in , ,

Ez már támadás Olaszország ellen – A tiltás ellenére kikötött a Mediterranea hajója az olasz partoknál

Matteo Salvini olasz belügyminiszter tiltásával dacolva kikötött szombaton Lampedusa szigetén a Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója

Matteo Salvini olasz belügyminiszter tiltásával dacolva kikötött szombaton Lampedusa szigetén a Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, fedélzetén 41 kimenekített migránssal. Salvini közölte: senkit sem engednek leszállni a hajóról.

A Mediterranea ezzel a német Sea-Watch civil szervezet „nyomdokaiba” lépett, amely az olasz rendőrség parancsát figyelmen kívül hagyva június 29-én 40 migránst tett ki Lampedusán. A német szervezet Sea-Watch 3 nevű hajójának kapitányát, a német Carola Racketét házi őrizet alá helyezték, bár ezt később egy vizsgálóbíró visszavonta.
Salvini a Twitteren közölte: senkit sem engednek leszállni a Mediterranea hajójáról. A tárcavezető bírálta a vitorlás legénységét, amelynek tagjai – mint fogalmazott – „semmibe veszik az olasz törvényeket, és segítik az embercsempészeket”. Egy későbbi bejegyzésében jelezte: a rendőri erők készen állnak a beavatkozásra.

Tévéfelvételek tanúsága szerint az Alex elnevezésű vitorlás behajózott a kikötőbe olasz rendőri egységek kíséretében. A parton rendőri és egyéb tisztségviselőket lehetett látni. Az Alex 54 embert vett fel csütörtökön a líbiai partoknál, pénteken 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségi okok miatt.

Róma korábban felszólította a vitorlást, hogy vigye a kimenekített embereket Máltára, de a Mediterranea ezt visszautasította, szerint az út túlságosan hosszú lenne az egyébként legfeljebb 18 fő befogadására alkalmas hajón.

Eközben egy másik civil szervezet, a német Sea-Eye közölte, hogy egyik hajója, fedélzetén 65, szintén a líbiai partoknál kimenekített migránssal jelenleg nemzetközi vizeken várakozik, és kérni fogja, hogy kiköthessen Lampedusán.

Németországban szombaton több mint 30 ezer ember tüntetett mintegy száz városban a Sea-Watch kapitánya melletti szolidaritás jeléül, illetve a civil szervezetek által a Földközi-tengeren kimentett migránsok jogaiért – közölték a szervezők.

A keményvonalas olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a Földközi-tengeren migránsokat taxiztató hajók, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást. Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy – Salvini és a bevándorlásellenes jobboldali Liga nevű pártja által szorgalmazott – rendeletet, amely súlyos pénzbírságot ír elő az ilyen civil szervezeteknek, amennyiben hajói behatolnak az olasz területi vizekre.

(Tóth Dalma, 888.hu)

Gyurcsányné: „Az Európai Parlamentben nem a magyarságunkról, hanem arról van szó, hogy milyen politikát képviselünk…”

Ez a 100 magyar cég támogatta a Pride nevű beteges perverziót – A Netpincér és a Bónusz Brigád is köztük van