in ,

Trump: az emberek biztonsága az első

A két befolyásos politikus között szóba került a NATO, az ukrajnai konfliktus, valamint a két ország kereskedelmi kapcsolatairól is beszéltek.

A jó szokás kedvéért Merkel és Trump is az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta a közös sajtótájékoztatójukon. A két politikus először találkozott egymással – írja az MTI.

Trump a sajtótájékoztatón elismételte azt a jól ismert elképzelését, miszerint szükségesnek tartja valamennyi NATO-tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez. Azért megnyugtatásképpen hozzátette, hogy az új amerikai kormány változatlanul támogatja a NATO-t.

Fotó: AFP

Az elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Méltatta Berlin részvételét az afganisztáni nemzetközi misszióban. Ugyancsak elismeréssel szólt a kancellárnak az ukrajnai válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseiről, s ezzel kapcsolatban megemlítette Francois Hollande, francia elnök szerepét is.

Trump elmondta, hogy tovább fog küzdeni a terrorizmus ellen, de ehhez szükségesnek tartja a határok ellenőrzését.

A migráció nem jog, hanem kiváltság, és az állampolgárok biztonsága az első – mondta az elnök.

Fotó: AFP

Az amerikai elnök a találkozó után hangsúlyozta, hogy nem híve a bezárkózó politikának, de korrekt kereskedelmi és gazdasági megállapodásokat szorgalmaz. Megjegyezte, hogy Németországgal például „fantasztikusan jó” kereskedelmi kapcsolatokra számít.

Na de mit mondott Merkel?

A német kancellár megígérte Trumpnak, hogy növelni fogja Németország katonai kiadásait. Hangsúlyozta, hogy országa tartja magát ahhoz a 2014-es NATO-csúcson megfogalmazott közös célkitűzéshez, amely szerint 2024-ig a tagállamok a GDP-jük 2 százalékát fordítják védelmi célokra.

Merkel megismételte Trumpot amikor a két ország kereskedelmi kapcsolatiról beszélt. Az Egyesült Államok és Németország között tisztességes, mindkét ország számára kölcsönösen előnyös kereskedelmi kapcsolatokat képzelt el.

Fotó: AFP

A német kancellár kiemelte, hogy Németország és az Egyesült Államok állást foglal az ukrajnai békefolyamat mellett és együttműködik a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása érdekében.

Fotó: AFP

Merkel szerint szükség van a biztonságos és szuverén Ukrajnára, de szeretne javítani az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokon is. Ehhez viszont meg kellene oldani az ukrajnai problémákat. A minszki megállapodás ehhez jó alapot teremt, de sajnos még nem sikerült kellő mértékben előrelépnünk – tette hozzá. Merkel megemlítette, hogy lát arra lehetőséget, hogy megszüntessék az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat.

 

forrás: 888.hu

Még több eljárás lesz ingyenes

Kincsem – Minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje