in , ,

Megérdemli – Kifütyülték a bevándorláspárti spanyol miniszterelnököt egy katonai parádén

Hangosan zengett a „takarodj, takarodj”, majd azt vágták a kormányfő fejéhez, hogy tartsanak végre választást, ott győzzön

Éles kontraszt rajzolódott ki pénteken Madridban a nemzeti ünnepen tartott katonai parádén. Míg a közönség éljenzett, mikor meglátták VI. Fülöp királyt és kedves feleségét, Letízia királynőt, addig szinte kivétel nélkül mindenki fütyült, mikor Pedro Sanchez miniszterelnök jelent meg. Minden évben óriási katonai parádéval ünneplik az október 12-i nemzeti ünnepet Spanyolországban. Ezen a napon ünneplik, hogy 1492-ben Kolumbusz Kristóf partot ért az „új világban”, ez Spanyolország napja. A felvonulásokon rendszerint megjelennek a mindenkori spanyol politikai élet vezetői, valamint a királyi család.

Fotó: AFP

A parádé mintegy két kilométeres útvonalát kordonokkal zárták le, amely mögött több ezres, spanyol zászlókat lengető tömeg gyűlt össze (a rossz idő ellenére is).

Bár már négy hónapja átvette a hatalmat a munkáspárti Sanchez, megszerettetnie magát nem sikerült a néppel. A mediterrán ország lakosai előrehozott választásokat követelnek, ugyanis fel vannak háborodva azon, hogy a Sanchez-kormányt nem ők választották meg. Emlékezetes, hogy a nyár elején a madridi törvényhozás megvonta a bizalmat a korrupciós botrányba keveredő Mariano Rajoy néppárti miniszterelnöktől és a baloldali PSOE-t bízta meg kormányalakítással. Ezek után Pedro Sanchez lett az ország miniszterelnöke, aki több szempontból is rendhagyóan indított.

Először is, a királynak tett eskülyét a szokásokkal teljesen szembemenve a beiktatási ünnepségéről hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület. Ezek után a baloldali kormányfő megpróbált a legnagyobb titokban találkozni Soros Györggyel, azonban több részlet is kiderült. A felek elsősorban a migrációról tárgyaltak, és a megbeszélés után nem sokkal Madrid bejelentette, beengedik a fekete-afrikai bevándorlókat.

A nyitott határok híve vagyok, ezért utat engedünk az Aquarius nevű hajónak”

– jelentette be Brüsszel nagy elégedettségére Sanchez. Mint ismert az a Soros-hajó volt az, mely a Földközi-tengeren portyázva szedte fel fedélzetére a fekete-afrikai bevándorlókat.

Ebből egyre inkább elege van a spanyoloknak, ennek az egyik egyértelmű jele volt az, hogy mikor Pedro Sanchez a pódiumon állt, szinte csak a füttyszót lehetett hallani. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nem lesznek előrehozott választások, 2020 végéig lesz hatalmon a sorosista, baloldali politikus.

Érdekesség, hogy a PSOE korábbi miniszterelnöke, a 2004 és 2011 között hatalmon lévő José Luis Rodríguez Zapaterót is rendszeresen kifütyülték a katonai parádékon. Idén négyezer katona vonult végig Madridban, ezen kívül 88 vadászgépet és 152 katonai járművet is felvonultattak.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

Na ennyire „össze van omolva az egészségügy” – Képek

Ellenzéki roncsderbi lesz október 23-án