in

Nagy cumi van a Jobbikban – Pénzre és pozíciókra váltotta elveit a Jobbik – Újabb kiugrott párttagok beszéltek a PS-nek

Köszönőviszonyban sincs a mai Jobbik azzal a párttal, amelyet azért alapítottak és építettek, vidéken sokan a saját pénzükből, hogy befejezzék a rendszerváltást

Köszönőviszonyban sincs a mai Jobbik azzal a párttal, amelyet azért alapítottak és építettek, vidéken sokan a saját pénzükből, hogy befejezzék a rendszerváltást. Tíz év elteltével a régi hitből, elvekből semmi sem maradt, a közösen lefektetett értékeket a hatalomra vágyó vezérkar aprópénzre váltotta.

Egy gyökereiben nemzeti, radikális párt mára egy oligarcha kezében hatalmi harcok eszközévé vált és mindazzal szövetkezik, ami ellen valamikor harcolt, ez pedig nem csak a választók, hanem önmaga elárulása – mondták a PestiSrácoknak a Jobbikból már évekkel ezelőtt kivált, korábban meghatározó párttagok. Toronyi Tibor, a Jobbik tapolcai szervezetének korábbi elnöke, és Erőss Bulcsú, a Jobbik Magyarországért Mozgalom korábbi pápai önkormányzati képviselője és országgyűlési képviselőjelöltje is úgy látja, hogy a szétesőben lévő párt alapelvei feladásával és balratolódásával nem nyert és erősödött, ahogy azt kommunikálják néppártosodásra hivatkozó pártvezetők, hanem nagyon sokat veszített. Víziójuk szerint ha a párt egyáltalán megéri a választásokat, a legjobb esetben az 5 százalékos küszöböt érheti el.

Novák Előd, Gaudi-Nagy Tamás, Morvai Krisztina, mindegyiküknél eljött az a pont, amikor túlfeszült a húr. Vona Gábor évek óta a tűzzel játszik, amikor azt latolgatja, hogy egy kiskutyás-kiscicás fotóval, vagy liberálisoknak tetsző kijelentéssel, vagy baloldali politikusokkal való szövetséggel hány szavazatot nyer. A csalódott jobbikosok megszólalásai bizonyítják, hogy ha számolt is a taktikázó pártelnök az általa néppártosodásnak nevezett pálfordulás veszteségeivel, rosszul. A jelek szerint ugyanis nem csak hitelét veszítette el az egykori radikális párt, hanem a legértékesebb embereit is és a folyamat még csak most kezdődik.

A Jobbik meghatározó szereplő döbbenten nézik, mit művel az egykor radikális nemzeti párttal Vona Gábor – Fotó: Origo

Megélhetési politikusok ásták meg a Jobbik sírját

Toronyi Tibor tapolcai mérnök nagy reményekkel lépett be Jobbik soraiba 2008-ban. Azt mondja, nem akart pozíciót, csak tenni azért, hogy tizennyolc évvel a rendszerváltás után valódi változások történjenek.

Gyurcsány Ferenc nemzetromboló hazug politikája és a 2006-os események szülték a radikalizálódásomat. A Jobbik annak a pártnak tűnt, amelyik határozott fellépésre képes, komolyan gondolja az elszámoltatást, a felelősségre vonást. Felkérésre vállaltam a tapolcai elnökséget. Hiába nyerték meg az önkormányzati, majd a parlamenti választásokat, ha így visszagondolok, igazából nem változott semmi. A program, az ígéretek, szavak maradtak, a politikusaink pedig rövid idő alatt megélhetési politikusokká váltak. A balra tolódás pedig nálunk, Tapolcán már jóval hamarabb elkezdődött, mint országos viszonylatban. Kétszer is megtudtam, hogy a hátam mögött tárgyalásokat folytattak szocialistákkal, de a paktumot akkor sikerült megakadályoznom – mesélte Toronyi Tibor.

A tapolcai kórházért folytatott tüntetés sorozatban – amelynek egyébként a Jobbik tapolcai győzelmét köszönheti – is komoly szerepet adtak az MSZP-s Lévainak, miközben a jobbikos elnököt megpróbálták kihagyni, háttérbe szorítani.

Annak ellenére, hogy az én ötletem volt az egész kiállás a kórházunkért, elnökként utólag értesültem róla, hogy főszerepet ígértek Lévainak az egyik akcióban, amikor lakatokat tettünk a kórházkapura. Aztán az ajkai szocialistákkal is tárgyalni kezdtek. Az első komolyan aggasztó jel az volt, amikor a szocialista Lévai Józsefet tették meg alpolgármesternek. Persze ez csak a személyes véleményem, de azt gondolom, felmérhették, hogy a parlamenti mandátumhoz az ajkai körzet is kell, ami annyira baloldali, hogy önállóan sosem szavaznának a Jobbikra. Ezért kiegyezhettek – folytatta Toronyi. 

Toronyi Tibor szerint elfogadhatatlan a balra tolódás, ami Tapolcán már jóval előbb megvalósult, mint országosan – Fotó: tapolcaiujsag.hu

Tapolcán a legkisebb ügyekben is hazudtak

A volt elnök felidézte, hogy többször is cserben hagyta a párt tagsága, miközben a háta mögött zajlottak a háttér megbeszélések, háttéralkuk a baloldali politikusokkal. Emlékeztetett, hogy amikor a tapolcai kórház aktív ágyainak megmaradásáért gyűjtötték az aláírásokat, összesen 10.083 aláírás gyűlt össze, Rig Lajos és a Jobbik mégis tizenkétezerről beszél mind a mai napig.

Ha már egy ilyen kis dologban is gond nélkül hazudtak, mégis mit lehetne várni tőlük? Én ezt a mai országosan is balra tolódó, elveit feladó politikát meg sem vártam. Az első jeleknél lemondtam az elnökségről és kiléptem a pártból – mondta Toronyi Tibor.

A tapolcai mérnök szerint a Jobbik korábbi szimpatizánsai nem változtak, ők ugyan azokat a radikális gondolatokat képviselik. Van egy kisebb százalék, akik elfogadják a magyarázatot, hogy néppártosodásra azért van szükség, hogy esélyük legyen nagyobb tömeget megszólítva választást nyerni, de a többség átlát a szitán és csalódott, ők fokozatosan fordulnak el a Jobbiktól, vagy nem mennek el szavazni, vagy biztosan nem a Jobbikra szavaznak. A volt városi elnök úgy véli, hogy ez a párt már menthetetlen, a folyamatokat megfordítani nem lehet. Az elvek mellett határozottan kiálló Gaudi-Nagy Tamás, Morvai Krisztina, Novák Előd vagy a még óvatosan fogalmazó, de egyértelműen hasonlóképp csalódott Toroczkai László részvételével lehetne új, radikális jobboldali pártot építeni.

“Aki még a Jobbikban van és nem neojobbikos, azt a hatalomvágy és a szél fújta össze, mint a veszélyes hulladékot.”

Ezekkel a szavakkal kommentálta a minap az interneten a Jobbik pálfordulását a párt korábbi pápai politikusa. A sepsiszentgyörgyi születésű Erőss Bulcsú a Jobbik kritikai hangja már évek óta. Ezúttal is kendőzetlenül fogalmazott, amikor sorait úgy zárta: “aki ebből a Jobbikból nem lép ki, az gerinctelen sz…i”

Erőss Bulcsú komoly elhivatottsággal, három diplomával sokra vihette volna a magyar politikai életben, de a Jobbik színeiben ebből nem kért, a képviselőségről lemondott, a pártból kilépett már 2013-ban – Fotó:vehir.hu

A fiatal pedagógus, tolmács, politikai kommunikációs szakember Magyarországon szerezte a diplomáit. Az indította el a politikai pályán és kötötte őt a nemzeti radikális oldalhoz, hogy a kilencvenes évek végén vízumhoz akarták kötni anyaországi tanulmányait. Erőss Bulcsú a kezdetektől a jobboldal építésén dolgozott. 2001-ben Szombathelyen alapítója volt a Jobboldali Ifjúsági Közösségnek, melynek célja a keresztény nemzeti értékek megszilárdítása volt.

A magyarországi aktív politikai életben töltött évek után újra Erdélyben élő férfi azt mondta, azért a Jobbikot választotta, amelynek színeiben később Pápán önkormányzati képviselő és országgyűlési képviselőjelölt lett, mert úgy látta, hogy a fiatalabb párt távolabb van az előző rendszer embereitől, karakán, határozott és bátran meri képviselni a nemzeti érdekeket.

“Gyűlöletpolitikában sosem voltam hajlandó részt venni”

Én sosem voltam igazán szélsőséges, a gyűlölet minden formáját elítélem. Szóval az a fajta nemzetpolitika, amit 10-12 éve a Jobbik képviselt, ma Fidesz. Ők ma is azt teszik, amiről a Jobbik csak beszélt. Mert amikor cselekedni kellett volna, akkor Vona Gábor pártja a hatalomvágytól megrészegülve szembefordult saját elveivel. Az utóbbi három évben pedig a Jobbik már csak milliárdos oligarcha által megvásárolt báb, mely személyes hatalmi harcok eszköze lett – fogalmazott Erőss Bulcsú.

Az erdélyi fiatalember 2013 augusztus 31-én lépett ki a Jobbikból. Azt mondja, a 2012-es kongresszustól egyértelmű volt, hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgok és egyre többször nyilvánult meg úgy a párt, ami számára már nem volt felvállalható.

Szegedi Csanád alelnökké választása volt az első intő jel. Nem a származása miatt, hanem azért mert a tevékenysége egyértelműen bomlasztó volt, a borsodi alapszervezetet például gyakorlatilag szétverte. Neki köszönhetően olyan embereket vesztett el a párt, akik letettek valamit az asztalra, például Kisgergely András, aki Ózdon elsöprő győzelmet aratott – mondta Bulcsú.

A volt jobbikos politikus szerint alapvetően nem a néppártosodás lett volna a probléma, hiszen azt mindig is tudták, hogy a radikális pártok számára van egy plafon, be lehet jutni a parlamentbe, de nagyobb támogatottságot szélsőséges párt nem tud megszerezni. Azokat a vadhajtásokat, ami miatt fajgyűlölőnek bélyegezték, le kellett nyesni, de a pártvezetés végül “a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötte”.

Erőss Bulcsú szerint a radikális nemzeti politikából a jobbik háza táján semmi sem maradt – Fotó: papama.hu

“Az SZDSZ-t anno saját halottunknak tekintettük, most meg balliberálisokkal szövetkeznének”

Erőss Bulcsú végül ki sem töltötte képviselői mandátumát, addig, amíg kitartott a Fidesszel szavazott és a pártpolitikából kivonta magát. Az önkormányzati ciklus utolsó évében lemondott, 2013 és 14 között a listán őt követőnek adták át helyét a pápai közgyűlésben.
Ahogy fogalmazott, korábban úgy gondolta, hogy lengyel mintára ha két jobboldali párt összefogna és tudna együtt dolgozni, a balliberálisoknak többé esélye sem lenne. De a Jobbik és annak vezérkara rossz utat választott.

Emlékszem az SZDSZ-t annak idején a saját halottunknak tekintettük, most meg liberálisokkal közösködnének? Pedig meggyőződésem, hogy ha alakulna is ilyen választási szövetség, a választás után a baloldali pártok úgy penderítenék ki Vonáékat, hogy a lábuk nem érné a földet. Mert egyetlen egy dolog közös bennük, a gyűlölet Orbán Viktor és kormánya iránt, aminek mindent alárendelnek – jelentette ki Erőss Bulcsú.

“Nincs más alternatíva, csak a Fidesz”

Hozzátette, a mai politikai helyzetben, amikor a haza védelme és nemzet fennmaradása a tét, nincs más lehetséges alternatívája annak, aki a hazája érdekében szavazni, csak a Fidesz. A radikális nézeteknek szerinte mindig meglesznek a követői, és jó ha egy ilyen szemlélet is jelen van a parlamentben, de el kell fogadni, hogy egy ilyen pártnak, szerveződésnek vannak korlátai.

Erőss Bulcsú úgy látja, az elmúlt évek eltorzult politikája a Jobbik szavazóbázisát a felére vetette vissza és arra is van esély, hogy a párt a parlamentbe kerülés küszöbét se érje el. Ekkora identitásváltás után ez természetes folyamat, aminek a túléléséhez közös akarat kell. A megújításához, megtisztuláshoz úgy látja, egy elnökség csere kevés, gyakorlatilag újra kellene építeni a pártot. Ennek viszont azért nincs túl nagy esélye, mert míg a negatív irányú építkezéshez ott van Simicska Lajos pénze, Novák Elődnek, Morvai Krisztinának, Gaudi-Nagy Tamásnak vagy egy Toroczkainak a nulláról kellene indulnia.

Vezető kép: MTI

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Agyhalál Brüsszelből – Egy magyar származású holland EP-képviselőnő a migránsválságot ’56-hoz hasonlította

Havas is felszállt a szopórollerre – Ezt várná el Baukó Éva a zak­la­tás­sal vá­dolt Havas Hen­rik­től