in ,

Reméljük az új elnök a V4-ekhez jól fog illeszkedni! – Varsó csillapítaná konfliktusát Brüsszellel

A nemzeti érdekek hatékonyabb védelme és a kormánypárton belüli viták lezárása lehetett a célja Jaroslaw Kaczynskinak, a Jog és Igazságosság nemzeti-konzervatív lengyel kormánypárt elnökének

Varsó csillapítaná konfliktusát Brüsszellel

A nemzeti érdekek hatékonyabb védelme és a kormánypárton belüli viták lezárása lehetett a célja Jaroslaw Kaczynskinak, a Jog és Igazságosság nemzeti-konzervatív lengyel kormánypárt elnökének, amikor csütörtökön leváltotta a minisztererelnöki tisztségből Beata Szydlót, s a helyére Mateusz Morawiecki fejlesztési és pénzügyminisztert (képünkön) jelölte.

Bár Beata Szydlo nagy népszerűségnek örvend Lengyelországban, s neki tulajdonítják a nagyvonalú családtámogatási programot, illetve a Jog és Igazságosság (PiS) támogatottságának fokozatos növekedését – az egyik kutatóintézet nemrég 47 százalékon mérte a pártot –, Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője a leváltása mellett döntött. Az új kormányfőt, Mateusz Morawieckit (képünkön) pénteken bízta meg kormányalakítással az államfő, s jövő kedden tartanak róla bizalmi szavazást a parlamentben, amely a PiS többsége miatt csupán formalitás lesz.

Lengyel elemzők és sajtókommentárok szerint a cserére elsősorban azért van szükség, hogy Varsó békülékenyebb hangnemet üssön meg Brüsszellel és Berlinnel, amelyekkel a két éve regnáló kormány több fronton is csatát vív. Az európai uniós intézmények a lengyel közigazgatási reformoktól kezdve a bialowiezai őserdőben végzett faritkításon át a menekültkvóták elutasításáig számos kérdésben indítottak politikai és jogi támadást Lengyelország ellen.

A 49 éves Mateusz Morawiecki személyében egy olyan tárgyaló­felet kaphat Brüsszel, aki német és amerikai egyetemek korábbi hallgatójaként, egykori bankelnökként, angolul és németül jól beszélő, külföldön is elismert pénzügyi szakemberként jobban megérti a Nyugat gondolkodását. – Kaczyns­ki szerint Lengyelországot eddig nem elég hatékonyan védték külföldön, és Mateusz Morawiecki Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan képes lehet a konfliktusok csillapítására – véli a Wpolityce.pl konzervatív hírportál. – Mérsékeltnek számít a PiS-táboron belül. Ezzel tisztában van Kaczynski, aki az EU-val, az üzleti körökkel és a mérsékelt szavazókkal való kapcsolatát illetően ezután fellélegezhet” – nyilatkozta a Financial Timesnak Wawrzyniec Smoczynski politikai elemző.

Ráadásul Lengyelország gazdasági stabilitását is Morawieckinek tulajdonítják: a gazdasági növekedés négy százalék feletti, a munkanélküliség hét százalék alá csökkent, de fő érdemei közé sorolják az áfa hatékonyabb behajtását is. A kommunista rendszerben a Szolidaritás tevékenységét gimnazistaként segítő, a kommunista állambiztonság által többször őrizetbe vett Morawiecki abban biztosan nem fog különbözni elődjétől, hogy Kaczynskihoz és Lengyelországhoz is hűséges lesz. „Sokan nem értették meg, hogy a pénzügyi intézettől miért váltott a politikára, s vállalta fizetésének kilencvenszázalékos csökkenését” – érzékelteti Morawiecki hazafiságát egy, a Financial Timesnak nyilatkozó volt kollégája.
Az ellenzék úgy véli, a személycserével a kormány el akarja fedni az EU által kifogásolt bírósági törvények megszavazását, amelyre pénteken sor is került.

(Kottász Zoltán, magyaridok.hu)

Magyar siker! – Borbély Alexandra kapta a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat

Nem stadion rovat – Ezek a beruházások fejlesztik tovább a Budapest-Pécs vasútvonalat