in ,

Elemző Présember parlamenti feltűnéséről: az amerikai nagykövet politikai aktivista, ez pedig nyomásgyakorlás

Kiszelly Zoltán politológus szerint az amerikai nagykövet felülértékelte a szerepét

Kiszelly Zoltán politológus szerint az amerikai nagykövet felülértékelte a szerepét, azt gondolta, hogy ő megoldhatja azt, amit a svédeknek nem sikerült. Csakhogy ebben az ügyben neki nem osztottak lapot.

 

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: meglepő helyen tűnt fel David Pressman, amikor a február első hétfőjére összehívott rendkívüli ülésen váratlanul felbukkant hazánk amerikai nagykövete is, aki néhány másik NATO-ország nagykövetének társaságában vett részt az ülésen, noha kollégáival együtt vélhetően pontosan tudták, hogy a kormány nem lesz ott az ülésen, hiszen mint arról a Mandiner beszámolt, Sopronbánfalván tart háromnapos kihelyezett ülést.

További érdekesség, hogy a nagykövet felbukkanására nem a kormánypárti sajtó, hanem a 444 hívta fel a figyelmet olyannyira, a lap még egy fotót is mellékelt a beszámolójához.

 

„A nagykövetek előkészítik a csúcstalálkozókat, nem a fogadó ország belpolitikáját alakítják”

A nagykövet felbukkanása kapcsán Kiszelly Zoltán politológust kérdeztük. Mint a szakértő rámutatott: a fentiek miatt „beszélhetünk nyomásgyakorlásról”.

Mint kifejtette: David Pressman és kollégái „pontosan tudták, hogy a kormány nincs ott. Nagyon sok miniszter egyben képviselő is, ilyen szempontból minimum ők hiányoznak és

a svédeknek még nem sikerült a kormánypárti képviselők fenntartásait maradéktalanul eloszlatni, és ezen Pressman nyomásgyakorlása sem változtat.

Azt gondolta, amit a svédek nem tettek meg, azt majd ő megoldja, de neki ebben nem osztottak lapot. Felülértékeli a saját szerepét, ebből is látszik, hogy politikai aktivista.”

Kiszelly Zoltán szerint ugyanis Pressman „aktivistaként viselkedik. Tudta, ha bemegy az országgyűlésre, abból médiahír lesz. És megint nem a párbeszédet keresi a kormánnyal, hanem mint a múlt heti szivárogtatás, vagy mint a vízumszakcióval való fenyegetés, ez is mind a nyomásgyakorlás része”.

Arra kérdésünkre, hogy nem errodálja-e a nagykövet a saját hitelességét a parlamenti ülésen való megjelenéséhez hasonló akciókkal, a szakértő úgy fogalmazott: „a kormánypárti közösség szemében neki nyilván kicsi a tekintélye, ő azt már eljátszotta”. De mint rámutatott: az is

sejthető volt, hogy a magyar parlamenti koreográfia” úgy fog alakulni, hogy a kormány tagjai „nem ugranak úgy, ahogy az amerikai nagykövet, vagy az ellenzék csettint”.

„A mai diplomáciában a nagykövetek előkészítik a csúcstalálkozókat, és nem a fogadó ország belpolitikáját alakítják” – húzta alá a szakértő. „A nagykövetnek az a szerepe, hogy előkészítse a magasabb szintű tárgyalásokat”, egy nagykövet „nem aktivistaként, hanem a háttérben dolgozik”, tehát „akkor jó a nagykövet, ha a háttérben marad, és az a kivétel, amikor ilyen aktív szerepet vállal” – tette hozzá.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Ez már a kampány, tessék mondani? Liberális lejáratás zajlik Novák Katalin és Bayer Zsolt ellen

Nem stadion – Országos Mentőszolgálat: a világ legmodernebb mentőállomásának számító épületet avattak Győrben