelentette, hogy azért is versenyben marad. Egy kampányeseményen azt mondta, hogy addig kampányol, amíg az utolsó ember is szavazott.

A visszalépés lenne a könnyű út. 

Akárhányszor elindultam, mindig esélytelennek számítottam. Mindig én voltam Dávid, aki szembeszáll Góliáttal. S ahogy Dávid sem, én sem csak egy nálam nagyobb emberrel küzdök. Hanem olyasmiért harcolok, ami nagyobb nálam” – jelentette ki Haley.

Lehet, hogy bent maradni valóban a nehezebb út, de nagy kérdés, hogy megéri-e. Mivel a politikus többször beleszállt volt főnökébe, ezért párton belül is sokakat elidegenített. Korábban lehetséges alelnökként emlegették, amire azonban már nem sok esély van. Haley néhány hete egy tévéinterjúban támadta a volt elnök karakterét és korát, kijelentette, hogy szerinte többször zavart állapotban van Trump, és megkérdőjelezte, hogy különbséget tudna tenni jó és rossz között.

Azonban az agresszív retorika nem segített a számain, és különösen negatív hatással lehet politikai jövőjére. Nikki Haley azonban kijelentette, hogy nem érdekli a politikai karrierje, amely szokatlan kijelentés egy olyan politikustól, aki éppen elnökjelöltségért kampányol. „Nem érdekel a politikai jövő. Ha érdekelne akkor már visszaléptem volna. A gyerekeimért teszem. A ti gyerekeitekért és unokátokért” – mondta Haley.

Egy nappal a dél-karolinai voksolás előtt a politikus kampánya bejelentette: dollármilliókat fognak önteni tévéreklámokba. Ennek célja, hogy felkészüljenek a közelgő „szuper keddre”. Március 5. az előválasztás legfontosabb napja, ekkor ugyanis 15 államban járulnak a szavazóurnákhoz az amerikaiak. Haley tehát addig biztosan nem lép ki a versenyből.

Küzdelme azonban egyre kevésbé Dávidéra, és egyre inkább Don Quijote szélmalomharcára hasonlít.

Mi jön most?

A márciusi „szuper kedd” előtt még hátra van a novemberi választásokon kulcsfontosságú Michigan állam, ahol Trump nemcsak Haley előtt, hanem a legtöbb felmérés szerint Joe Biden előtt is vezet.

Nikki Haley versenyben maradás azt is jelenti, hogy Trumpnak továbbra is nagy összegeket kell költenie a republikánus kampányra, miközben a különböző perek miatt folyamatosan apad a pénze.

Dél-Karolinával az előválasztások korai szakasza véget ért. A CNN beszámolója szerint március 12-ig a republikánus delegáltak 56 százalék százaléka kerül kiosztásra (minden egyes állam delegáltakat ad, a győzelemhez összesen 1215-re van szükség). Nikki Haleynek eddig egyetlen államot sem sikerült megnyernie, minden államban jelentős a lemaradása, így könnyen lehet, hogy Donald Trump már márciusban elég delegáltat gyűjt össze a jelöléshez.

 

(Hajdú Tímea, Mandi)

 

 
 

Kérjük a segítségedet!

Példátlan politikai ítélet a magyar bíróságon – Wittinghoff videója miatt a mindenszo.hu-nak több, mint 4 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként! Az ítélet jogerős!

Portálunk szerkesztői bérből és fizetésből élnek, azok pedig nem akkora összegek, hogy több, mint 4 millió forintot ki tudjunk fizetni. Nem tudunk, nincs ennyi pénzünk, sem megtakarításunk, azonban lakásunk van, amit Wittinghoff és a politikai ítélet miatt elárvereznek a fejünk felöl: kvázi a bíróság kitesz minket az utcára.

 

Csak pár napunk van összegyűjteni valami csoda folytán ezt a 4 millió forintot, megadjuk a számlaszámunkat, ahova várjuk az esetleges támogatásokat, hátha mégis maradt még valami remény….

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

 

 

 

 

Sajnos a csehek sem teljesen normálisak – Orbán Viktor is plakátra került Csehországban az Ukrajna melletti szimpátiatüntetésen

Hoppá! Orbán Viktor jelenleg a legnépszerűbb külföldi politikus Bulgáriában, amit a felmérések is alátámasztanak