in ,

Nem stadion – Már keresik a kivitelezőt a Citadella teljes felújításához

A 220 méter hosszú erőd teljeskörű rekonstrukciója elkerülhetetlen a kiírás szerint.

A TED-en megjelent a budapesti Citadella felújítására kiírt ajánlati felhívás. A közbeszerzés szerint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nzrt. egy keretmegállapodást kíván kötni a Gellért-hegy tetején álló egykori erőd felújítása során ellátandó kivitelezési és egyéb kapcsolódó feladatokra.

A szöveg arra is kitér, hogy a Citadella állapota több, mint egy évszázada folyamatosan romlik, illetve a második világháborúban keletkezett sérülések is láthatóak még az épületen.

„Az életveszély elkerülése érdekében a teljeskörű rekonstrukció elkerülhetetlen” – fogalmaznak az összegzésben. A szöveg szerint a közbeszerzés a tervezői és a kivitelezői szolgáltatásokra is vonatkozik.

A 220 méter hosszú, 12–16 méteres falmagasságú erődöt 1854-ben a habsburgok emelték a szabadságharc leverése után a hatalmuk megszilárdítása érdekében.

Várhatóan ősszel indul a felújítás

Fodor Gergely kormánybiztos júniusi tájékoztatása szerint a kiemelt kormányzati beruházás keretében egy hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki. Az erőd közepén álló második világháborús betonbunker bontásával egy új  közpark alakul ki, a Citadellában pedig közösségi terek jönnek létre.

A kormánybiztos szavai szerint a területen az állapotfelmérési munkák júniusban megkezdődtek, ezután megindult a régészeti feltárás és az építészeti tervezés is. A Citadella belső udvarának felújítása és a külső falak rekonstrukciója várhatóan 2020 őszén indul.

(Hegedűs Gergely, magyarepitok.hu)
Oszd meg a barátaiddal!

Pilhál: a szigszalagos forradalom elbukik – most a nemzetiek ideje jön!

Mindenki nyugodjon le! Filmművészetis tanárok túlnyomó többsége folytatná a munkát az egyetemen