in ,

Se Karácsony, se Fidesz-KDNP, inkább valami más: kitálalt az ellenzéki főpolgármester-jelölt

Brenner Koloman

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje többek között azokat a budapestieket kívánja megszólítani, akik nem az ideológiai, szekértábor alapú politikát követik. Interjúnk.

 

 

December 12-én kedden megszavazták a Tisztelt Házban: visszaállítják a listás választási rendszert Budapesten. A benyújtó Mi Hazánk Mozgalom képviselői tartózkodtak, a kormánypárti honatyák igent nyomtak, a Jobbik-Konzervatívok képviselői nemet. Miért döntöttek így? Sokak szerint e lépés kedvez a kisebb támogatottságú pártoknak…

Amikor kiderült, hogy a fideszes egypárti túlhatalom a Mi Hazánk Mozgalmon keresztül benyújtja az erről szóló előterjesztést, azt mondtam: a Jobbik-Konzervatívoknak az országgyűlési, az önkormányzati választásokra is van módosítási elképzelése. Az államfő kinevezésének megváltoztatására szintén.

Több arányosságot szeretnénk, valamint el szeretnénk érni, hogy a parlamenti voksolások újra kétfordulósak legyenek.

A köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról szóló törvényjavaslatot én nyújtottam be az Országgyűlésnek, amit sajnos épp a kormánypártok nem támogattak. E felvetésekről jó lenne vitatkozni, érveket ütköztetni, azonban úgy véljük, a választások előtt pár hónappal egy kiegyensúlyozott polgári demokráciában nem lehetne választási szabályokon változtatni. Egyébként ezt mondja a Velencei Bizottság is. Ezért szavaztunk nemmel.

 

1994 szeptemberének utolsó napján döntött úgy az akkori balliberális többség, hogy megváltoztatja az önkormányzati választás feltételeit. December 11-én, bő két hónappal később lehetett voksolni.

Az sem volt helyes, átéltem azt a helyzetet is. De felteszem itt is a kérdést: mindez miért nem jutott hamarabb a kormánypártok eszébe? Volt rá öt évük…

Már tavasszal szó volt arról, hogy változtatásokat eszközölnének a választási rendszeren. Ennek egyik oka – nem mellesleg – a népszámlálási adatokból követezett: Budapest lélekszámának csökkenése, az agglomerációban élők számának megugrása. Ám visszatérve még egy kicsit a Mi Hazánk szerepére, mit gondol a tartózkodásukról?

Mi eddig is a Fidesz szatellitpártjának tartottuk a Mi Hazánk Mozgalmat, ez ismét bebizonyosodott.

Ezt a bélyeget az Ön pártja ugyancsak megkapja. Például a következőképpen: azzal, hogy Ön is elindul a 2024-es önkormányzati választásokon mint főpolgármester-jelölt, a Jobbik-Konzervatívok a FideszKDNP-t segíti.

Én nem a kormánypártokat segítem, hanem egy polgári, konzervatív alternatívát kínálok, ami a fideszes kormány meg nem nevezett jelöltjével szemben nem tekint zsákmányként Budapestre…

… a kormánypártok még nem nevezték meg főpolgármester-jelöltjüket. Orbán Viktor a minap azt mondta lapunknak, a Fidesz valamikor március elején szándékozik olyan döntést hozni erről, amit a nyilvánosság előtt is megmutathatnak.

Meglátásom szerint bárki is lesz a jelöltjük, annyira sem lesz autonóm politikus, mint amennyire 2019-et megelőzően Tarlós István volt. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni: a kormánypártok komoly főváros- és önkormányzat-ellenes politikát folytatnak.

Visszatérve az alternatívájukra…

A Jobbik-Konzervatívok a balliberális pártok még el nem ejtett medve bőrén való osztozkodásában sem kíván részt venni.

Kiket kívánnak akkor megszólítani?

Azokat a budapestieket, akik a polgári, a közjó – a rend és a szabadság – érdekében folytatott politikát, illetve a programomban meghirdetett konkrét szakpolitikai elképzeléseket támogatják, s nem pedig az ideológiai, szekértábor alapú politikát követik.

Miért indul el a választásokon? Csalódott Karácsony Gergelyben?

Tisztázzuk a történelmi hűség kedvéért: mi 2019-ben nem támogattuk a jelenlegi főpolgármestert. A Jobbik-Konzervatívok Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltet ajánlotta a választók figyelmébe. Ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, nem Karácsony Gergely ellenében indulok. Mi azt érezzük, hogy az ellenzéki szavazók körében is sokan vannak, akik elégedetlenek a balliberális városvezető eddigi teljesítményével – akár a várospolitikai „eredményeivel”, akár a következő felvetéssel: mit profitált abból az ellenzék az elmúlt négy és fél évben, hogy nem fideszes a főpolgármester, hanem ellenzéki.

Épp ezért készen állok egy előválasztásra is Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesterrel szemben,

pártlogók nélküli voksolásra, ahol az elvek, a szakpolitikai elképzelések, a politikusi karakterek állnak egymással szemben.

Mi köti Önt Budapesthez?

Majd negyedévszázada itt dolgozom az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatójaként, egy évtizedig az intézmény egyik vezetőjeként. Megjegyezném, oktattam Csepelen is, abban a kerületben, amelyet a főpolgármester egyszer északon keresett. Jelenleg a második kerületben lakom, ám az első lakásom Rákospalotán volt, s éltem az agglomerációban is.

A Jobbik-Konzervatívok egyébként hány polgármesterjelöltet kíván indítani Budapesten 2024-ben?

Pontos számot nem tudok még Önnek mondani. Olyan városrészekben, ahol a helyi közösségek a jelenlegi városvezetővel elégedetlenek vagy számunkra nem támogatható egyik jelölt sem, saját alternatívát fogunk kínálni.

Beszéljünk a programjáról! Olvasva azt, valamint a korábbi nyilatkozatait, számomra az rajzolódik ki, hogy kifejezetten az autósok pártjára állt. Tudja, mennyivel növekedett az autók száma 2000 és 2021 között pusztán a fővárosban?

Pontos számot itt sem tudok Önnek mondani, de komoly növekedés volt.

Több mint 130 ezerrel növekedett az autók száma; Pest vármegyében ennek több mint a duplájával. Ezzel a tömeggel, az ingázókkal szükséges valamit kezdeni.

Egyrészt itt van a Jobbik-Konzervatívok Normális Autózásért Programja. Ebben több olyan javaslatot is megfogalmaztunk, amely a kiegyensúlyozott autóhasználat visszaállítását segíti, ösztönzi. Másrészt azt látjuk, a Karácsony-féle városvezetés szélsőségesen autósellenes politikát folytat, amit szerintünk ki kell egyensúlyozni. Nem egyoldalú autóspárti álláspontot képviselek, de azt mondom: helyre kell állítani a méltányos autóhasználatot! Mint mondtam korábban, éltem az agglomerációban is, tehát ismerem, milyen az, mikor naponta összesen három órát kell az ingázás miatt autóban tölteni. Ennek megoldására nekem konkrét elképzelésem van: addig nem szabad a belvárosból kitiltani az autósokat, amíg nem létesül elég P+R parkoló. Továbbá javaslom azt is, hogy BKV-bérlethez hozzákapcsolható legyen az adott gépjármű rendszáma, amivel kedvezményesen vagy akár ingyenesen lehetne igénybe venni a P+R parkolókat. Természetesen ilyen döntéseket az agglomerációs települések vezetőivel közösen hoznánk meg, EU-s, kormányzati forrásokat bevonva a projektek véghezviteléhez. Azt szeretnénk elérni, hogy a közlekedés minden résztvevője, az autósok, a kerékpárosok, a gyalogosok, a tömegközlekedők is azt érezzék: Budapest és az agglomeráció fejlődik.

 

 

Arra, amit Ön mond, a kormánynak, de a fővárosnak is van kész stratégiája: Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia és a Budapesti Mobilitási Terv.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az elővárosi vasúti fejlesztések elkaszálásával véleményem szerint rendkívül rosszul döntött.

Az óvodás gyermekrajzra emlékeztető útburkolati felfestések pedig, amik a Karácsony-féle vezetéshez köthetőek, értelemszerűen irritálják az autóval közlekedőket.

Ezeket a lépéseket korrigálni kell!

Egyetért a Budapesti Mobilitási Tervben megfogalmazott kitűzésekkel? E terv csont nélkül ment át minap a Fővárosi Közgyűlésen.

Ez egy terv. Mi viszont a jelenlegi realitásból indulunk ki, s hogy ne ideológiai alapon döntsenek a fővárosban, vagy akár egyszemélyben, mint ahogy az a Lánchíd forgalmi rendjének megváltoztatása esetében történt – ráadásul egy ugyanolyan manipulatív felmérésre hivatkozva, mint amilyen a nemzeti konzultáció. Karácsony Gergely a közgyűlést megkerülve, politikai ízlésének megfelelően döntött arról, hogy megtiltja az autósközlekedést a Lánchídon. Megjegyezném, azt sem tartom helyesnek, hogy a fideszes kormány nem fizeti ki a Lánchíd rekonstrukciójára vállalt hatmilliárd forintot a fővárosnak. Ezt a két dolgot nem szabadna összekötni! A Jobbik-Konzervatívok referendumot szeretne e kérdésben: 2024. június 9-én, az önkormányzati és az európai parlamenti választások napján, hogy a budapestiek döntsenek.

Pénzügyek: a balliberális városvezetés szerint azért van forrás hiány, mert a kormányzat kivérezteti Budapestet. Ön hogy látja? Ebben a helyzetben mit tenne? S ha szabad kezet kapna, miket lépne?

Azt látom, hogy az ellenzéki szavazók jelentős részében van egyfajta hiányérzet a mostani vezetéssel szemben annak tekintetében, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem szervezte meg igazán az ellenzéki vezetésű önkormányzatok szövetségét, amivel már a jelenlegi fideszes kormánnyal szemben is hatékonyan fel lehetne lépni. Például: a fideszes egypárti túlhatalom elvonta az önkormányzatoktól, így Budapesttől is az oktatási, egészségügyi intézmények fenntartásának, finanszírozásának jogát, majd szolidaritási adó néven beszedi a fővárosi adóbevételeiből azt a pénzt, amit majd erre fordít. Ez tényleg így van, csakhogy ezzel szemben a fővárosnak – más önkormányzatokkal egyetemben – fel kellett volna lépnie. De azt is látom, hogy Budapestnek egy feszes költségvetésre is szüksége van.

Mit ért ez utóbbi alatt?

Azt gondolom, hogy a Városháza bürokráciájának jelentős csökkentésével jelentős összegeket lehetne megspórolni.

Nem csak a főpolgármester 42 főtanácsadójáról beszélek, hanem arról is, hogy mire egy politikai szintű döntés eljut a végrehajtásig, ahhoz kilenc pecsét, aláírás szükséges.

Véleményem szerint egy komoly átvilágítás után egy komoly bürokráciacsökkentést, hatékonyságnövelést lehetne elérni. Az így megspórolt milliárdokat pedig arra lehet fordítani, ami a programomban is szerepel.

Elégedett-e a fővárosi politikusaik, önkormányzati képviselőik teljesítményével?

Igen, nagyon jó képességű politikusoknak tartom őket. Az imént épp Beleznay Zsuzsannával, Terézváros alpolgármesterével egyeztettem, aki a hatodik kerületi köztisztaság kezelésében jelentős eredményeket tudott felmutatni – a főpolgármester kukaleszerelő akciójával ellentétben. Említhetném Szilágyi Zsoltot is, aki Ferencvárosban polgármesterjelöltként indul, de ebben a ciklusban is kiváló munkát végez.

Hartaházi Miklóséval? Czigler Lászlóéval is?

Igen.

Ezek a politikusok kerületi szinten együttműködnek a baloldallal.

Azt kérdezte, mely képviselők nyújtanak olyan politikai teljesítményt, amelyek a Jobbik-Konzervatívok értékrendjének megfeleltethetőek.

Kérdésem a teljesítményükre, megjegyzésem az együttműködésre vonatkozott.

Én pedig azért hoztam fel konkrét esetet: bemutatta Beleznay Zsuzsanna azt a hatodik kerületben, amit el szeretnék érni fővárosi szinten, köztisztaság tekintetében. Szerintem az a jó politikus, aki el tudja érni, hogy az elvei, jelen esetben a Jobbik-Konzervatívok által képviselt értékek érvényesülni tudjanak.

 

(Nagy Gábor, Mandi)

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Akkorát nyert Orbán szövetségese Szerbiában, hogy kiborult a baloldal

Déri Stefi: érdekes hasonlóság Magyarország és Szerbia között!