in ,

Na, végre!! Megkezdődött a hazai oltás fejlesztése

A vakcina legkésőbb egy éven belül eljuthat az előre hozott törzskönyvezésig.

A kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata alapján a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve megbízást kapott az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére – számol be az Index. A munka mostanra már folyamatban is van, jelenleg az állatkísérletek folynak, de a lap információi szerint 

a vakcina legkésőbb egy éven belül eljuthat az előre hozott törzskönyvezésig.

A hazai oltás kifejlesztése azért is kiemelten fontos, mert a mostani jóslatok szerint a vírus belátható időn belül nem fog teljes mértékben eltűnni, és elég gyorsan mutálódik is. Mindenképp a fejlesztés mellett szól, hogy az ország nem függene a külföldi gyártóktól egy esetleges vakcinahiány esetén sem, ami egy ekkora volumenű kereslet felmerülése során a lehetséges forgatókönyvek között szerepel.

Az oltás kifejlesztésére a Nemzeti Oltóanyaggyár keretein belül kerül sor, és részt vesz benne a vírusvakcinák gyártása terén közel három évtizedes tapasztalattal rendelkező Fluart Kft. is. A klinikai kipróbálás az egyetem feladata, míg a vírust a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja annak nemzetközi szinten is igen korszerű, BSL 3-as besorolású laboratóriuma segítségével.

(Index)

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

20 napja nem mond le Baranyi Krisztina

Mi szükség van erre? Bencsik Gábor is el van tévedve – Nekiesett a Pozsonyi csata animációnak!