in , ,

Salvini továbbra is ellenáll – Nem engedélyezi Róma a kikötést két “civil szervezet” hajóinak

Nem engedélyezi Olaszország, hogy a német Sea-Eye és az olasz Mediterranea civil szervezetek hajói kikössenek Lampedusa szigetén

A hajók fedélzetükön 106 kimentett migránssal nemzetközi vizeken várakoznak kikötésre Lampedusa közelében. Az olasz belügyminisztérium tájékoztatása szerint a határrendészet egyik hajója szombaton tájékoztatta a német segélyszervezet Alan Kurdi nevű hajójának kapitányát, hogy nem köthetnek ki. A hároméves szíriai kurd kisfiúról – akinek holttestét 2015-ben a török partokon vetette ki a tenger – elnevezett hajó pénteken mentett ki 65 embert nemzetközi vizeken Líbiánál, és elindult Lampedusára, a legközelebbi biztonságosnak vélt kikötő felé.

 

A másik, Alex nevű vitorlás 54 embert mentett ki csütörtökön szintén a líbiai partoknál, pénteken viszont 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségi okok miatt. Köztük van négy várandós nő és négy, egyévesnél fiatalabb csecsemő – közölték olasz belügyi források. Olaszország felszólította az Alexet, hogy vigye a kimenekített embereket Máltára, de a Mediterranea szerint az út túlságosan hosszú lenne az egyébként legfeljebb 18 fő befogadására alkalmas hajón.

Róma a helyzet rendezéséig élelmiszert, takarókat és fertőtlenítőszereket küldött a hajóra. Ezenkívül tájékoztatta a legénységet arról, hogy olasz hadihajók elkísérhetik a hajót a máltai főváros, Valletta kikötőjéig, ahol partra tehetik a migránsokat, ha cserébe a vitorlást alávetik a hatóságok ellenőrzésének. Az olasz belügyi tárca szerint a vitorlás visszautasította a lehetőséget, mert a feltételezések szerint a Mediterranea attól tart, hogy lefoglalhatják a hajóját a máltai kikötőben. A keményvonalas Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást.

MTI; Fotó: infomigrants.com

(pestisracok.hu)

Szijjártó rendet tesz Romániában – Szijjártó: elfogadhatatlan, hogy Romániában visszalépés történik a nemzeti közösségek jogaiban

Demeter Márta bukik, és viszi a pártját is magával…