in ,

Nagy a baj baloldalon – Zuglóban Horváth Csabának momentumos kihívója lesz, de van ennél nagyobb baja is a polgármesternek

A Momentum és Hadházy Ákos szerint a városvezetés gyatrán dolgozik, ezért a XIV. kerületben a lilák saját politikussal indulnának a polgármester-választáson.

Nagyon feszült lett Horváth Csaba, amikor kiderült, nem biztos, hogy ő lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje Zuglóban. A Civil Zugló Egyesület és a Momentum ugyanis összefogott, mert szerintük nem működik jól a városvezetés, emiatt a kerület lecsúszik, nem fejlődik rendesen, az intézményeik rossz állapotban vannak, emiatt a lilák alpolgármesterét, az ott lakó Rózsa Andrást – aki a bejelentés után lemondott a posztjáról – támogatják. Minderre egyébként áldását adta a kerület országgyűlési képviselője,

Hadházy Ákos is, aki meglehetősen rossz viszonyban van a polgármesterrel.

(Az csak mellékszál, hogy eredetileg Kerpel-Fronius szerette volna megszerezni ezt a pozíciót, de a momentumos főpolgármester-helyettes nem aratott nagy sikert a helyi civileknél a bepróbálkozásával.)

 

 

Horváth, a szocialisták budapesti erős embere az ATV Egyenes adás című műsorában szemmel láthatóan sértődötten és ingerülten kommentálta a fejleményeket, válaszolt a műsorvezető kérdéseire. A polgármester rendesen ekézte az egykori helyettesét, mondván ő nem végezte el a rábízott feladatokat, holott mindig kapott újabb és újabb esélyt, és a Rózsáék által megfogalmazott kritikákat épp a Fidesz hangoztatja. Ezt követően lózungszerűen az összefogásról, együttműködésről, a zuglóiaknak tett esküjükről beszélt.

 

Előválasztást azonban nem szeretne, azt mondta, az ilyen procedúra meghekkelhető, s ez egyébként is a Fidesz érdekeit szolgálná,

mert a kormánypártnak a regnáló polgármesterrel szembeni jelöltet kellene támogatni. Majd azzal érvelt, hogy a várost irányító koalíció többi tagja – az MSZP-n kívül a DK, a Párbeszéd és az LMP – kiáll mellette. S az elmúlt hetek momentumos ámokfutásairól beszélt, amely szintén a kormánypártnak kedvez, de azért bízik benne, hogy Donáthék is megtalálják majd a helyes irányt, amely az együttműködés politikája.

Információink szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy a Momentumon kívül a szivárványkoalíció többi tagja Horváth polgármesterjelöltségét támogatja. Tény: a DK a csütörtöki MSZP-s megállapodással beállt Horváth mögé.

Az ugyan igaz, hogy 2019-ben viszonylag nagy fölénnyel nyert – több mint 13 százalékponttal verte meg a fideszes ellenfelét –, de gyakorlatilag bármelyik ellenzéki politikus győzött volna, így a siker nem feltétlenül az ő érdeme. A váltás így

nem okozna traumát az ellenzéki szavazók, szimpatizánsok körében, hiszen a többségük szintén érzi, hogy nagyon nincs minden rendben az önkormányzatban.

A koalíciós torzsalkodás mellett az is Horváth helyzetét nehezíti, hogy gyakorlatilag kíméletlenebb hadban áll Zugló független parlamenti képviselőjével, mint a Fidesszel szemben. Hadházy Ákos rendszeresen támadja a polgármestert, mondván nem csinál sok mindent a kerületében, s ennek többször látványos akcióval adott hangot. Az MSZP korábbi országgyűlési képviselőjének, Tóth Csabának a korrupciógyanús ügyei is súlyos árnyékot vetnek a polgármesterre és csapatára, hiszen Horváth Hadházyval szemben a párttársa parlamenti indulását támogatta. Ráadásul maga a polgármester is gyanúsított egy parkolási ügyben, így még az sem elképzelhetetlen, hogy a kampány kellős közepén viszik el bilincsben, ami nyilvánvalóan alaposan csökkentené az ellenzéki pártok esélyét

 

 

Gyurcsányéknak mindenképp jól jönne egy olyan polgármester, akit rövid pórázon tarthatnak. Miután az LMP mostanában a Demokratikus Koalíció egyik kiemelt partnerévé vált, fogcsikorgatva, de valószínűleg ők is támogathatják. A Párbeszéd korábban az MSZP-vel együtt mozgott, de Tordaiék nem szívesen adnák ehhez a felálláshoz a nevüket, arra próbálják rábeszélni Horváthot, egyezzen bele az előválasztásba, amire Rózsa hajlandó lenne.

Ez lenne a megoldás a konfliktusban, hiszen nem úgy fest a dolog, mintha bármelyik fél engedne,

ha viszont jövő júniusban mindketten ringbe szállnak, borítékolható lenne a Fidesz győzelme.

Tavaly szeptemberben ugyanis tartottak a kerületben egy időközi választást, miután a párbeszédes Szabó Rebeka 2022 áprilisában országgyűlési képviselő lett. Akkor nem tudtak megegyezni a szivárványkoalíció tagjai, az MSZP nem támogatta az ellenzéki jelöltet, s külön indult a Civil Zugló egyesület. Ennek az lett a következménye, hogy 40,16 százalékkal győzött a kormánypárti, második lett a négypárti ellenzéki politikus, 36,6 százalékkal, a civil 21, a szocialisták által is támogatott jelölt pedig mindössze 2,24 százalékot szerzett.

Ennek a forgatókönyvnek a megismétlődését szeretnék elkerülni a balliberális térfélen, de nagy kérdés, az egyik fél elrántja-e az utolsó pillanatban a kormányt, mielőtt karamboloznának.

 

 

(Almási B. Csaba, Mandi)

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Agyhalál: már a mozgássérült parkolókat is elcövekeli Karácsony Gergely (FOTÓ)

Kiállás a Pesti Srácok mellett – Nyilatkozat