in , ,

Üdv a klubban, Fico! Meg kéne lepődni? Új célpont: Ficóékat támadja Brüsszel a jogállamiság szlovákiai helyzete miatt

Nem kellett sok idő az Európai Parlamentnek.

 

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban bírálta az új szlovák kormányt több olyan reformjavaslat miatt, amely a képviselők szerint aggodalomra ad okot a jogállamiság szlovákiai helyzetére vonatkozóan – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 496 igen szavazattal, 70 ellenszavazattal és 64 tartózkodással elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament képviselői megkérdőjelezték Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre és az uniós költségvetés védelmére, amennyiben – mint írták – az ország parlamentje elfogadja a büntető törvénykönyv javasolt reformját.

 

 

Az EP-képviselőket különösen a büntető törvénykönyv reformjára irányuló gyorsított eljárás indokolatlannak nevezett alkalmazása aggasztja, valamint a korrupciós ügyekkel és súlyos bűncselekményekkel foglalkozó különleges ügyészség megszüntetése.

 

 

Véleményük szerint ezek a változások veszélyeztetik az igazságszolgáltatási eljárások integritását és aláássák az EU csalás elleni küzdelmét.

Felszólították a szlovák kormányt, hogy vizsgálja felül a visszaéléseket bejelentő személyekre vonatkozó jogszabályok javasolt módosításait, mivel az új szabályok visszamenőleges hatállyal megszüntethetik a védelmet. Hangsúlyozták, hogy minden büntetőjogi reformnak biztosítania kell a folyamatban lévő büntetőügyek folytatását és az új ügyek hatékonyságát.

Az EP állásfoglalásában sürgette a pozsonyi kormányt, hogy foglalkozzon a büntetőeljárásról szóló törvény azon paragrafusával, amely jelenleg lehetővé teszi a főügyész számára, hogy megtagadja büntetőeljárás lefolytatását.

Az állásfoglalás szerint az EP-képviselőket aggasztja a civil társadalom és a médiaszabadság szlovákiai helyzete is. Elítélték azt a „helytelen és tiszteletlen nyelvezetet”, amelyet Robert Fico miniszterelnök a jogállamiság helyzetéről szóló tudományos eszmecserén részt vevő joghallgatóval szemben alkalmazott, és arra ösztönözték a politikai vezetőket, hogy előremutató módon és tiszteletteljesen lépjenek fel a nyilvánosságban.

Az Európai Parlamentet aggasztják azok a tervek is, amelyek véleményük szerint aláássák a civilek mozgásterét, korlátozzák a civil szervezetek munkáját és megbélyegzik a külföldi finanszírozásban részesülő szervezeteket.

Az EP-képviselők különösen aggódnak a szlovák rádió és televízió (RTVS) tervezett átalakítása miatt, és sajnálatukat fejezték ki a miniszterelnök és több más kormányzati tisztségviselő azon döntése miatt, amely szerint többé nem beszélnek a kulcsfontosságú sajtóorgánumokkal. Felszólították a szlovák kormányt, hogy vessen véget a magánszemélyek és a média képviselői elleni verbális támadásoknak, amelyek – mint emlékeztettek – már a múltban olyan környezet kialakulásához járultak hozzá, amelyben erőszakos bűncselekményeket követtek el.

 

(MTI, Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Újra akcióban a főpolgármester – Érthetetlen döntés: csúcsidőben ritkítják a fővárosi buszokat

Megint a magyarokat támadja Brüsszel – Brüsszeli szakportál: mindent, tényleg mindent bevetnek Magyarország ellen