in ,

Cseh Katalin ügye az év lebukása Deutsch szerint

„Két dolog lehet: a momentumos képviselő titokban az Orbán család tagja lett, vagy hazudik”

„A kétszínű momentumos politikus az EP-ben és minden fórumon arról beszél, hogy az uniós pénz nem a kormányé, hanem az embereké. Cseh Katalin ember, tehát az uniós pénzt zsebre tette” – értékelte a botrányt Deutsch Tamás.

 

A Bennfentes.net hírportál nyilvánosságra hozta az euró­pai uniós pályázatoknak azt a listáját, amelyből kiderült, Cseh Katalinnak, a Momentum európai parlamenti képviselőjének a nyomdaipari cége, illetve a politikushoz köthető üzleti kör csaknem ötmilliárd forint pályázati pénzt nyert. Ebből a korábban a momentumos politikus által tulajdo­nolt Pannonia Nyomda Kft. 285 millió forintot kapott. Cseh a közösségi médiában azt állította, lejárató akcióról van szó. „Összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett” – magyarázkodott.

Csakhogy a baráti cégek fióktelepei épp oda vándoroltak, ahol Cseh Katalinék cége is működött, Vácra és Szirákra. A Pesti Srácok tegnap újabb, Szerbiában bejegyzett kapcsolódási pontra hívta fel a figyelmet. Itt a politikus édesapja alapított céget egy olyan személlyel, akivel 2013 januárja óta közös budapesti székhelyen működtek, sőt Cseh Katalin 2018. január 10-én éppen annak a Halász Gábornak adta el a Pannonia Nyomda Kft.-t, aki a Vajdaságban is ezer szállal kötődött a Cseh családhoz. Éppen akkor került vajdasági kézbe Csehék nyomdája, amikor a Pannonia Nyomda Kft. is úgy döntött, hogy pályázik az uniós forrásokra.

Cseh Katalin egy tegnapi utcafórumon arra hivatkozott, hogy amikor 2018. június 15-én a Pannonia Nyomda megkapta a 68 millió forintot az uniós pályázaton, már nem ő volt az ügyvezetője és a tulajdonosa a cégnek. Ebből adódóan akkor sem volt, amikor 2019-ben – a korábban tizenhétszer végrehajtási eljárás alá vont cég – újabb uniós pályázaton nyert 217,5 millió forintot, így ennek gyümölcsét is az új tulajdonos aratta le. Ezek szerint éppen akkor kellett beérnie az euró­pai parlamenti képviselők javadalmazásával, amikor a baráti üzleti kör a sziráki fiókcímen valóságos pénzesőben részesült…

A Holotech Hungary Kft. például, amely összesen 3,7 milliárd forintot kapott Brüsszeltől, 2019. október 31-én egy összegben 1,75 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Pesti Riporterben az év lebukásaként értékelte Cseh Katalin esetét. Mint fogalmazott, a kétszínű momentumos politikus az EP-ben és minden fórumon arról beszél, hogy az uniós pénz nem a kormányé, hanem az embereké. Cseh Katalin ember, tehát az uniós pénzt zsebre tette. Azt is állította Cseh, hogy az uniós pénzeket Magyarországon politikai alapon osztják, és azt az Orbán család tagjai kapják. Két dolog lehetséges, az egyik, hogy Cseh Katalin titokban az Orbán család tagja lett, a másik, hogy hazu­dik – jegyezte meg Deutsch.

(Bán Károly, magyarhirlap.hu)

 

Add tovább!

Népszavazás – Ki is jött az első felmérés – Századvég: ötször nem

A kormány már be is nyújtotta a népszavazási kérdéseket az NVB-hez