in , ,

Óriási károkat okoz a kormányt zsaroló MOL vezér hazánknak – „Köszi”, MOL! – KSH: 20 százalékkal kevesebb benzin fogy a kutakon

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kimutatásában arról ír, hogy az infláció hatására csökkent a boltok forgalma

 

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kimutatásában arról ír, hogy az infláció hatására csökkent a boltok forgalma, zsugorodott a kiskereskedelem –szeptemberben 7,8 százalékkal, ha a naptárhatást levesszük, akkor pedig 7,3 százalékkal lépett vissza –, de még a benzinkutakon is érezhető a változás, ugyanis kevesebbet tankolnak az emberek.

A választási év hiperturbulenciát okozott, felfűtötte a gazdaságot, feltolta a GDP-t, növelte a kiskereskedelmi szektort, most pedig van egy kijózanodás

– jelezte az Indexnek korábban Szilágyi Gábor, a magyarországi MediaMarkt ügyvezetője, aki hozzátette, hogy idén még negatív marad a kép, a jövő évtől viszont normalizálódik a gazdasági helyzet, elkezdődhet helyreállni a kiskereskedelem. A KSH legfrissebb, szeptemberre vonatkozó adatai szerint is kijózanító a kiskereskedelem helyzete: egy év alatt 7,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ha a naptárhatást is lehámozzuk az adatról, akkor pedig 7,3 százalékos zsugorodást látunk, amely alulmúlta az elemzők várakozásait is. Az adat nem meglepő, ha a még mindig uniós rekorder hazai inflációra és a zsinórban 10 hónapja csökkenő reálbérekre nézünk. A kormányzat szerint a reálkeresetekben már megtörtént a fordulat, a következő adatközlésnél itt már emelkedést láthatunk. Ugyanakkor a Media Markt vezére az Index kérdésére elmondta, hogy a boltokban még nem érződik ez a fordulat, illetve, hogy a fizetésemelések is jellemzően januárban történnek.

 

 

KEVESEBB ÜZEMANYAG FOGY

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében változatlan maradt az előző hónaphoz képest. A következőképp csökkent az értékesítés volumene:

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3 százalékkal,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,9 százalékkal zsugorodott.

2023. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,6 százalékkal nőtt. A többi szegmensben azonban visszaesést láthatunk: a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 14, a használtcikk- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16-16, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 19 százalékkal kisebb lett az eladások volumene. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,6 százalékkal részesedő csomagküldő- és internetes kiskereskedelem volumene lényegében nem változott. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 19,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

 

 

A KSH adatközléséből kiderül, hogy szeptemberben az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1530 milliárd forintot ért el. Ennek 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában keletkezett. Ha januártól nézzük az adatokat, akkor szeptemberig a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,3 százalékkal lett kisebb. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Nyílt levél – Bohár Dániel cikket írt Európáról és azt kérdezte: „Mi lesz veled, Európa?” – Itt a válaszunk Bohár Daninak

Nyílt levél a főpolgármesternek! A darázsgarázs, a rovarhotel és a méhlegelő kevés lesz! Most már tuti: Kamu Geri 4 év alatt semmit sem épített Budapesten! SEMMIT!