in ,

Mi szükség van erre? Bencsik Gábor is el van tévedve – Nekiesett a Pozsonyi csata animációnak!

Pozsonyi csata

Ez a film nem jó.

Pozsonyi csata

Ez a film nem jó. Nem azért, mert ügyetlen az animáció, nem azért, mert itt-ott anakronizmusok csúsznak bele, hanem azért, mert miközben azt a látszatot kelti, hogy a világon egyre elterjedtebb hiteles történelmi láttatással (vizualizációval) van dolgunk, valójában a honfoglalás korára vonatkozó magyar legendakincs végletekig lebutított, gyerekesen felületes tálalásával szolgál.

Pedig ez a legendakincs valódi érték, kezdve Anomymustól a magyar népmesékből feltáruló eredetmondákon át a 19. századi költői művekig. Erre a legendakincsre nemzeti identitást lehet építeni. Izgalmas eredményekkel szolgál a tudomány is, hogy csak egy példát mondjak, a kettős honfoglalás elmélete, amely erős érvekkel bizonyítja, hogy a honfoglalók és az itt korábban élt avarok között érdemi kapcsolat volt. De ez alapján a honfoglalást visszatérésnek nevezni nem kisebb dilettantizmus, mint a magyar vezéri sátorba hun áldozati üstöt helyezni, vagy azt állítani, hogy a Kárpát-medence népei örömmel fogadták a honfoglaló magyarokat.

A pozsonyi csata valóban fontos esemény volt a magyarság életében, és hiba, hogy a magyar történeti gondolkodásban háttérbe szorult. Érthető és támogatásra méltó az a törekvés is, hogy ne csak a hősi elbukásainkra emlékezzünk, hanem a győzelmeinkre is. A történelmi dilettantizmusra azonban a jó szándék sem mentség.

Szerencse, hogy vannak azért jó példák is. Mindenkinek ajánlom a Szigetvár ostromáról készült animációt, remek munka, megjelenítő, hiteles, mégis érzelemteli. Valahogy így kellene szólni a győzelmeinkről is.”

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Na, végre!! Megkezdődött a hazai oltás fejlesztése

Van egy javaslatunk: ne olvassa senki, mit ír a közösségi médiában Vágó István! Csak provokál! Ignoráljuk!