in , ,

Orbán Viktor: a nemzeti kormány rögzítette a rezsiárakat a háztartások számára, a baloldal már most kijelentette, hogy ők emelnének

Koronavírus-helyzetről, béremelésekről, migrációról, és az európai rezsiválságról is beszélt pénteki interjújában a miniszterelnök. Összefoglalónk!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: a vírus akkor nem okozna nagy bajt Magyarországon, ha mindenki be lenne oltva. Mint fogalmazott:

az oltottak nincsenek veszélyben, akik viszont nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak.

A miniszterelnök ismételten arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát.

A legfontosabb védelmi intézkedés az oltás

A védelmi intézkedések, mint a maszkhasználat, lassítja a vírus terjedését, de nem állítja meg – emelte ki a kormányfő, majd aláhúzta: „csak az oltás véd meg”. A miniszterelnök elmondta, további ötmillió vakcina érkezik hazánkba, így az országban lesz 15 millió vakcina. Kitért arra is: „a vírus nem egyformán terjed az ország minden pontján, ezért volt szükség a munkaadók bevonására, illetőleg arra, hogy ők dönthessenek az oltásról”.

Mint a kormányfő fogalmazott: egy általános kötelező oltás elrendelése túl van azon a határon, amit a magyarok elfogadnának, ugyanakkor a munkahelyi közösségek érvelésére viszont szükség van az oltás felvételéhez. Aláhúzta:

Amíg nincs mindenki beoltva, ez a vírus újra és újra fertőzni fog. Az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb.

„Az oltás nagy veszélytől óvja meg az embert” – tette hozzá.

Béremelésekről

„Ha a bérnövekedés üteme nem áll összhangban a vállatok fizetőképességével, akkor tönkremennek a cégek” – fogalmazott kérdésre válaszolva a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: ezért van az, hogy a munkaadóknak kell, hogy meghatározzák a béreket, a kormánynak pedig segítenie kell őket. Mint tájékoztatott: a kormány azt ajánlotta a munkaadóknak, hogy ha elfogadják a munkások 20 százalékos minimálbéremelésre vonatkozó igényét, akkor a munkások után fizetendő tb-járulékot csökkentik, így zajlott a tárgyalás, végül egy jelentős adócsökkentésben állapodtak meg. Így született meg az a megállapodás, hogy

200 ezer forint lesz a minimálbér, és 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum januártól.

„Tíz éve, a Gyurcsány-Bajnai időszakban még az átlagbér volt annyi, mint amennyi most a minimálbér lesz” – emlékeztetett a miniszterelnök.

Rezsiválságról

„Nem túlzás azt mondani, hogy rezsiválság van Európában” – jelentette ki Orbán Viktor kérdésre válaszolva. Emlékeztetett: Európában megemelkedett a gáz és és az áram ára kétszeresére, háromszorosára. Magyarországon azért nem emelkedtek az árak, mert sikerült szakítani azzal a gyakorlattal a nemzeti kormánynak, hogy a multik igényeit elégítsék ki – húzta alá. Kiemelte: „a baloldal álláspontja, ha a piacon nőnek az árak, akkor emberek is fizessenek többet”. Ezzel szemben

a nemzeti kormány rögzítette az árakat a háztartások számára, a családok, nyugdíjasok védelme érdekében. Amíg az Orbán-kormány van a kormányrúd mögött, ez így lesz. A baloldal már most kijelentette, hogy ők emelnének.

„Bolond dolog, amit Brüsszel csinál”

A brüsszeli energiatárgyalásokról szólva Orbán Viktor elmondta, miközben emelkednek az árak, egy olyan klímavédelmi programmal állnak elő, ami tovább növeli az árakat. Ezt be is vallják. Ahhoz, hogy a klíma meg legyen védve, az emberek használjanak kevesebb energiát, kevesebbet autózzanak, kevesebbet fűtsenek, ezt mondják a brüsszeli bürokraták.

Mint fogalmazott: „ez már nem észszerű takarékoskodás, ez már beavatkozás az emberek mindennapi életébe szükségtelenül, pedig a klímaromboló cégeket kellene megadóztatni”. Ugyanakkor aláhúzta: Magyarországon ezt nem tudnák áthárítani a fogyasztókra, a családokra, mert rögzített rezsiárak vannak.

A miniszterelnök emlékeztetett arra is:

most még olyan tervei is vannak Brüsszelnek, hogy az EU-s lakásokat és autókat is megadóztatják. Elsősorban a gazdag nyugat-európaiak terve ez, a közép-európaikat ennek ellenállnak.

„A decemberi EU-csúcson lesz ez nagy kérdés, ki kerekedik felül” – zárta válaszát a témában a kormányfő.

Migrációs helyzetről

Maratoni csatában vagyunk, ami a migrációt illeti, 2015-ben kezdődött, amikor Magyarország volt az egyetlen, amelyik kimondta, hogy ha nincs három hónapon belül, megépítjük a határkerítést, ami meg is épült – emlékeztetett a kormányfő kérdésre válaszolva. Tájékoztatott: ma ott tartunk, hogy többek között Görögország, Bulgária Szlovénia, Litvánia is kerítést épített.

Októberig 92 ezer illegális belépést akadályoztunk meg, meg három-négyszereződött a kísérletek száma. Nem csak a magyar határt védjük, a németeket, osztrákokat, Európa külső határát is mi védjük – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette:

méltányos igény, hogy legalább egy részét fizesse ki az EU a határkerítésnek”. Orbán Viktor szerint jó esély van rá, hogy fizetni fognak.

A migráció okozza, felpörgeti, növeli a járvány mértékét – válaszolta a miniszterelnök a koronavírus és a migráció kapcsolatát firtató kérdésre. Hozzátette: „Brüsszel szerint ezzel szemben a migráció jó dolog, szükség van rá. Bennünket hibásnak látnak. Erre a magyar kormány azt mondja, hogy akkor Németország és Svédország fogadja be a migránsokat, de ránk ne kényszerítsenek semmit. Majd eldöntik a magyar emberek, kivel akarunk együtt élni, nem brüsszeli bürokraták”. A helyzetről szólva a kormányfő elmondta: a járványok, migrációk korát éljük, ez évekig velünk lesz.

Véget ért az interjú.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Philip azonnal válaszolt Jakab Péter szánalmas minimálbéres videójára: nézz bután, Jakab! Köszi!

A budapesti Fidesz felhívása a lakosság számára, és a mindenszo.hu válasza nekik