in ,

Teljes kudarc a diáktüntetés – Az ellenzék árnyéka is rávetült már a diákokra

Ennyit a függetlenségről

Tízezer embert vártak, ehhez képest roppant kevesen mentek el. Az ATV élő tudósítása szerint 500-an voltak, a Simicska féle Hír Tv szerint több ezren, a szintén G. Lajos féle index.hu szerint is, és a 444 nevű turbóliberális alternatív dimenzióban élő, migránssimiző, külföldről finanszírozott szennyportál is több ezer diákról hadovált.

mindenszo.hu

 

Máris ott párállik az ellenzék lehelete a tüntető diákok tarkóján

Mi fogunk változtatni a régi, elavult oktatási rendszer igazságtalanságain, melyek bennünket érintenek – írja a Diákparlament péntekre meghirdetett tüntetésével kapcsolatban. Ismert a tüntetést bevallottan a Friedrich Ebert Alapítvány pénzeli, amely a választásokon súlyosan elbukó német szociáldemokrata Martin Schulz pártjának hivatalos szervezete. A baloldal mikropártjai eközben máris megjelentek a diákok körül, és a lehető legnagyobb támogatásról biztosították a rendezvényt. 

Pénteken délelőtt a “Ne menj suliba”– kampánnyal kedződött meg a Diákparlament demonstrációja, amely délután négykor torkollik tömegrendezvénybe a Parlament előtt. Mint a szervezők fogalmaznak, a rendezvény diákok szervezésében valósul meg, de a demonstráción korosztálytól függetlenül számítanak mindenki csatlakozására, aki egyetért az ügyükkel.

Itt már nem csak rólunk van szó, az egész ország sorsa a tét!

– hangsúlyozzák. Ismert, a független diákparlament tüntetését bevallottan a Friedrich Ebert Alapítvány pénzeli, amely a választásokon súlyosan elbukó szociáldemokrata Martin Schulz pártjának hivatalos szervezete. A szervezet közleménye szerint mindenkinek veleszületett joga tudni, tanulni.

Ennél fogva, ezzel az eseménnyel szeretnénk tudni és tudatni. Tudni azt, hogy az oktatás, aminek részesei vagyunk korántsem modern, és tudatni azt, hogy nekünk ebből elegünk van

– fogalmaznak. A diákok nehezményezik, hogy egyes anyagrészeket túlontúl részletesen kell tanulniuk, sokkal jobban szeretnének az összefüggésekről és a modern korhoz való kapcsolatról tanulni. Arról is írnak, „nem akarunk mind ugyanúgy viszonyulni a világhoz, mert mind mások vagyunk, ezért az oktatás se faragjon minket egy és ugyanazon mintára”. Pldaértékünek nevezik ugyanakkor a finn oktatást, ahol nincs osztályzás, ezért stressz sincs. A rendezvény céljait úgy összegzik:

  • Összefoglalni a diákság problémáit.
  • Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
  • Felhívni a figyelmet a problémáinkra, és azokra megoldást keresni.
  • Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
  • Demonstrálni, hogy nekünk, diákoknak vannak gondolataink, amiket érvényesíteni szeretnénk.
  • MEGMUTATNI, HOGY HA MÁS NEM, AKKOR MI FOGUNK VÁLTOZTATNI A RÉGI, ELAVULT OKTATÁSI RENDSZER IGAZSÁGTALANSÁGAIN, MELYEK BENNÜNKET ÉRINTENEK.

A DK ÁLLÍTJA, MÁR ÉVEK ÓTA A DIÁKOK PÁRTJÁN ÁLLNAK…

A DK támogatásáról biztosítja a Martin Schulz pártja által pénzelt diáktüntetést. Mint közleményükben írják, a diákok szerintük azért tüntetnek, hogy az iskola ne fölösleges ismeretekkel terhelje őket, hanem olyan készségek és képességek elsajátítását biztosítsa, amikre a modern világban való érvényesüléshez van szükségük. Hogy tanulni tanítsák meg őket, és ne értelmetlen adatokra. A Demokratikus Koalíció szolidáris a diákok küzdelmével, mert mint fogalmaznak, „évek óta követeli ugyanezt a magyar oktatáspolitikától: szabadságot az iskolának, a pedagógusnak, a diáknak, a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását, az alapvető készségek elmélyítését, hatékony nyelvoktatást, digitális ismereteket”.

Orbán rendszere azonban a jó minőségű oktatást csak egy szűk elit részére tartja fenn, a többieknek be kell érniük a politikai propagandára és a betanított munkára felkészítő ismeretekkel és készségekkel

– állítják. A DK továbbá a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy a megmozduláson részt venni kívánó diákokat állításuk szerint helyenként fenyegetés éri. A tüntetés alapvető szabadságjog és a DK a jogi védelem megszervezését kínálja mindazoknak, akiket emiatt retorzió ér – írják.

Az Együtt közleményében arra figyelmeztet, hogy az intézményvezetők ne akadályozzák a diákok részvételét a mai tüntetésen. Az RTL Klub információira hivatkozva azt állítják, több iskolában intővel és kirúgással is fenyegetik azokat a diákokat, akik hiányoznak pénteken. A televízió híradójában azt is bemondták, hogy a budapesti Educatio kiállításra sem engedik fel a diákokat, nehogy csatlakozzanak az oktatási rendszer elleni tüntetéshez. Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője, a Kulturális Bizottság tagja elfogadhatatlannak tartja, hogy akadályozni próbálják a diákok kiállását. Szabó Szabolcs felhívja az intézményvezetők figyelmét, hogy a tüntetéshez való jog megilleti a diákokat, joguk van élniük gyülekezési szabadságukkal.

Az Együtt szolidaritásáról biztosítja azt a példamutató kiállást, amelyet véghezvisznek

– olvasható a minipárt közleményében. Mint írják: az iskolaigazgatók semmilyen módon nem akadályozhatják a diákok részvételét a tüntetésen. Sőt úgy látják, az intézményvezetőknek ott lenne a helyük a mai tüntetésen, ugyanis ez nem csak a diákok, hanem a pedagógusok ügye is.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy az elmúlt évek ámokfutása után végre elkezdjünk felépíteni egy jól működő oktatási rendszert

– fogalmaznak. Megjegyzik, nagyon fontos, hogy végre érdemi párbeszédet kell kezdeni az érintett szereplőkkel. A legfontosabb elv, hogy „semmit róluk, nélkülük“.

Forrás: facebook.com/MTI; fotó: facebook.com
(pestisracok.hu)

A szélsőséges index.hu és a 444.hu több ezer tüntető diákról írt, amit az ATV helyszíni tudósítója cáfolt.

Agyhalál – Hazudni tudni kell: Vona Gábor most lepődött meg egy kéthónapos híren