in

Tönkreverte a spanyol baloldalt a jobboldal

A konzervatív Néppárt (PP) győzelmével a papírforma érvényesült a kedden tartott előre hozott madridi tartományi parlamenti választásokon.

A konzervatív Néppárt (PP) győzelmével a papírforma érvényesült a kedden tartott előre hozott madridi tartományi parlamenti választásokon. A szavazatok 99,9 százalékos feldolgozottságánál a PP 65 mandátummal végzett az élen a leadott voksok 44,7 százalékának megszerzésével. Az autonóm tartományt 26 éve irányító.

jobboldali politikai erő eddigi képviselői helyeinek több mint a dupláját nyerte el,

de négy mandátum híján nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a régió parlamentjében.

A várakozásoknál jobban szerepelve második helyen jutott be a helyi törvényhozásba a Több Madrid (Más Madrid) nevű baloldali párt 24 mandátumot nyerve 16,9 százalékos támogatottsággal. A Spanyolországot koalícióban kormányzó

Spanyol Szocialista Párt az eddigi legrosszabb választási eredményét érte el a tartományban

16,8 százaléknyi szavazattal. A megszerzett 24 mandátum 13-mal kevesebb annál, mint amennyivel eddig rendelkeztek. Negyedikként jutott be a tartomány törvényhozásába a PP-től jobbra elhelyezkedő Vox párt 13 mandátumot szerezve, ezzel egy képviselői helyet javítva. A szavazók 9,1 százaléka választotta őket.

 

 

 

Javítva korábbi pozícióján, de a pártok közül utolsóként nyert képviseletet a tartományban a központi kormánykoalíció kisebbik pártja, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos); 7,2 százalékos támogatottsággal tíz képviselője ülhet a madridi törvényhozásban az eddigi hét helyett. Az eredmények ismeretében Pablo Iglesias, a párt vezetője váratlanul bejelentette lemondását és visszavonulását az aktív pártpolitikától. Azt mondta, választási szereplésükből, úgy tűnik, nem tud kellőképpen hozzájárulni ahhoz, hogy jelentős politikai erővé váljanak a tartományban a következő két évben, a soron következő helyi választásokig.

Figyelmeztetés Pedro Sáncheznek. A jobboldali győzelem figyelmeztetés Pedro Sánchez szocialista kormányfő számára. A baloldal vereségében egyebek mellett szerepet játszott a koronavírus-járvány kezelése – írták értékelésükben szerdán a legolvasottabb spanyol napilapok. Az ABC című jobboldali újság szerint Pedro Sánchez számára az eredmény azért is katasztrofális, mert pártja nem lett első a baloldalon, megelőzte még a Több Madrid (Más Madrid) párt is. Az El País című újság is arra a megállapításra jutott, hogy a választási eredményekhez részben hozzájárult a Sánchez-féle kormányzás elutasítása is.

(magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Ki fél tőled? Te szerencsétlen!

Hoppá! Párhuzamos György emberei a 444 szerkesztőségében!