in , ,

Babiš: Csak Orbán Viktor védte meg a schengeni határokat

Románia, Bulgária, Horvátország, de az Európai Unión kívüli Szerbia schengeni csatlakozását is sürgette egy lapinterjúban a cseh miniszterelnök.

 

Románia, Bulgária, Horvátország, de az Európai Unión kívüli Szerbia schengeni csatlakozását is sürgette egy lapinterjúban a cseh miniszterelnök. Andrej Babiš abszurdnak nevezte, hogy miközben a migránsok többsége tengeren érkezik, olyan országok, amelyek a Fekete-, illetve az Adriai-tenger európai partszakaszait ellenőrzik, nem részei Schengennek.

A Pravo című cseh napilapnak nyilatkozva a kormányfő működésképtelennek nevezte a schengeni rendszert, mivel az 1985-ben létrehozott övezet jelenlegi tagjaival képtelen ellátni feladatát, „a külső határok és a szabad belső közlekedés koherens biztosítását”. Babiš kijelentette: nem volt másként 2015-ös migránshullám idején sem.

Orbán Viktor volt az egyetlen, aki megvédte a schengeni határokat a migránsok ellen épített kerítés megépítésével

– fogalmazott a cseh miniszterelnök. A politikus világos stratégiát szorgalmazott a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban. – Külső határainál védjük meg Európát az illegális migránsokkal szemben – üzente európai partnereinek Andrej Babiš. Arra is emlékeztetett, hogy Dánia, Svédország és Ausztria 2015-ben befogadták a migránsokat, most azonban elutasítják őket.

Az Európai Bizottság egyébként a tervek szerint az idén igyekszik korszerűsíteni a huszonhat országot és 420 millió embert összefogó schengeni övezet működését, párbeszédet indított a kérdésről a tagállamokkal. Az uniós szervezet hivatalosan „kiáll a schengeni övezet bővítése mellett”, azaz támogatja Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását. Miután azonban a EU-tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell egy ilyen lépést, azt várhatóan több ország – belpolitikai játszmák miatt – elutasítja. Franciaország és Hollandia például évek óta ellenzi a schengeni bővítést.

 

 

(Pataky István, magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

Kanadában lényegében lázadnak Trudeau ellen – Elzavarták a kormányfőt a tüntetők – Videó

Ó de kár! Veszteséges a DK webáruháza! Kutyának sem kell a bolgár nő bögréje!