in ,

Lassan Horváth Csacsi is mehet a levesbe: a Kúria kimondta: jogsértően bírságolta az autósokat Zugló baloldali önkormányzata

A Horváth Csaba vezette önkormányzat bírságolni akarta a zöldfelületen parkoló autókat

A Horváth Csaba vezette önkormányzat bírságolni akarta a zöldfelületen parkoló autókat, azonban a Kúria kimondta, hogy az erre vonatkozó önkormányzati rendelet jogsértő, ezért visszamenőleg megsemmisítette azt, valamint bírságot szabott ki.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapította, hogy

 

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének a jogkövetkezményeiről szóló 15/2018. (VI.18.) önkormányzati rendeletének 3. § (1) bekezdése és 5. § (1a) bekezdés együttes alkalmazása más jogszabályba ütközik, ezért az 5. § (1a) bekezdését kihirdetése, 2022. március 7-i napjára visszamenőlegesen megsemmisíti”.

A Kúria az önkormányzati rendelet megsemmisítése mellett a “a zöldterületek, közterületi zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használatával megvalósuló, közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt” 45.000 forint közigazgatási bírságot szabott ki.

Az indoklás szerint a Zuglói Önkormányzati Rendészet több alkalommal is bírságot szabott ki zöldfelületen parkoló autókra, holott a bírságolásra vonatkozó rendelettel az önkormányzat “törvénnyel azonos társadalmi viszonyt szabályozott helyi szinten, amellyel lényegében a közúti közlekedésre vonatkozó szabályozást, felhatalmazás nélkül, indokolatlanul többszintűvé tette”.

ZAVAR AZ ÖNKORMÁNYZAT VEZETÉSÉBEN

A képviselő testület számára a legutóbbi (10.28-i) ülés napirendjének elfogadásakor derült ki, hogy nem tárgyalják azt az előterjesztést, amely egy zöldterületen parkolási bírságolás elleni fellebbezést tartalmazott. A zuglói Fidesz szerint egy-egy előterjesztés levétele nem szokatlan. Azonban ez esetben az ok mindenképpen szokatlan, még ha erről ott az ülésen tájékoztatást a képviselő testület nem kapott.

Valószínűleg azért, mert ez megint csak az önkormányzat vezetésének zavarait jelzi”

– hívja fel a figyelmet a kormánypárt helyi frakciója, hozzátéve, hogy a zöldterületen parkolás bírságolásának alapjául szolgáló önkormányzati rendelet vonatkozó részét a Kúria visszamenőleg megsemmisítette, egyúttal megállapította, hogy már nem először „az önkormányzat a jogbiztonságra is különösen veszélyes jogalkotói joggal való visszaélést valósít meg”. 

Ha maga az önkormányzat nem tartja be az alapvető jogelveket, hogyan várhatja el a kerület lakóitól, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak?”

– teszi fel a kérdést a Fidesz zuglói frakciója. 

KÁOSZ A BALOLDALI HATALMI KOALÍCIÓN BELÜL

Az elmúlt időszak nem “lehetett könnyű” Horváth Csaba számára, aki alatt elég erősen rezeg a léc nyolc hónappal az önkormányzati választások előtt. Pár nappal ezelőtt ugyanis Rózsa András eddigi alpolgármester benyújtotta lemondását.

Lemondott az egyik alpolgármester: Miután 4 évig mindent is megszavaztak, fél évvel a választás előtt következik: a momentumos h̶e̶l̶y̶e̶z̶k̶e̶d̶é̶s̶ ’tiszta kezek’ politikája”

– reagált a hírre Borbély Ádám, a helyi Fidesz elnöke.

 

Ezt követően a lemondott alpolgármester Rózsa András Gelencsér Ferenccel és Hadházy Ákossal karöltve bejelentették: a Momentum saját polgármester-jelöltet indít Horváth Csabával szemben.

Zugló szocialista polgármestere ráadásul Hadházy Ákosnak is nekiment a napokban. Horváth Csabát “mélyen megdöbbentette”, hogy Hadházy nemmel szavazott az Országgyűlésben a Hamász Izrael elleni terrortámadását elítélő nyilatkozatra. A politikus szerint ezzel a lépésével Hadházy méltatlanná vált arra, hogy a zuglóiakat képviselje.

A zuglói baloldal felett tehát gyűlnek a felhők, minden bizonnyal izgalmas meccsnek lehetünk majd szemtanúi az elkövetkező hónapokban.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bognár Zsolt színész kifakadt a világban zajló háborúk miatt: sír a lelkem. Sír, mert olyanná kezd válni a világ, amit szégyellnünk kellene

Előbújt egy másik patkány is – „Nem vagyok büszke sem a Nobel-díjasokra, sem az Aranycsapatra” – hangoztatja a baloldali művész – Régen a keresztényeket akarta eltakarítani