in ,

Gratulálunk! Lejtőn a XVIII kerület is – Brutális leépítés várható a veszélyhelyzet leple alatt sunyi módon egybeszervezett XVIII. kerületi óvodákban

Diktatórikus döntésre panaszkodnak és létszámleépítésre számítanak a XVIII. kerületi óvodákat féltő helyi lakosok

Diktatórikus döntésre panaszkodnak és létszámleépítésre számítanak a XVIII. kerületi óvodákat féltő helyi lakosok a városvezetés legújabb tervei miatt. A kerületet vezetése ma már abszolút gyurcsányista, hiszen Szaniszló Sándor 2010 előtt ugyan még az MSZP színeiben volt alpolgármestere a XVIII. kerületnek, majd 2019. október 13-án a szocialisták színeiben jutott fel a csúcsra, és választották polgármesterré Pestszentimrén és Pestszentlőrincen, de ma már a DK oszlopos tagja.

Úgy látszik, a városvezetői poszt igen gyorsan átvedlésre késztette a szocialista politikust, hiszen 2020 februárjában Gyurcsány Ferenc ölelő karjaiba szaladt és DK-s polgármesterként folytatta pályafutását. Szaniszlóék először azzal kerültek a fókuszba, hogy 100 százalékkal emelték a képviselői tiszteletdíjakat, majd 50 százalékkal az építményadót is, most pedig az óvodák következnek a veszélyhelyzet leple alatt, amelyeket a városvezetés egybeszervezne és központosítana.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az óvodák átszervezését a régi, megbízható DK-s káder, Ferencz István alpolgármester terjesztette elő, aki Gyurcsány utasításait követve nyilvánvalóan nem hibázhat. A PestiSrácok.hu-t felháborodott szülők keresték meg, akik elmondták, hogy érthetetlennek és értelmetlennek tartják az átszervezést, ami rendkívül negatívan hathat az eddig jól működő rendszert követően az ágazatban dolgozók, valamint a családok életére egyaránt.

Bár a veszélyhelyzet ezt nem indokolja, az óvodai ellátás átalakítására készül – írja a XVIII. kerületi Fidesz a Facebook-oldalán. A bejegyzésében kifejtik, hogy a városvezetés mindezt úgy teszi, hogy az általuk készített előterjesztés a jelenlegi óvodai csoportszámok jelentős csökkentését is előidézheti, veszélybe sodorhatja a gyermekek, családok és ágazati dolgozók érdekeit. Az intézmények ezen kívül elveszíthetik szakmai önállóságukat és egyéni arculatukat. A kerületi Fidesz szerint az óvodai intézményrendszer a jelenlegi szervezeti formában színvonalasan működik, ezért nem támogatják a DK-s és ellenzéki elképzeléseket.

Gyanús, hogy csupán a DK machinációival állnak szemben a XVIII. kerületiek, hiszen az ellenzéki városvezetés a veszélyhelyzet mögé bújva érezhette úgy, hogy ez az egyetlen pillanat, amikor a teljhatalmat kihasználva átvihet egy rendkívül kényes döntést. Ilyenkor persze nincs online tüntetés és diktatúrázás, Ferencz Istvánék az általuk folyamatosan szidott központosítást hajtják épp végre, csak láthatóan önös érdekből, azonban a kettős mérce bajnokai még csak el sem pirulnak, nemhogy szégyellnék magukat. Az új tervek szerint azonban ez csak jót tesz a kerületnek, sőt, “sokszínű” nevelésre számíthatnak a kerületi óvodákba járó gyermekek szülei, bármit is jelentsen ez.

A kerületi Fidesz megakadályozni nem tudja a változtatást (ennyit az önkormányzatok elnyomásáról és a kormány diktatúrájáról), azonban a következő garanciákat kéri Szaniszló Sándortól és Ferencz Istvántól, valamint az ellenzéki városvezetéstől, hogy ne sérüljenek az ágazatban dolgozók érdekei és a családok se járjanak rosszul:

  • Nem sérülhet a gyermekek, családok, ágazati dolgozók érdeke.
  • Az óvodák számára biztosított kell, hogy legyen a továbbiakban is a szakmai önállóság, egyéni arculat.
  • Az átalakítás nem járhat forráskivonással az ágazat számára és nem jelenthet csoportösszevonásokat.
  • Biztosított kell, hogy legyen minden óvodás gyermek számára, hogy jelenlegi csoportjában vehessen részt továbbra is a foglalkozásokon.
  • A jelenleg, vezető beosztásban lévők tölthessék ki megbízatásuk idejét.
  • Bármely új vezetői megbízás csak nyilvános pályázat útján legyen elnyerhető, a képviselő-testületi egyetértési jog megtartásával.
  • Az ágazati dolgozók illetménye nem csökkenhet.
  • Biztosítani kell továbbra is az óvodatitkári státuszokat.
  • Meg kell valósítani a dajkák jövedelmének emelését, akár pótlék formájában.

A kezdeményezés sokaknál kiverte a biztosítékot: már tiltakozó Facebook-csoport is alakult, ahol a tervezet homályos megfogalmazásait és ellentmondásait elemzik a csoport tagjai. Többen érthetetlennek tartják, hogy a szép ígéretek mellett “az intézményi létszám optimalizálásának gazdasági előnyei” és “a működési költségek csökkenése” hogyan valósulhat meg.

 

Vélhetően a kerületi vezetésnek nem tetszik a tiltakozás, mert egyes óvodai csoportokban a párbeszéd sem megengedett az ügyről a tiltakozó csoport egyik bejegyzése szerint. Kíváncsian várjuk a baloldali városvezetés és Ferencz István magyarázatát az előterjesztés valódi okáról és a következményekről.

Forrás: Tiltakozunk a XVIII. kerületi óvodák összevonása ellen Facebook-csoport; Fotó: Facebook

 

(Szabó Gergő, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Kérdezzük meg Magyar Györgyöt, miért nem segédkezik a Pesti úti idősotthonnál?

A hazaáruló Jávor Benedeket is megcsípte a hülyebogár – Keményebb járványügyi fellépést kér a kormánytól. Korábban még olcsó, jelentéktelen járványról beszélt