in ,

Lengyel végjáték – Ülősztrájkba kezdtek a lengyel gazdák, Tuskkal akarnak tárgyalni

Az agrárügyi tárca szóvivője kijelentette, „jelenleg semmilyen hivatalos tárgyalás nem folyik velük”.

Negyvennyolc órásnak bejelentett ülősztrájkot kezdtek szerdán az agrárminisztérium varsói székházában a lengyel gazdaszervezetek képviselői. A tüntetők azt akarják, hogy követeléseikről személyesen Donald Tusk kormányfővel tárgyalhassanak.

A tiltakozók a Czeslaw Siekerski mezőgazdasági miniszterrel kedd este folytatott megbeszélés után döntöttek úgy, hogy nem hagyják el a székházat – közölte szerda reggel a Radio Wnetnek nyilatkozva Tomasz Obszanski, a legnagyobb szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke.

 

Mint Obszanski beszámolt róla, a tárgyalásokra Siekierski hívta meg a gazdákat azzal kapcsolatban, hogy március 20-án a kelet-lengyelországi Rzeszówban a miniszter előzetes megállapodást írt alá több agrárszervezet képviselőivel azokról a lépésekről, amelyeket a kormány a mezőgazdaságot érő problémák megoldása érdekében tenne.

Az egyik lépés az lenne, hogy

leállítanák a korábban behozatali embargó alá került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is.

A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szólt, valamint az európai uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről

A keddi megbeszélés során viszont kiderült, hogy a rzeszówi megállapodás teljesítése érdekében a kormányoldal „nem tett semmit” – fogalmazott Obszanski.

Nincs tranzitleállítás, nincs gabonatámogatás, igazából semmi sincs, csak káosz”

– jelentette ki.

Úgy látta: Siekierski a kormányon belül „magára maradt”, nem rendelkezik olyan hatáskörrel és olyan eszközökkel, amelyek lehetővé tennék a problémák megoldását.

A gazdák ezért konkrét döntések meghozatalára és Donald Tusk kormányfőre várnak a minisztériumban

– erősítette meg a SRI elnöke.

Nem folyik hivatalos tárgyalás

Malgorzata Ksiazyk, az agrárügyi tárca szóvivője a PAP hírügynökségnek megerősítette: továbbra is a minisztérium épületében vannak az ülősztrájk résztvevői, de „jelenleg semmilyen hivatalos tárgyalás nem folyik velük”.

A mezőgazdasági tárca kedd esti közleménye szerint a rzeszówi megállapodás foglaltak „jelentős része” megvalósult, egy sor lépés viszont tárcaközi egyeztetést és egyéb eljárást igényel, ami lassítja az ígéretek teljesítését.

A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak és az ukrajnai határátkelők blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt.

(MTI)

 

 

 
 

 

 


     


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Omlik az ukrán front: így találkozik Elon Musk jóslata Zelenszkij kétségbeesésével

Lebuktatta Ungár Péter a főpolgármestert: kiderült, hogy Kamu Genya közpénzből folytat pártpolitikai kampányt