in ,

Jó hír nyugatról! Máris válságban a baloldali kormánykoalíció Spanyolországban

Máris inog a talaj a baloldali kormánykoalíció alatt Spanyolországban

 

Máris inog a talaj a baloldali kormánykoalíció alatt Spanyolországban. Alig három héttel a törvényhozás kezdete után az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) közölte, hogy szakít a Sumarral és kiszáll a szélsőbaloldali formációkat tömörítő pártból, amely Pedro Sánchez szocialista kormányfő kulcsfontosságú szövetségese.

A lépésre számítani lehetett, mivel a felek között folyamatosak voltak a súrlódások, sőt, a Podemos valójában nem is akart csatlakozni a Sumarhoz, de az idei előre hozott parlamenti választásokon önállóan indulva már nem lett volna esélyük arra, hogy mandátumot szerezzenek.

Azonban így, hogy beálltak a Yolanda Díaz vezette Sumar mögé, végül öt parlamenti helyet is be tudtak gyűjteni.

Javier Sánchez Serna, a Podemos egyik képviselője kedden jelentette be, hogy mivel a Sumar minden eszközzel megpróbálja elnyomni őket, például azzal, hogy szóvivő nélkül hagyta őket, megszüntette a kezdeményezéseik előterjesztésének lehetőségét, és megakadályozta, hogy felszólaljanak a plenáris ülésen, ezért a független képviselők között folytatják a munkát.

 

A Podemos főtitkára, Ione Belarra az X-en reagált a döntésre, amit nehéznek, ugyanakkor nélkülözhetetlennek tart az ország átalakítása szempontjából.

 

 

A Sumar eközben arról tájékoztatta a sajtót, hogy a Podemos nem jelezte nekik, hogy ilyen radikális lépésre készül. Szóvivőjük, Marta Lois ezt „nagy hűtlenségként” értékelte a választókra nézve, és azzal vádolja a lilákat, hogy áldozati szerepbe helyezték magukat.

 

 

A Podemos kilépése a Sumarból azt jelenti, hogy innentől fogva a szocialista pártnak (PSOE) külön egyeztetéseket kell folytatnia velük, ha meg akarja szerezni szavazataikat egy-egy törvény elfogadásához. Ez külön nehézséget jelent azután, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök eleve ki van szolgáltatva a nacionalista katalán és baszk pártok radikális követeléseinek, mivel a júliusi választásokon elbukott és alig 121 mandátummal van jelen a 350 fős parlamentben. Ez azt jelenti, hogy ha a kis pártok szélsőséges elvárásait nem teljesíti, úgy képtelen stabilan kormányozni a következő négyéves ciklusban.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Zöld Budapest, mi????? Engedély nélkül vágtak ki fákat Terézvárosban

Kamu Geri Budapestje – Megint jött egy kis hó, a BKK teljesen elesett – Ez szégyen