in , ,

Rangos elismerés! „Az értékek megőrzője” kitüntetést kapott Varga Judit

Varga Judit igazságügyi minisztert tüntették ki vasárnap

Varga Judit igazságügyi minisztert tüntették ki vasárnap Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjjal, az ünnepségen kiemelték a politikus kiállását a közép-európai értékekért.

A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter. A köszöntőbeszédben kiemelték:

Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

Aláhúzták: a nemzeti szuverenitás jegyében folytatott politika híveként, Varga Judit „sosem tévesztette szem elől Lengyelországot és a lengyel–magyar barátságot”.

 

 

 

Példakép

Varga Judit felszólalásában hangsúlyozta: Waclaw Felczak történészprofesszor, második világháborús futár a magyaroknak az a példakép, aki a XX. század viszontagságos történelmének kihívásaira „egyszerre adott bátor, emberséges és példaértékű választ”. A lengyel–magyar barátságnak ez a „legendás apostola” egyben közép-európai polgár is volt, aki szembeszállt a fasiszta és a kommunista rendszerekkel. – Még halálában is a magyar történelemre emlékezetet minket – utalt a miniszter arra, hogy a Waclaw Felczak 1993. október 23-án hunyt el, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján. A politikus kijelentette:

hiszi, hogy a díj elismerése mindannak, ami az ezeréves barátság során közös a lengyelekben és a magyarokban, annak, amiben mindannyian hiszünk, egy szuverén nemzetekre épülő, sokszínű és erős Európában, ahol a társadalom alapja a család, a kereszténység és a konzervatív értékek.

Az online bejelentkező Varga Judit nevében a díjat Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet vette át. A DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap védnökségével a Custos Virtutum elismerést a Felczak intézet tanácsa idén második alkalommal ítélte oda. A tavalyi kitüntetett Marek Jedraszewski krakkói érsek volt.

Uniós vita

A DoRzeczy hetilapnak adott, vasárnap a Kurier.plus/hu honlapon magyar változatban is kiadott interjúban Varga Juditot az uniós költségvetési vitáról is megkérdezték. – Az úgynevezett jogállamisági kérdések feszegetése egy jól felépített politikai fegyver, amely bármikor bármilyen országgal szemben bevethető – reagált a miniszter. Leszögezte: a média sokszínűségéről, a különböző jogintézmények hatékonyságáról vagy szabadságfokáról bármikor bárkivel el lehet vitatkozni. Ha azonban ezek a viták a globális liberális média és az átláthatatlan utakon keresztül finanszírozott, nem kormányzati szervezetek által felnagyítva történnek, akkor egy átlagos médiafogyasztó úgy gondolhatja: nem a terrorizmus, az illegális migráció vagy a gazdaság talpra állítása a valódi probléma, hanem az, hogy mennyire sokszínű a magyar vagy a lengyel média – jelentette ki.

A DoRzeczy főszerkesztője, Pawel Lisicki a Felczak intézet hírportáljának elmondta: Varga Judit azon emberek közé tartozik, akiknek bátorságuk van nemcsak saját maguk, hanem más államok szuverenitása nevében is szembemenni az árral. Lisicki szerint ennek a bátorságnak jelenleg sok uniós politikus híján van. Úgy néz ki, mások azt gondolják: ha már akadt két olyan bátor államférfi – utalt Lisicki a lengyel és a magyar miniszterelnök által az uniós költségvetés kapcsán képviselt álláspontra –, ők inkább kivárják, milyen is lesz az eredmény.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Orbán Viktor felesége adományokat gyűjt, Gyurcsány felesége pedig gyűlölködik Adventkor

Hoppá! Máris inog Tüttő széke?