in

Nagy bajban a német baloldal – Az Alternatíva Németországért nagyot nyert a Bundestag megismételt választásán

A berlini Bundestag-választás részleges megismétlésén az Alternatíva Németországért mindenhol erőteljes győzelmet arat.

A berlini Bundestag-választás részleges megismétlésén az Alternatíva Németországért mindenhol erőteljes győzelmet arat. Az egyik körzetben még messze a legerősebb párt is lett. Az összesített eredményben pedig most még egy pártot is megelőzött.

 

Az Alternatíva Németországért (AfD) Berlinben jelentős pluszszavazatokat ért el a szavazók körében. A szavazó 455 választókerületben a párt 2021 szeptemberében a szavazatok hét százalékát szerezte meg. Most vasárnap ez 12,6 százalék volt. Összesen a főváros 550 ezer polgárának mintegy ötöde szavazhatott újra, írta a Junge Freiheit.

 

 

 

Az AfD minden kerületben jelentős sikert ért el. Különösen domináns az eredmény az északkeleti Marzahn-Hellersdorf kerületben. Ott 18,5 százalék helyett 33,1 százalék szavazott az AfD-re. Ezzel a nagy különbséggel az első helyen áll a 21,5 százalékos Kereszténydemokrata Unió (CDU) előtt (a párt 2021-ben 13,5 százalékot ért el). A Szociáldemokrata Párt (SPD), amely akkor 24,5 százalékkal a legerősebb párt lett, ezúttal csak 9,4 százalékot ért el. Az AfD még a Zöldek fellegvárában, Pankowban is nyolc százalékról 14,8 százalékra emelkedett.

Az AfD volt az egyetlen párt, amely nemcsak százalékban, hanem abszolút számban is szavazókat szerzett. A jelentősen alacsonyabb, mindössze 51 százalékos (mínusz 25 százalékpontos) választási részvétel ellenére a párt 5326 fővel, összesen 159 020 főre növelte szavazatát.

 

 

A szociáldemokrata SPD a megismételt választás vesztese
Összességében a részleges megismételt választás legnagyobb vesztese az SPD volt, amely a 455 választókerületben 22,4 százalékról 14,6 százalékra zuhant. A Zöldek ott enyhe nyereséget értek el 27,7 százalékkal. A legnagyobb nyereséget a CDU könyvelhette el, 13,7 százalékról 20,6 százalékra emelkedve.

 

A Szabaddemokrata Párt (FDP) számára viszont katasztrofális volt a választás éjszakája. A majdnem két és fél évvel ezelőtti 9,1 százalékos eredmény ezen a választási területen 3,3 százalékra olvadt (– 5,8). A Baloldali Párt ezzel szemben stabilnak bizonyult, és 0,7 ponttal 12,6 százalékra erősödött.

A megismételt választás csak csekély mértékben befolyásolta a berlini összeredményt, mivel a most vasárnap leadott szavazatokat beszámították a 2021-ben leadott szavazatokba, amelyek változatlanok maradtak. Ennek ellenére az AfD most Berlin-szerte megelőzte a Szabaddemokrata Pártot.

Mivel a választási részvétel jelentősen alacsonyabb volt, mint 2021-ben, alig ötven százalék alatt, így például a Zöldek a kis százalékos nyereségük ellenére összességében szavazatokat veszítettek – és az összesített eredmény romlott.

Az új berlini előzetes összesített eredmény:

Zöldek: 22 százalék (2023: 22,4)
CDU: 17,2 százalék (2023: 15,9)
baloldal: 11,5 százalék (2023: 11,4)
AfD: 9,4 százalék (2023: 8,4)
FDP: 8,2 százalék (2023: 9,1).
Országosan a megismételt választás a berlini Bundestag négy képviselőjét érinti. Lars F. Lindemann FDP-s politikus úgy veszíti el a mandátumát, hogy nem kap új képviselőt. A szociáldemokrata Ana-Maria Trasnea szintén kiesett a Bundestagból, helyére párttársa, az alsó-szászországi Angela Hohmann került. A berlini zöldpárti Nina Stahr szintén elveszíti a mandátumát. Helyére az észak-rajnai Franziska Krumwiede-Steiner kerül. A baloldali párti Pascal Meister politikusnak pedig Christine Buchholz képviselőtársnő helyett kell távoznia a Bundestagból.
Mint ahogy arról korábban beszámoltunk részlegesen meg kellett ismételni a 2021-es berlini választásokat, a szövetségi alkotmánybíróság döntése értelmében. A 2256 választókerületből 455-ben kellett újra voksolni, ugyanis számos hiba csúszott a 2021. szeptember 26-i választásba. Volt, ahol nem volt elegendő szavazólap, így a hosszú sorok miatt a tervezettnél később zártak be a szavazókörök.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 
 

 

Kérjük a segítségedet!

Példátlan politikai ítélet a magyar bíróságon – Wittinghoff videója miatt a mindenszo.hu-nak több, mint 4 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként! Az ítélet jogerős!

Portálunk szerkesztői bérből és fizetésből élnek, azok pedig nem akkora összegek, hogy több, mint 4 millió forintot ki tudjunk fizetni. Nem tudunk, nincs ennyi pénzünk, sem megtakarításunk, azonban lakásunk van, amit Wittinghoff és a politikai ítélet miatt elárvereznek a fejünk felöl: kvázi a bíróság kitesz minket az utcára.

 

Csak pár napunk van összegyűjteni valami csoda folytán ezt a 4 millió forintot, megadjuk a számlaszámunkat, ahova várjuk az esetleges támogatásokat, hátha mégis maradt még valami remény….

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

Hont András totál szétkapta Magyar Pétert, Varga Judit volt férjét

Akcióban a Szuverenitásvédelmi hivatal! Lánczi Tamás: több bűncselekmény is megvalósulhatott a guruló dollárok ügyében