in , ,

Kösz, Brüsszel! Szerdától tovább csökkenhet a benzin ára, jövőre viszont drágulni fog

A következő héten még mindig csökkenhetnek a hazai üzemanyagárak

A következő héten még mindig csökkenhetnek a hazai üzemanyagárak – írja a Holtankoljak.hu. „Ugyan a forint gyengült a dollárral szemben 1%-ot, de a Brent olaj hordónkénti ára tovább csökkent a héten” – fogalmaz a portál. Mint megjegyzik: 9 forinttal csökken a benzin és 5 forinttal a dízel ára, azaz a 95-ös benzin ára 564 forintra csökken, míg a gázolajé 588 forintra.

 

Na, de nézzük a konkrétumokat:

A forint aktuális árfolyama a dollárral szemben 353 forint, ami a hét elején még 350 forint alatt volt. Ez több mint 1%-os gyengülés egy hét alatt. Ez okozhatna üzemanyagár emelkedést, de az olaj ára a nemzetközi piacon csökkenő tendenciát mutat, így még az is lehet, hogy szerdától további üzemanyagár csökkenés kerül bejelentésre. A Brent hordónkénti ára 75,65 dollár jelenleg, a hét elején még 78 dollár felett járt az árfolyam. Az USA egyre nagyobb mennyiségben dob a piacra olcsó olajat, amit az OPEC országok termelés csökkentése nem tud teljes mértékben kompenzálni, így az olajárak csökkennek.

 

 

 

A hazai üzemanyagárakat tekintve jól jön a csökkenés,  ugyanis a januártól életbe lépő jövedéki adó emelés miatt újra 600 forint közeli átlagárakat fogunk tapasztalni a kutakon.

Korábban már beszámoltunk róla a Mandineren, hogy ugyan az kiderült, hogy fájni fog jövőre a tankolás, csak azt nem tudtuk akkor még, hogy mennyire. Ugyanis ha Magyarország jövőre el akarja kerülni a különböző eljárásokat, akkor teljesítenie kell az Európai Unió azon rendelkezését, miszerint tagállami szinten mindenkinek emelnie kell az üzemanyagok jövedéki adóját.

 

 

Korábban az is kiderült, hogy az adóemelés a jövő évi adócsomagba is bekerült, és bejelentésre került az is, hogy ezt az emelést az uniós megszabott minimumszinthez igazítják majd. A Pénzügyminisztérium akkor azt közölte:

hazánk évek óta a kötelezettségszegési eljárást kockáztatta, hogy az uniós szint alatt tartotta a jövedéki adót, ám azt jövőre már teljesíteni kell.

Mindez azt fogja jelenteni, hogy 41,3 forinttal fog drágulni a benzin és dízel január 1-től. A benzinnél 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz literenként az adó mértéke. A dízel esetében – ugyanilyen bontásban – 153, illetve 143 forintra nő az adóteher literenkénti összege.

 

Kösz, Brüsszel!

A kormánynak, ha úgy alakul, van módja, hogy egy alacsonyabb jövedéki adóemeléssel teljesítse az uniós elvárást, így elkerülve a kötelezettségszegési eljárást. Itt van mozgástere a kormánynak, ez mindenképpen segítene abban, hogy ne legyen olyan mértékű a következő év első napjában” – mondta korábban lapunk megkeresésére Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetője.

 

 

(Mandi)

 

 

 

Bognár Zsolt a Népszavazás Hargitai Miklósnak is nekiment

Ezért mondott köszönetet Orbán Viktornak Bognár Zsolt színművész…