in ,

Nem stadion! Egy lépéssel közelebb: beemelték az új magyar-szlovák határhíd acél főtartóit

A Colas kivitelezésében épülő híd acélszerkezeteit négy darabban szállították a munkaterületre. A folyó két partján élőknek hamarosan közvetlen határkapcsolatuk lesz.

Fontos lépés történt a 20 éve árvízben elveszett, most újjáépülő Ipoly-hídon: a magyar és szlovák hídfők betonozását követően a kivitelező Colas Közlekedésépítő Zrt. beemelte az Ipolydamásdot Helembával összekötő híd acél főtartóit.

A szerkezeteket négy darabban szállították a munkaterületre, súlyuk egyenként eléri a 40 tonnát.

A kivitelezés ezen szakaszának megvalósulásával az Ipoly folyó két partján élők egyre közelebb kerülnek a közvetlen határkapcsolat kiépítéséhez.

 

 

 

A projekt beruházója a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt, a fejlesztés várható befejezése 2023 első negyedéve. Az Ipoly-híd esetében a Colas Közlekedésépítő Zrt. a kivitelező, míg a magyar oldali útcsatlakozást a Colas Út Zrt. készíti el. A szlovák oldali útcsatlakozás kivitelezője a Colas Út Zrt. és a Colas Slovakia.

 

A hídon kerékpárút is lesz, de teherforgalom nem

A hídszerkezet egyetlen nyílással hidalja majd át a folyót, a híd teljes hossza 71 méter lesz.

A hídhoz a magyar oldalon 540 méter, míg a szlovák oldalon 175 méter hosszú csatlakozó út épül. A híd egyik oldalán kétirányú kerékpárút létesül.

A 20 év után újjáépülő hídon vezet majd át az EUROVELO 6-os nemzetközi kerékpárút is, de a helyiek kérésére teherforgalmat nem bonyolít le.

 

 

 

 

A magyarországi Ipolydamásd és a szintén magyaroklakta, de Szlovákiához tartozó Helemba közötti eredeti hidat 2000-ben az ár vitte el. Az átjáró műszaki paramétereiről még 2018-ban született meg a szlovák-magyar megállapodás.

A magyar-szlovák együttműködésről és az alapkőletételről korábban itt írtunk. Az összefogásnak köszönhetően javulhat a két ország közötti munkaerő mobilitása, továbbá a beruházás alappillérként szolgálhat a két V4 tagállam határon túli, bilaterális kapcsolatainak fejlesztésében.

 

(Bíró Beáta, magyarepitok.hu)

 

 

Add tovább!

Megint nem a fővárost irányítja – Kamu Geri: nem visszalépek, hanem előre – Szerintünk meg lelépni kéne!

Az emberek rápörögtek erre a videóra – Dopeman megint beszólt – Dopeman szerint az előválasztás második fordulója nem számít, a lapokat már leosztották – Videó