in , ,

A lengyelek is nagyon kiakadtak! A lengyel kormány levélben tiltakozott az uniós támogatás jogállamisághoz kötése ellen

Hivatalos levélben tiltakozott a lengyel kormány az Európai Unió vezetőinél az ellen, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat – közölte a kormányfő csütörtökön.

Mateusz Morawiecki a Facebookon közzétett bejegyzésében

elfogadhatatlannak nevezte a „tetszőleges, politikai jellegű kritériumokon alapuló önkényes mechanizmusokat”.

Azzal érvelt, hogy az ilyen mechanizmus mellőzi az európai jog lényeges, érdemi vonatkozásait, elfogadása pedig a kettős mérce alkalmazásának rögzítését eredményezhetné az Európai Unióban.

A javasolt megoldások ellentmondanak az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott zárókövetkeztetéseknek, és „komoly kétségeket ébresztenek”

– írta Morawiecki.

 

Lengyelország nem egyezhet bele a mechanizmus olyan változatába, amely »a politikai és önkényes kritériumokat az érdemi értékelés fölé rendeli«

– tette hozzá.

Morawiecki már a múlt héten jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az Európai Unióban nem születik az elvárásainak megfelelő megállapodás.

Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer a PAP hírügynökségnek csütörtökön megerősítette, hogy a testület megkapta Morawiecki levelét.

A lengyel kormányszóvivő közölte: Morawiecki csütörtökön videókonferencián egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, a megbeszélés fő témája a 2021 utáni költségvetési keret volt, valamint „a jelenlegi változatában az uniós joggal összeférhetetlen megállapodási javaslat”.

 

 

(888.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

A kormány ahol tud, segít | 27-ről 5 százalékra csökken az elvitelre kért ételek áfája

A Gődények okozzák a legtöbb kárt – Van, aki szerint nincs, mások szerint pedig nem veszélyes annyira a vírus