in , , ,

Orbán Viktorék nyertek! Megszületett a megállapodás a németekkel: családjogi és migrációs témában nem lehet alkalmazni a jogállamisági mechanizmust!

A Bloomberg szerint megvan a megállapodás

A Blooomberg és az Euronews szerint megszületett a megállapodás!

 

Marad a jogállamisági mechanizmus, csak befagyasztják

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával, ez a lengyel RMF értesülései szerint jelentős követelése volt a magyar miniszterelnöknek.

A mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet hagynak jóvá a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. Konkrét példák is szerepelnének a kézikönyvemben arról, hogy milyen ügyeket nem érinthet a jogállamisági mechanizmus. Külön kitérnének arra, hogy családjogi kérdésekben és migrációs témákban egyáltalán nem lehet alkalmazni a mechanizmust. A lengyel lap a biztonsági garanciák között említi, hogy ha egy tagállamot szankcióval akarnának a többiek büntetni a mechanizmus alapján, akkor az kérheti majd, hogy a szankció élesítése előtt tartsanak politikai vitát a témában a következő EU-csúcson. A Soros-blog szerint ez a lehetőség azonban eddig is benne volt a törvényben, vagyis ezt legfeljebb kommunikációs szinten lehet eladni új kedvezménynek.

(pestisracok.hu, vadhajtasok.hu, mandiner.hu, atv.hu)

mindenszo.hu

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

„Európa segít!”, mondja Feriné, és valóban! Lakásokat adna az EU a migránsoknak

Elemző: komoly áttörést értek el a magyarok és a lengyelek