in , ,

Pilhál György felemelő írása a Pozsonyi csatáról!

Szemben Árpád állt

Keveset tudunk a magyarság első honvédő csatájáról (907. július 4–7.), s nem csupán azért, mert kevés a történeti forrás – azt a keveset is elhallgatta előlünk a kommunizmus. Generációk iskolai történelemkönyvéből hiányzott Árpád pozsonyi diadala, nem véletlenül. A honfoglaló fejedelem korszakos győzelme nem illett bele a nemzetre erőszakolt „kicsi és bűnös nép” koncepcióba. A dédszülőktől imitt-amott hallottakat megpróbálták kiradírozni a nemzet tudatából. Csoda, hogy a csata millenniumára (1907) felállított tizenöt méteres turulszobor ott maradhatott Tatabánya fölött, a Gerecse sziklafalán…

Európa további sorsáról szólt az a 907-es diadal. Évfordulója van ma.

Százezres egyesített nyugat-európai sereg indult meg Liutpold bajor herceg és Theotmár salzburgi érsek vezetésével „kiirtani a magyarokat” – csakhogy Árpád állt velük szemben. A negyvenezres magyar könnyűlovasság három nap alatt valósággal szétzúzta a magabiztos támadókat, hírmondójuk is alig akadt. Egy krónikás írja: „A bajorok kilátástalan háborúja Liutpold herceg féktelen kevélységét letörték.” Olyannyira letörték, hogy ő maga is fűbe harapott, akárcsak a salzburgi érsek – igaz, egyes források szerint Árpád és három fia, Tarhos, Üllő és Jutas is elesett. A megalázó kudarc nyomán a nyugat bő évszázadra felhagyott a magyarság kóstolgatásával – 1030-ban jöttek legközelebb, de azt is megbánták.

Nem értem, hogy a magyar történetírás még ma is miért szerénykedik, miért nem kezeli e világra szóló diadalt az őt megillető súllyal, büszkeséggel. Merjünk kicsik lenni? Soha! Hőseikre büszke magyarok merjünk lenni!

 

(Pilhál György, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Pilhál jól elküldte Vásárhelyi Máriát melegebb éghajlatra

Így védik Michiganben a Krisztus szobrot az anarchistáktól!