in ,

SZAKADÓ LYOBBIK, ÚJABB KILÉPŐ – A devecseri polgármester is búcsúzik a Jobbiktól: “Nincs helyem olyan közösségben, melynek vezetői nem a közösségért, hanem abból élnek”

Nincs helyem egy olyan közösségben, melynek vezetői – tisztelet a kivételnek – nem a közösségért, hanem a közösségből élnek

A devecseri polgármester is búcsúzik a Jobbiktól: “Nincs helyem olyan közösségben, melynek vezetői nem a közösségért, hanem abból élnek”

Nincs helyem egy olyan közösségben, melynek vezetői – tisztelet a kivételnek – nem a közösségért, hanem a közösségből élnek – így indokolta Ferenczi Gábor, hogy ő is kilép a Jobbikból. A devecseri polgármester tíz éve a párt meghatározó arca, jelenleg is Veszprém megyei képviselő, és 2014 óta irányítja Devecser városát. Ferenczi Gábor közzétette kilépési nyilatkozatát is a Facebook-oldalán.

Ebben azt írja, mérhetetlen a csalódottsága, ami a pártvezetés elvtelenségének, háttéralkuinak, és kétes hátterű tanácsadókkal, pénzemberekkel való összefonódásának köszönhető. A Veszprém megyei politikus már az ötödik kilépő politikus a Jobbikból.

Pedig Sneider Tamás elnök a hét elején parlamenti sajtótájékoztatóján kérdésünkre még azt mondta, hogy nincs semmiféle válság, vagy szakadás, a Jobbik a legegységesebb ellenzéki párt… 

A legfrissebb kilépő, Ferenczi Gábor 2008 óta politizál a Jobbikban, nemcsak helyi, hanem országos szinten is. Pontosan tíz éve csatlakozott a párthoz, és megalakította az Ajkai alapszervezetet. Még ugyanabban az évben Veszprém megyei elnöknek választották. A politikus kilépési nyilatkozatában arra is emlékeztet, hogy  2014-ben 42 szervezettel adta, amelynek építésében aktívan részt vett.

Munkáját egyébként korábban, azaz a nagy törés és pálfordulat előtt országosan is elismerték. 2009-től ő volt az Országos Választmány egyik alelnöke. 

2015-ben még Vona Gábor oldalán. MTI Fotó: Nagy Lajos

A 2010-es választáson a Jobbik megyei listája első helyéről került be az Országgyűlésbe. Egyetlen ciklus alatt 240 felszólalással és több mint 260 indítvánnyal Ferenczi volt a legaktívabb jobbikos parlamenti képviselő. 2014-ben, miután az előző testület feloszlatta magát, jobbikosként a roma problémáktól nem mentes Devecserben polgármester lett, annak ellenére, hogy a romák nem kis aggodalmára az élén menetelt annak a végül dobálózásba torkollt devecseri Magyar Gárda-felvonulásnak, amit azt követően tartottak, hogy egy cigány család körülbelül százfős megerősített csapatot hívott egy helyi nem roma család megfélemlítésére. 

2017-ben a testület feloszlatta magát. Az időközi választáson Ferenczi újfent befutott.

A politikus most bejelentette, hogy pártja helyi, megyei és országos szervezetéből is kilépett:

Csalódottságom nem újkeletű. Az általam és a közreműködésemmel létrehozott szervezetek leépülését az elmúlt években a szervezeti munkám lerombolásaként éltem meg. Bár 2014-től, polgármesterré választásom óta a pártpolitika háttérbe szorult az életemben, aggódva figyeltem azokat a negatív folyamatokat, melyek az egykor szebb napokat látott, alulról szerveződő, nemzeti mozgalom felülről vezérelt átpozícionálására, önfeladására irányultak a pártvezetés részéről

– fogalmazott közösségi oldalán. Megjegyezte, hogy az ő értékrendje nem változott. A nemzeti érdek következetes, politikai taktikától és megalkuvástól mentes képviselete elsőrendű ma is a számára. Munkáját független képviselőként folytatja, vagyis a mandátumát ő sem kívánja visszaadni a párttagsággal együtt:

Nincs bennem harag. Csak mérhetetlen csalódás, amit a Jobbik országos vezetése az elvtelenségével, háttéralkuival, és a józan észt sokszor teljesen mellőző stratégiaalkotásával, logikátlan, sokszor önromboló döntéseivel, kétes hátterű tanácsadóival és pénzemberekkel való összefonódásával az elmúlt években okozott számomra, és rengeteg bajtársam számára. Kitartottam a végsőkig, mert hittem benne, hogy talán sikerülhet belülről jó irányba fordítani a tagság zömétől és a nemzetben gondolkodó szavazópolgároktól elfordult pártot  – írta Ferenczi, utalva a Toroczkai László által létrehozott platformra, amelynek egyik első támogatója lett. 

Csakhogy a Jobbik új vezetése szerint platformnak nincs helye a pártban. A tárgyalástól elzárkóztak, Toroczkai ellen fegyelmi eljárást indítottak, ami kizárással zárult. A Toroczkait nyíltan támogató Dúró Dórát a képviselői frakcióból zárták ki. Ő pénteken lépett ki a Jobbikból, férjével, Novák Előddel együtt.

Ferenczi Gábor Toroczkai balján, azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, platformot hoznak létre a Jobbikon belül, MTI Fotó: Illyés Tibor

Most Ferenczi Gábor is csatlakozott azok táborába, akik szerint a ma létező Jobbik nem lehet már alternatíva a nemzeti gondolat hiteles képviseletére. A Veszprém megyei, immár ex-jobbikos úgy fogalmazott, nincs helye egy olyan közösségben, amelyik nem a közösségért, hanem abból él. 

Nincs helyem egy olyan közösségben, ahol az építő kritika koncepciós eljárásokat von maga után. Ez nem az én értékrendem. Nem ehhez csatlakoztam

– jegyezte meg. Hozzátette, hogy levonta a szükséges tapasztalatokat. Hisz abban, hogy egy közösség igazi ereje annak tagjaiban rejlik és elvekhez hűen is építhető egy szebb magyar jövő.

Vezető kép: MTI /Nagy Lajos

 

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Tragédia – Hatalmas vihar, jégeső: Dombóváron meghalt négy ember

Toroczkai a kizárásáról: A Jobbik „elvtelen, hazug bizniszpárt” lett – „Vona nem tud miniszoknyás kíséret nélkül élni”