in , ,

Nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet az Átlátszó.hu

KÜLFÖLDI PARTNEREK IS FINANSZÍROZTÁK AZ ÁTLÁTSZÓ.HU OKNYOMOZÓ MUNKÁJÁT

– Szellemi honvédőink önkéntes munkával felderítették és összefoglaló anyagként a CÖF-CÖKA-hoz eljuttatták az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. többéves, külföldről, elsősorban az USA-ból érkező pénzügyi támogatásainak forrásait – mondta el Csizmadia László a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, ezek az adatok jelentős külföldi kötődést bizonyítanak. Csizmadia László kifejtette, az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. súlyos milliókat fizettek oknyomozó újságíróknak, amit külföldi partnerek finanszírozása biztosított.

Az összefoglaló készítői az oknyomozó újságíróknak nyújtott anyagi támogatásokat és az ehhez fűződő költségeket is számba vették. Kiderült, hogy az oknyomozó újságírók 2016-tól 2021-ig 383 millió forintot kaptak munkájukért, és az utolsó, választások előtti évben 7-ről 12-re emelték humán ellátottságukat, az összes külföldi támogatás összege pedig 558 millió forintot tett ki.

– Az Átlátszó portáljain azt a hamis látszatot kelti, hogy működésük alapja közösségi finanszírozás, ami egyben függetlenségük záloga is. Ez az állítás azonban nem áll meg, hiszen a külföldi támogatások lényeges mértékben meghaladják a belföldi támogatások összegét – nyomatékosította Csizmadia László. A függetlenség látszatát cáfolja továbbá, hogy az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. a Benevity platform rendszerén jelentős anyagi támogatásokat, közel 90 millió forintot kapott.

Ez a rendszer azonban anonimitást biztosít, így az illegális tevékenységből esetlegesen származó pénzek gazdát cserélhetnek, és fennállhat az adóelkerülés és az adócsalás veszélye is. A Benevity a világ egyik legnagyobb adományokat kezelő cége, több mint kétmillió szervezetet kapcsol hálózatához. – Az „Átlátszók” közötti pénzvándoroltatásnak szinte minden évben megvalósulását láthatjuk, amit eltanulhattak a Soros-féle alapítványok működtetésétől – hangsúlyozta Csizmadia László. Soros György alapítványától például 2016-ban 1,9 millió dollár támogatást kaptak.

Csizmadia László arra is kitért, hogy az Átlátszónet Alapítvány tevékenységét úgy mutatja be, hogy együttműködik a korrupció elleni szervezetekkel, tevékenységét nemzetközi cégekkel koordinálja, az azonban nem követhető, hogy a külföldi érdekeltségek miképpen hasznosítják a magyarországi adatokat. – Döbbenetes, hogy 2021-ben egy év alatt 2727 közérdekű adatigényléssel éltek, amely által 5372 adatgazda volt elérhető, és az Átlátszó oldalán 885 oknyomozó újságcikk jelent meg – jegyezte meg Csizmadia.

– Vannak olyan szervek, amelyeknek nemzetbiztonsági szempontból a nyitott kérdéseket vizsgálni kell, és a vizsgálat eredményével megnyugtatni a közvéleményt – fogalmazott Csizmadia László. A 2019-es önkormányzati választások évében, valamint a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően jelentősen növekedett az Átlátszóknak jutott támogatások mértéke, ami nem lehet véletlen – zárta a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke.

 

 

(magyarnemzet.hu)

Bencsik Gábor: szóval lassan megtelnek azok a stadionok

Az Átlátszó tulajdonosa és Karácsony embere is köthető guruló dollárokhoz