in ,

Figyelem! Fontos! – Ezeket érdemes tudni a kormány hétpontos családvédelmi akciótervéről

Az Orbán Viktor által bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv legfontosabb részleteit Novák Katalin ismertette hétfői sajtótájékoztatóján

Mint ahogy azt Novák Katalin családügyi államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány 2010 óta családbarát országot épít azzal a céllal, hogy Magyarországon könnyebben lehessen gyermeket nevelni. Említette, hogy a gyermekvállalási kedv 20 éve nem volt olyan magas, mint a tavalyi évben, ráadásul a házasság is egyre népszerűbb: tavaly több mint 100 000 fiatal döntött a házasságkötés mellett.

 

Az eddigi eredmények után ezt a tendenciát kívánja folytatni a kormány a hétpontos családvédelmi akciótervvel, amelyet Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében jelentett be. A terv hét pontja egytől egyig a gyereknevelést kívánja megkönnyíteni a magyarok számára. Ezekről közölt részleteket a családügyi államtitkár.

1. A fiatal házasok gyermekvállalásának támogatása

A 18 és 40 év közötti leendő édesanyák 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású hitelt igényelhetnek. Első baba érkezésénél 3 évre elengedi a kormány a hitel törlesztését, második babánál újabb 3 év felfüggesztés következik, és ekkor már a tartozás harmadát nem kell visszafizetni. Harmadik gyermek születése esetén a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, abból egyetlenegy fillért sem kell majd visszafizetni.

Ezzel a lehetőséggel három évig élhetnek majd a leendő anyák, a havi törlesztőrészlet 50 000 forint lesz, ha a maximális, 10 millió forintos támogatást veszik igénybe a családok. A támogatás a július elseje után megszületett babák esetén lesz érvényes.

2. Otthonteremtési program bővítése

Jelenleg a csokot csak új lakás vásárlásához lehet igénybe venni. Ezentúl azonban, egészen pontosan július elsejétől használt lakás vásárlásához is igénybe lehet venni ezt a támogatást. Két gyermeknél a csok 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos támogatást tesz lehetővé.

3. Jelzáloghitelek csökkentése

A kormány 1-1 millió forintot elengedett a három- vagy többgyermekes családok fennálló jelzáloghiteléből. Július elsejével ez kibővül: már a kétgyermekes esetén is 1 millió forintot jóváír a kormány, harmadik gyereknél pedig 4 millió forintot. További gyermekeknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a jelzáloghitelekből.

Fontos, hogy ez a csokos hitelekre is érvényes.

4. Négy- vagy többgyermekes anyák szja-kedvezménye

A jövő évtől, azaz 2020-tól azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket vállaltak, egészen a nyugdíj eléréséig mentesülnek az szja-fizetés alól. Ezzel párhuzamosan megmarad a családi adókedvezmény rendszere is.

5. Nagyszülői gyed

A program ezen pontja a generációk közti együttműködést kívánja segíteni. A nagyszülői gyed azoknak a családoknak jár, ahol a nagyszülő aktív, tehát még nem nyugdíjas. Ez lehetővé teszi, hogy a gyerek kétéves koráig a nagyszülő maradhasson otthon.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a nagyszülő nem dolgozhat, amíg gyeden van. Ez is július elsejétől lép életbe.

6. Teljes bölcsődei ellátás

A teljes ellátás 2022-re lépne életbe. A kimutatások szerint országos szinten összesen 70 000 bölcsődei férőhelyre van szükség, ami azt jelenti, hogy a mostanihoz képest 21 000-gyel több férőhely létesítése szükséges.

Az év végéig ebből 10 ezer kerül megépítésre, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, valamint 6 ezret.

7. Nagycsaládosok autóvásárlása.

Akik legalább három gyermeket nevelnek, azoknak a kormány megkönnyíti egy, legalább hétszemélyes új személygépkocsi vásárlását. Ehhez 2,5 millió forint támogatást fog biztosítani a kormány.

A szülők le is cserélhetik régebbi autóikat, vagy teljesen újat is vásárolhatnak. Az intézkedés július elsejétől lép életbe.

Novák Katalin a sajtótájékoztatón leszögezte: az intézkedések költségvetési fedezete biztosított, a kormány már meghozta a döntést.

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

Hoppá! Az ellenzéki szavazók át fognak szavazni a Fideszre, ha Orbán tervei megvalósulnak

Hoppá! – Tízezrek tüntettek Spanyolországban a bevándorláspárti kormány ellen