in ,

Az ellenzéki pártok még mindig április 8-a hatása alatt állnak

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint világosan látszik, hogy az ellenzék pártjai még mindig a választás hatása alatt állnak, és nem találják a megoldást a folytatásra

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint világosan látszik, hogy az ellenzék pártjai még mindig a választás hatása alatt állnak, és nem találják a megoldást a folytatásra. Az M1 műsorában elmondta, hogy a Jobbik élte meg a legnagyobb vereségként a választás eredményét.

A szakértő kifejtette, a Jobbik politikusai komolyan elhitték, hogy kaphatnak a választóktól akkora felhatalmazást, amivel egyfajta egységfrontot kovácsolhatnak az ellenzék egy részéből.

Ezzel szemben a Jobbik rosszabbul szerepelt az áprilisi választáson, mint négy évvel ezelőtt, ami arra késztette Vona Gábort, hogy minden tisztségéről lemondjon. Tisztán látszik, hogy a párttagok azt a vezetőséget teszik felelőssé, amely kitalálta a néppártosodási irányvonalát”

– mondta a kutatási igazgató.

A műsorba meghívták még Kiszelly Zoltán politológust is, aki erre úgy reagált: a Jobbik nem érte el a reális célját, amely az lett volna, hogy a Fidesz váltópártja legyen.

Az áprilisi országgyűlési választáson sokan 25 százalékra várták a Jobbik eredményeit, azonban megszorongatni sem tudta a kormánypártokat.

A Jobbik nagy célkitűzése az volt, hogy le tudja győzni az MSZP-t, illetve a párt által vezetett összefogást”

– mondta Törcsi Péter, aki úgy látja, hogy ebben a helyzetben valamiféle ernyőszervezetre lenne szükség, egy egységes ellenzéki pártra, amely már az európai parlamenti és az itthoni önkormányzati választáson is egyedül állhat szemben a kormánypártokkal.

Kiszelly úgy fogalmazott, az ellenzék legnagyobb problémája, hogy mind a két módszerük – 2014-ben a teljes összefogás, 2018-ban pedig a koordinált együttműködés – kudarcot vallott.

Az ellenzéki pártok folyamatosan versenyeznek egymással, úgy, mint az utcán tüntető emberek a parlamentben politizáló pártokkal”

– fogalmazott a szakértő, majd kifejtette, a DK és az MSZP továbbra is egymással versenyez a szavazatokért, míg a Jobbik lehet, hogy tovább veszít népszerűségéből.

Azzal kapcsolatban, hogy az utcával versenyeznek az ellenzéki pártok, azt mondta, nagy hiányosságaik vannak a tüntetéseknek, hiszen sem jól körülhatárolható politikai céljuk, sem vezetőjük nincs, ezért ezek a tüntetések gyorsan elhalhatnak.

Gyurcsány Ferenc akar Orbán Viktor legkérlelhetetlenebb kihívója lenni, méghozzá úgy, hogy a bukott politikusokkal szembeni hangulatot próbálja a maga javára fordítani, amely egyfajta kapaszkodót nyújt a tömegeknek”

– vélekedett Kiszelly Zoltán.

Az LMP-s Hadházy Ákosról azt mondta, lemondott a társelnöki pozícióról, kérdés, hogy lemond-e a mandátumáról is. A politikus az LMP-t egy szövetségi politizálás irányába vitte volna el, amit egyesek nem támogattak, és ezért Hadházy politikája kisebbségben maradt.

Kiszelly úgy vélekedett, az LMP-nek is el kellene döntenie, hogy milyen irányban politizáljon a továbbiakban.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

A Jobbik bezárja a csicska közvéleménykutató intézetét – Az Iránytű bezárja kapuit

NEM STADION – Kerékpárutak épülnek országszerte