in

Na, végre bukik a spanyol baloldal??? Elképesztő fordulat: a jobboldali miniszterelnök-jelöltet kéri fel először a spanyol király

A konzervatív Alberto Núnez Feijóo vagy a szocialista Pedro Sánchez – a spanyol nép előbbire tette le a voksát, mégsem ők döntik el, hogy ki lesz Spanyolország következő miniszterelnöke.

A konzervatív Alberto Núnez Feijóo vagy a szocialista Pedro Sánchez – a spanyol nép előbbire tette le a voksát, mégsem ők döntik el, hogy ki lesz Spanyolország következő miniszterelnöke. VI. Fülöp hétfőn és kedden megtartotta a kötelező párbeszédet a parlamenti pártok képviselőivel, majd eldöntötte, kit bíz meg Spanyolország új kormányának megalakításával. A király végül Alberto Núnez Feijóo mellett tette le a voksát, akinek pártja jelenleg négy voksra van az abszolút többségtől, így valamelyik nacionalista párttal kell asztalhoz ülnie, és megszerezni a hiányzó támogatásokat.

Fülöp király egy közleményben azzal indokolta a döntését, hogy nem akart szakítani a hagyománnyal, miszerint a nép bizalmát élvező jelöltet kéri fel.

A királyi találkozó után megtartott sajtótájékoztatók alapján úgy tűnt, hogy a választásokat követően kialakult patthelyzet nem sokat változott. A győztes, Alberto Núnez Feijóo és Pedro Sánchez is úgy gondolta, hogy képes az ország élére állni, de a számok azt mutatják, hogy még mindig nem tudják felmutatni a beiktatásukhoz szükséges abszolút többséget, azaz 176 kongresszusi szavazatot.

 

A jobboldali Vox a király előtt is kijelentette, hogy hajlandó támogatni a Néppártot a jobboldali kormányalakítás érdekében. Santiago Abascal pártvezér cserébe azt kérte Feijóótól, hogy adjon tiszteletet a Voxnak mint harmadik politikai erőnek, emellett ne vegyen részt abban az őket elszigetelni próbáló akcióban, amelyre a parlamenti pártok többsége törekszik. A Vox-vezér a VI. Fülöppel folytatott párbeszéd utáni sajtótájékoztatón elmondta:

továbbította a királynak azon aggodalmát, hogy Sánchez jelölése esetén ismét a terrorizmus örökösei és az igazságszolgáltatás elől menekülő szökevények fogják meghatározni Spanyolország jövőjét.

 

A jobbközép Kanári Koalíció (CC), valamint a Navarrai Népszövetség (UPN) is azt mondta a királynak, hogy támogatni fogja Feijóo beiktatását. A baszk nacionalisták (PNV) eközben továbbra sem tudtak határozottan állást foglalni a kérdésben, képviselőjük szerint ugyanis még túl korai volt megtartani a királyi konzultációt.

A szélsőbaloldali pártokat tömörítő Sumar vezetője, Yolanda Díaz azt mondta hétfőn VI. Fülöpnek, hogy szavazatukat Pedro Sáncheznek és pártjának adják majd. Hozzátette, hogy véleménye szerint a

Néppárt teljesen elszigetelt, és esélye sincs a kormányalakításra, tehát úgy gondolja, hogy az egyetlen járható út a progresszív kormánykoalíció megalakítása.

Hasonlóképp fogalmazott a király előtt maga Pedro Sánchez is, aki egyenesen kijelentette, hogy szerinte – hiába a választási győzelem – a Néppárt csődöt mondott, és összeomlott az urnáknál, ezért rajta kívül nincs más alternatíva, ő az egyetlen, aki képes megszerezni a parlament többségének támogatását. Ezt azzal támasztotta alá, hogy múlt héten is sikerült az utolsó pillanatban dűlőre jutnia a Junts per Catalunyával (Együtt Katalóniáért), mely végül a társhivatalos nyelvek spanyolországi és európai előremozdításának ígéretéért cserébe segített szocialista házelnököt állítani a kongresszus élére, Francina Armengol személyében. Sánchez hozzátette, hogy kormányozni akar, elkötelezettsége teljes és abszolút, kihívója kormányalakítási próbálkozása pedig időpazarlás.

 

 

 

lberto Núnez Feijóo, aki utolsóként látogatta meg a királyt, a beszélgetés utáni sajtótájékoztatón megköszönte az ő beiktatása mellett állást foglaló három párt támogatását. Elmondta, hogy biztosította VI. Fülöpöt arról, hogy ha őt választja, eleget fog tenni kötelességének, és minden nehézség ellenére vállalja a beiktatásához szükséges kihívást, különösen azután, hogy megnyerte a július 23-i választásokat.

A szocialisták legfőbb szövetségesei, így a volt ETA-terroristákat is tömörítő baszk EH Bildu, a katalán republikánusok (ERC), a Galíciai Nacionalista Blokk (BNG), valamint a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) nem volt hajlandó részt venni a királlyal folytatott konzultáción, mivel nem ismerik el őt az állam fejeként.

(Tóth Brigitta, Murcia, magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Minden autós érdeke, hogy jövőre ne Kamu Geri legyen a főpolgármester! Fogjanak össze Budapest autósai a főpolgármester ellen! Jövőre Kamu Gerit a mocskos 30-as tábláival el kell zavarni a francba!

Kubatov keményen nekiment a töketlen főpolgármesternek: A pózolás meg a fotózkodás az megy… Karácsony Balfék Gelgely és Baranyi Krisztina évekig próbálták ellehetetleníteni az atlétikai vb-t