in ,

Megérte rá szavazni? Jogsértő a Budavári Önkormányzat költségvetése

A Mandiner úgy tudja, a fővárosi kormányhivatal szerint a közpénzzel való felelős gazdálkodás feltételeinek hiányát eredményezheti az idei büdzsé kihirdetésének módja.

A Mandiner úgy tudja, a fővárosi kormányhivatal szerint a közpénzzel való felelős gazdálkodás feltételeinek hiányát eredményezheti az idei büdzsé kihirdetésének módja. A közelmúltban számos botrány miatt magyarázkodni kényszerülő V. Naszályi Márta polgármesternek sürgősen lépnie kell az ügyben.

Hivatalból vizsgálta Budapest Főváros Kormányhivatala a budavári önkormányzat idei, februárban elfogadott költségvetését, valamint annak augusztusi és októberi módosításait. Információink szerint a törvényességi felülvizsgálat során a kormányhivatal

több jogszabálysértést is feltárt, amelyekkel kapcsolatban törvényességi felhívással élt.

Úgy tudjuk, az elsődleges probléma az, hogy nem a képviselő-testület által elfogadott büdzsé került kihirdetésre. A Nemzeti Jogszabálytár felületén az első előterjesztéssel megegyező, az egyébként elfogadott módosítások nélküli szövegváltozatot tették közzé. Ez egyrészt felveti a közjogi érvénytelenség kérdését, másrészt a közpénzzel való felelős gazdálkodás feltételeinek hiányát eredményezi – állapította meg a kormányhivatal. Ezért most V. Naszályi Márta párbeszédes polgármesternek 30 napon belül hatályon kívül kell helyeznie a kihirdetett költségvetést, a jegyzőnek pedig a módosítókkal frissített változatot kell kihirdetnie.

A kormányhivatal egyébként már egy másik törvényességi felhívásában is jelezte az önkormányzat felé, hogy

a módosítások nem feleltek meg a számviteli alapelveknek, illetve követelményeknek sem.

Ezért ugyancsak felhívta V. Naszályi figyelmét arra, hogy a jogszerűtlen állapotot szüntesse meg, továbbá kérte, hogy a „jövőben a mindenkori költségvetéssel kapcsolatban megalkotott önkormányzati rendeletek előkészítése és elfogadása során az alapvető jogalkotási és jogszabály-szerkesztési követelményekre fordítsanak kiemelt figyelmet”.

A Karácsony Gergely főpolgármester pártjában tevékenykedő I. kerületi polgármesternek az elmúlt időszakban számos esetben kellett már magyarázkodnia. Megírtuk: több mint háromszázan írták alá a lakásrendelet-tervezete ellen indított petíciót. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a polgármester által tervezett új rendelet alapján egyes lakásokat 120.000 Ft/fő jövedelem fölött költségelvű alapon bérelhetnének a lakók, ezzel pedig az eredeti bér akár 250 százalékára emelkednek az eddigi lakbérek.

Ugyancsak beszámoltunk róla, hogy míg rendre forráshiányra panaszkodnak a balos kerületek, új logót és új utcanév-táblákat is terveztet az önkormányzat Karácsony főtanácsadója, Misetics Bálint testvérének cégével, a Mitte Communications Kft-vel. „Maga a pályázat szükségtelen, a koronavírus járvány idején a pályázat időzítése, lebonyolítása kifejezetten érzéketlen és irritáló. Továbbá néhány évvel a korábbi arculatváltást követően erre ismételten pénzt áldozni, egyszerű pénzkidobás” – magyarázta akkor lapunknak Jeney Jánosné kormánypárti képviselő, aki miután a pályázatot mindenképp kiírták, végül részt vett az elbírálásban.

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megint pofára esik a baloldal – A CDU elhalasztaná Deutsch Tamás kizárását a Néppárt frakciójából

Bohár Dani akcióban! Így még soha senki nem szívatta meg Tordai Bencét fél perc alatt! Videó