in ,

Ez aztán a szövetséges! Az Obama-vezetés 2012 és 2014 között kémkedett saját szövetségesei ellen

Az Egyesült Államok arról biztosított mindenkit, hogy 2014-ben felhagyott a szövetségesei elleni kémkedéssel, miután Oslo tiltakozott az ilyen bánásmód miatt – közölte csütörtökön Erna Solberg norvég miniszterelnök.

Az Egyesült Államok arról biztosított mindenkit, hogy 2014-ben felhagyott a szövetségesei elleni kémkedéssel, miután Oslo tiltakozott az ilyen bánásmód miatt – közölte csütörtökön Erna Solberg norvég miniszterelnök.

A kormányfő szerint bekérették a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet dán-amerikai kémkedési botrány kapcsán. „Örülök, hogy az amerikaiak egyértelművé tették, hogy 2014-ben változtattak a szövetségesek megfigyelésével kapcsolatos gyakorlatukon, és készek együttműködni velünk és másokkal a történtek jobb megértésében” – mondta Solberg az NTB norvég hírügynökségnek nyilatkozva.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ügyet megvitatta dán hivatali partnerével, Mette Frederiksennel is a nap folyamán.
„Emlékeztettem arra, hogy a közeli barátok és szövetségesek elleni kémkedést elfogadhatatlannak és feleslegesnek tartjuk” – hangsúlyozta Solberg. Frank Bakke-Jensen norvég védelmi tárcavezető a Twitter-oldalán közölte, hogy hasonló szellemben nyilatkozott az oslói amerikai nagykövetségen tartott megbeszélésen.

A norvég fővárosban működő amerikai diplomáciai képviselet egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

A DR (Danmarks Radio) dán rádió oknyomozó újságírói olyan német médiumokkal közösen, mint a Norddeutscher Rundfunk (NDR) közszolgálati televízió, a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság, valamint a Süddeutsche Zeitung című napilap vasárnap feltárták, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) állítólag vezető politikusok – köztük Solberg – telefonjait hallgatta le a dán katonai hírszerző szolgálat, az FE által készített szoftver segítségével. A kutatás a 2012 és 2014 közötti időszakot vizsgálta, és meg nem nevezett forrásokra, illetve az FE egyik belső elemzésére támaszkodott.

Dániában fut össze a tengerfenéken lefektetett több, internetes adatforgalmat biztosító kábel Svédországból, Norvégiából, Németországból, Hollandiából és Nagy-Britanniából.

(MTI)

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Most akkor tegyük ki ezeket az új utcanévtáblákat is, oké, Baranyi?

      Ákos is megszólalt június 4-én! A jövőnkért ma is küzdenünk kell Videó