in ,

Esik szét az EU – Németországban elkezdődhet a cégek elvándorlása

„NÉMETORSZÁG IPARI ORSZÁGBÓL IPARI MÚZEUMMÁ VÁLIK”

 

Németországban ezekben a hónapokban kénytelenek ráeszmélni, hogy a klímacélokat nehezen lehet elérni a meghatározott dátumra. A kormány ezért most válaszút elé érkezett: vagy eltolja a kitűzött klímacélokat az energiaellátás, így a gazdaság és az emberek biztonsága érdekében, vagy felgyorsítja az átmenetet, tovább rontva ezzel a gazdasági helyzetet – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 

 

 

A Német Vegyipari Szövetség (VCI) elnöke, Markus Steilemann arra figyelmeztetett, hogy Németországot a szövetségi kormány energiapolitikája miatt az a veszély fenyegeti, hogy ipari országból ipari múzeummá válik. – Az energiafordulat megvalósításához naponta tíz szélturbinára lenne szükség – mondta egy lapinterjúban. Hozzátette: egyelőre nem látja, hogy a szociáldemokrata Olaf Scholz vezette német szövetségi kormány hogyan akarja kezelni ezt az erőpróbát. Úgy véli, hogy a kabinet jelentős lemaradásban van az energiaátmenethez kitűzött célok tekintetében. Wolfgang Große Entrup, a VCI ügyvezető igazgatója szintén gyors előrehaladást sürgetett.

Ez azonban komoly következményekkel járhat a német gazdaságra nézve, hiszen olyan mértékben emelkednek az energiaárak, hogy egyre több vállalkozás kénytelen jelentősen visszafogni vagy leállítani a termelést. Ha tovább sürgetik az energiaátmenetet – amelyre nincs felkészülve Németország –, akkor még a mostaninál is nagyobb bajba kerülhet a gazdaság.

– Ennek fényében a jól megtöltött gáztárolókról szóló sikertörténetek egyenesen cinikusak: azért vannak annyira tele, mert a termelő gazdaság egyre inkább megáll – ezt már Reinhold von Eben-Worlée, a Családi Vállalkozások Szövetségének vezetője mondta. A szervezet egy felmérésre hivatkozik, amelyben több mint hétszáz vállalat és egyesület vett részt. Szerinte a felmérés eredményei riasztó dolgot mutatnak. A gazdaság által eddig elért 12 százalékos gázfogyasztás-megtakarítás nem a puszta takarékosság és a hatékonyságnövelés eredménye. Nagy része a termelés visszafogásából, sőt teljes leállításából adódik.

A vállalatok 27 százaléka rövid távon az energiaválságra úgy reagál, hogy átmenetileg vagy véglegesen felfüggeszti a tevékenységét, 48 százalékuk megvárja, hogyan alakul az év hátralévő része.

A villamos energia ára átlagosan 173 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a gázé pedig 224 százalékkal, így nem csoda, hogy minden második vállalat azt fontolgatja, hogy külföldre helyezi át a termelését, ahol valamivel olcsóbbak a fenntartási költségek.

Eközben Matthias Frederichs, a Német Építőanyag-szövetség vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy Olaf Scholz kancellárnak a fenyegető gázhiány idején minden rendelkezésre álló energiaforrást fel kell használnia, ellenkező esetben csődök sorozata és elvándorlás fenyegeti Németországot.

A jelek szerint a kormány nem ebbe az irányba kíván haladni, hiszen Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter a kabinet nevében nemrég megállapodott az RWE energiaipari vállalattal abban, hogy a tervezettnél nyolc évvel korábban, már 2030-ra megszüntetik a szénkitermelést. Az Alternatíva Németországért ellenzéki, jobboldali párt szerint ez a megállapodás felelőtlen a jelenlegi energiaválságra való tekintettel.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

  

 

 

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

 

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 

Lehet “Lölözni” – Jelentős rezsitámogatást ad 25 ezer dolgozójának a Mészáros Csoport – Gyurcsány érdekeltségei mennyit fizetnek?

Figyelem! Külföldi beavatkozás készül – Gyurcsány szerint “ki kell iktatni” a kormányt – Tehát erre “készülnek” – Videó