in ,

Hoppá! A 24.hu kihátrált a baloldal mögül!!

Még a 24.hu szerint is „nehezen hihető” Karácsonyék adománygyűjtős magyarázata

A Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló titkosszolgálati jelentés titkosítását. Ebből – mások mellett – kiderült, hogy euróban, angol fontban és forintban több mint

500 millió forint érkezett a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára

2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. Befizetőként a mozgalom hivatalos képviselője, Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezik.

 

Perjés tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be erre a számlára. A tranzakciók nagyobb része valutában történt. 457 millió készpénzben „érkezett”; 126 milliót pedig a választások után utaltak. Tizenhárom alkalommal, több mint 10 millió forintos tranzakció teljesült, öt esetben pedig az utalások mértéke meghaladta az ötvenmillió forintot is!

Mit tudtunk a 99 Mozgalomról a titkosítás előtt?

Épp egy éve írtunk a 99 Mozgalomról, mégpedig az egyesület közhasznúsági melléklete alapján, mivel a Mandiner.hu azt megelőzően több alkalommal is megpróbálta kideríteni, mekkora forrás állt Karácsony Gergelyék rendelkezésére az ellenzéki előválasztási kampányban.

Emlékezetes, mikor a főpolgármester visszalépett hódmezővásárhelyi kollégája, Márki-Zay Péter javára, a kampánybüdzsét firtató újságírói kérdésekre Karácsony úgy reagált„Az a pénz, amit elköltöttem az előválasztási kampányban, azt a politikát építette az első fordulóban, amit képviseltem. És most azért vagyok itt, hogy ezt a politikát, annak stafétáját átadjam valakinek, akiről tudom, hogy el is fog vele jutni a célba.”

Márki-Zay maga egy félmilliárdos költségvetést említett; azonban érdekes volt már ekkor látni Kerényi György, az MSZP korábbi kommunikációs igazgatójának írását, melyben azt írta: „aki beletett több száz millió forintot Karácsony kampányába, az nem arra adta, hogy visszalépjen.

Megpróbáltuk nyilatkozatra bírni Karácsonyék mozgalmát

Hiába többszöri próbálkozásunk – ezen idő alatt kiderítettük: a 99 Mozgalom telefonos elérhetősége megegyezett a Párbeszéd kapcsolattartási telefonszámával –, az egyesületből csupán ennyit tudtunk kihúzni, hogy a „nyilvánosság, valamint az átláthatóság érdekében be kell számolniuk az adományok felhasználásáról a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § 3) bekezdés szerint. Ez határidőre meg fog történni a 99 Mozgalom honlapján”. Nem így történt, sőt, az oldal ma már nem is érhető el.

A Fővárosi Önkormányzatot is kerestük az ügyben

A Fővárosi Önkormányzat pedig azt írta megkeresésünkre, hogy a politikus kampányát és az előválasztást a 99 Mozgalom és a miniszterelnök-jelöltet támogató pártok finanszírozták. „A kampányköltéseket a törvényben előírt határidőig nyilvánosságra hozzuk, a jövő héten a 99 Mozgalom költései a mozgalom honlapján – szintén a jogszabályokban előírtaknak megfelelően – nyilvánosak lesznek” – tették hozzá. Nem lettek.

 

 

Végül csak „kiderült”, hogy első körben (2021. 06.21. és 2021. 12. 31. között) tekintélyes mínusszal zárta első (nem teljes) évét az egyesület:

  • 263 millió 300 ezer forintot összbevételként,
  • 282 millió 930 ezer forintot kiadásként könyveltek el.
  • A 99 Mozgalom ekkor mínusz 19 millió 630 ezer forintos adózott eredménnyel zárt.

Legfrissebb beszámolója (2022. 01. 01. és 2022. 12. 31. között) viszont arra enged következtetni, hogy már sikeres esztendőt tudhat maga mögött az egyesület:

  • 390 millió 23 ezer forintot összbevételként,
  • 367 millió 365 ezer forintot kiadásként könyveltek el.
  • A 99 Mozgalom 22 millió 658 ezer forintos adózott eredménnyel zárt.

Mit mondtak Karácsonyék a titkosítás feloldása után?

Hogy a fenti összegek miként álltak össze, arról egészen a titkosítás feloldásáig nem lehetett tudni. A titkosszolgálati jelentés napvilágra kerülését követően megszólalt a városvezető: úgy véli, a 99 Mozgalom „a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat. Ezeket az adományokat az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban. Ez onnan is tudható, hogy benne van a nyilvános beszámolóban. Nagy titkosszolgálati akciót igazán nem igényel. De azt még a titkosszolgálati jelentés is rögzíti, hogy az adományok között dollár nem volt. Igaz, rubel se”.

A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésen pedig – ahol a kormánypártok vizsgálóbizottságot akartak felállítani az ügy feltárása érdekében –

Karácsony úgy érvelt, hogy mivel a titkosszolgálati jelentés sem tesz semmilyen megállapítást, ezáltal vizsgálóbizottságra sincs szükség.

De Perjés Gábor is megszólalt: az egyesület „a bankkártyás és átutalással történő adománygyűjtés mellett a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-a szerint, zárt adománygyűjtő láda útján is gyűjtött folyamatosan mikroadományokat. A zárt adománygyűjtő láda rendszeres felnyitását követően annak tartalmát a jogszabályi követelményekkel összhangban az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára” – írta a HVG-nek.

Fidesz-KDNP: Karácsony viselkedése „minimum gyanút keltő”

Arra tehát egyikük sem tért ki, miért valutában érkeztek az adományok. Mindenesetre a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója azt írta közösségi oldalán, hogy írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, illetve a pénzügyminiszterhez „Karácsony Gergely pénzmosási botrányával kapcsolatban”.

 

 

 

Fogja a fejét a baloldali sajtó: igazat mond-e Karácsony?

Még a kormánypártisággal egyáltalán nem vádolható 24.hu is hosszú elemzést közölt a városvezetőhöz is köthető botrányról. A cikk szerzője szerint „a 99 Mozgalom tevékenysége jelenleg nem jogkövetkezményekkel járó törvénytelenségek miatt, hanem politikai okokból kényelmetlen. Merthogy

a szervezet bevételeit magyarázó »adománygyűjtés« nehezen hihető,

a hallgatás, a meg nem magyarázott bevételek pedig a főpolgármester szavahihetőségét kezdik ki. Ha ez a történet nem lesz lekerekítve, az munícióként szolgálhat Karácsony ellen a Fidesz propagandagépezete számára a jövő évi önkormányzati választás előtt”.

 

 

Képernyőkép: 24.hu kapcsolódó cikke

 

 

Érdekesség, hogy épp a 24 veti fel azt is, hogy például a fentebb jelzett 263 millió forintos bevétel azt jelenti, hogy

a 99 Mozgalom kétszer annyi adományt gyűjtött össze 2021. június 21. és 2021. december 31. között, mint a nagyobbik kormánypárt egész évben.

A baloldali lap összesítése szerint egyébként az országgyűlési voksolásokra összeálló ellenzéki pártok (Jobbik-Konzervatívok, DK, MSZP, LMP, Párbeszéd – A Zöldek Pártja, valamint a Momentum) 2021-ben összesen gyűjtött 459 millió forintot kalapoztak össze.

Ám a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület tavalyi, 390 milliós bevétele igencsak megközelíti az ellenzéki koalíció 458 milliós bevételét, mégpedig úgy, hogy „ebben az évben már nem volt aktív a szervezet”.

 

Slamasztikában az ellenzék, levelet kapott Bajnai Gordon

A Nemzeti Információs Központ által jegyzett jelentésből kiderült az is:

az Action for Democracy nevű amerikai szervezet összesen 3,176 milliárd forintot utalt Magyarországra az országgyűlési választás kampányában,

amelynek nagy része – 1,84 milliárd forint – Márki-Zay Péter mozgalmához, a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) került.

A dokumentum alapján az amerikai támogatások „végső kedvezményezettje, illetve magyarországi elosztóközpontjai” a DatAdat-cégcsoport és az Oraculum 2000 Kft. voltak. A két cég összesen 3,55 milliárd forintot költött el a kampányban.

Az ügyben a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett a NAV is vizsgálatot indított költségvetési csalás gyanújával, az Állami Számvevőszék pedig a napokban nyilvánosságra került információk szerint több mint 3 milliárd forintos büntetést szabna ki a hat ellenzéki pártra tiltott pártfinanszírozás miatt.

Az ÁSZ friss becslése alapján nagyjából 1,7 milliárd forintnyi külföldi támogatás érkezett a MMM-en keresztül az ellenzéki pártok kampányára a tavalyi választások előtt.

Gyöngyösi Márton a fentiek miatt levelet írt Bajnai Gordonnak. Mint jelezte, azért szólította meg az egykori kormányfőt, „hogy választ kapok az ÁSZ úgynevezett »jelentéstervezetével« kapcsolatban felmerült kérdésekre, amely dokumentumban számos alkalommal említik a Te és a munkatársaid nevét”.

A Jobbik-Konzervatívok vezetője azzal folytatta, hogy sem ő, sem pártja nem vett részt az amerikai pénzgyűjtésben, és „az azt az Amerikai Egyesült Államokban lebonyolító szervezetekkel sincs kapcsolatunk (és nem is volt) szeretnénk legalább most tisztán látni”. Megjegyezte, nincs információjuk azokról a cégekről, amelyek ezekből az adományokból megbízásokat kaptak, „mivel mi ilyen megbízást nem adtunk, és ezen tevékenységek kedvezményezettjei se voltunk”.

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Pénzmosógépet kapott Európa legócskább főpolgármestere – (VIDEÓ)

Ez hányás. Elgázoltak egy biciklist az Árpád hídon! Ki a hibás? Hát a „Zóóóóbán”, legalábbis a főpolgármester szerint.