in ,

V. Naszály leszerepelt – Nem a baloldali polgármester, hanem a Fidesz rendezné a budavári bérlők helyzetét

BÖRÖCZ LÁSZLÓ A LAKÁSTÖRVÉNY VÁLTOZTATÁSA ELŐTT KONZULTÁLNA AZ ÉRINTETTEKKEL

A budavári önkormányzati lakások bérlőinek igényeire alapozva módosítaná a Fidesz a lakástörvényt. Böröcz László kormánypárti képviselő szerint az 1990-es években hozott jogszabály felülvizsgálata azért sürgető, mert V. Naszályi Márta Karácsony-párti polgármester a törvény réseit kihasználva a bérlők lakhatási jogát alapjai­ban sértő intézkedéseket tervez. 

A lakástörvény módosításával segítene a Fidesz a Várnegyed önkormányzati bérlakásokban élő lakóin, akiket a Karácsony-párti polgármester, V. Naszályi Márta hozott kilátástalan helyzetbe a beharangozott intézkedés terveivel.
– Reményeim szerint még a parlament tavaszi ülésszakában be tudom nyújtani a törvénymódosítási javaslatot, amelynek megszavazásával rendeződne a bérlők jogi és lakhatási biztonsága – jelentette ki lapunknak Böröcz László kormánypárti képviselő. Szavai szerint

a következő hetekben helyi konzultációt indítanak az I. kerület érintett lakosai körében, s az online, valamint papíralapú kérdőívek kitöltése mellett kisebb lakossági fórumokon is elmondhatják majd a véleményüket az érintettek (mintegy nyolcszáz ingatlanról van szó a Várban, és nagyjából ezerháromszáz–ezernégyszáz lakásról a kerület egészében),

amennyiben a pandémiás helyzet lehetővé teszi ilyen összejövetelek megtartását.
A képviselő elmondta: több tucat vári bérlő, valamint civil szervezet kereste meg az elmúlt hónapokban, miután

V. Naszályi Márta kilátásba helyezte, hogy jelentősen – akár két-háromszorosára – emeli a lakbéreket.

– Bár a baloldali polgármester még nem tette nyilvánossá a tervezetet, pusztán csak azzal, hogy beszélt annak egyes elemeiről, gyakorlatilag nullára csökkentette az ingatlanok csereértékét.
A V. Naszályi által elejtett részletekből ugyanis az derül ki, hogy

megszüntetnék a bérleti jog örökölhetőségét (vagyis olyan életszerűtlen feltételhez kötnék azt, hogy csak egyenes ági rokonra szállhatna, és csak akkor, ha együtt lakik a bérlővel annak elhalálozásakor)

– fejtette ki Böröcz László.

<

A politikus felháborítónak nevezte, hogy V. Naszályi Márta egymás ellen uszítja az általa irányított városrész lakóit.
– A polgármester nagyon durván leegyszerűsítve úgy tálalja a vári lakosok 1990-es években gyökerező problémáját, mintha a Várban ingyenélő gazdagok laknának, akiket a kerület többi része tart el. Ha úgy teszi fel a kérdést, hogy jó-e az, ha szociális lakbért fizet valaki magas jövedelem mellett, akkor nem csoda, hogy nemmel válaszolnak. A Várban azonban ugyanúgy élnek kisnyugdíjasok és tehetősebb lakosok, mint bárhol máshol, ráadásul

a bérlők a saját hibájukon kívül kerültek hátrányba mindenkivel szemben, mivel az 1990-es években hozott lakástörvény miatt nem vehették meg a műemlék épületekben található önkormányzati bérleményeiket

– fogalmazott a képviselő, emlékeztetve: a műemlék épületek bérlőinek a jelentős része több mint negyed évszázada lakik az adott ingatlanban, és az esetükben megállapított, alacsony szociális lakbér hivatott kompenzálni azt a hátrányt, amit az jelentett, hogy elestek a vásárlás jogától.

Hozzátette: Karácsony Gergely párttársa maga ígérte meg a 2019-es önkormányzati választás kampányában, hogy a régi bérlők megvásárolhatják a lakásokat. – A polgármesteri széket elfoglalva azonban V. Naszályi álláspontja 180 fokos fordulatot vett, és hátba támadta a rá voksoló bérlőket, így nemhogy a vásárlást nem tette lehetővé, hanem duplájára, triplájára tervezi emelni a lakbért, amivel többeket megélhetési válsághelyzetbe taszíthat – mutatott rá a képviselő.
Böröcz László arra is kitért, hogy

sem az önkormányzat képviselő-testületének baloldali többsége, sem pedig Csárdi Antal, Budavár LMP-s országgyűlési képviselője nem emelt szót V. Naszályi lakásrendeletterve ellen.

– Sőt, Csárdi láthatóan egyetért a Karácsony-párti városvezetővel az ügyben. Bár a polgármester asszony levélben invitált egy találkozóra vele és Csárdi Antallal, amit el is fogadtam, azóta sem kerestek konkrét időponttal. V. Naszályi a napokban újból felvetette, hogy tárgyaljunk a bérlőket érintő kérdésekről. Most sem rajtam fog múlni a találkozó – húzta alá a kormánypárti politikus. Azt is felidézte, hogy az I. kerület momentumos alpolgármestere, Gelencsér Ferenc is megpróbálta áthárítani rá a felelősséget V. Naszályi módosítási terveivel kapcsolatban.
– Amellett, hogy Gelencsér (aki maga is érintett a bérlakások kérdésé­ben, hiszen barátnőjével együtt egy ilyen ingatlanban lakik) a tavaly novemberben közzétett Facebook-bejegyzésében nem bírálta a polgármester igaz­ságtalan terveit,

engem pedig azzal gyanúsítgatott, hogy hergelem a lakókat, és olajat öntök a tűzre. Majd rajtam kérte számon azt is, hogy miért nem nyújtok be törvénymódosító javaslatot. Aztán rájöhetett, hogy nyitott kapukat dönget, ezért is törölhette később a posztját

– közölte Böröcz László. Emlékeztetett: évekkel ezelőtt az V. kerületben szintén közreműködött a vári bérlőkhöz hasonlóan műemléki ingatlanban lakók jogi helyzetének rendezésében.

(Kárpáti András, magyarnemzet.hu)

Oszd meg a barátaiddal is !

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Figyelem, jobboldali sajtó! Műbalhé a Hadházy jelölése körüli vita – Az előválasztás csak egy marketing akció!

Nagyon kiakadtak a civilek és üzentek a főpolgármesternek a XVI. kerületiek!