in ,

Na, végre! Donald Trump ismét színre lép

Jövő hét végén Donald Trump beszédet fog tartani az Egyesült Államok egyik legrangosabb jobboldali rendezvényén

Jövő hét végén Donald Trump beszédet fog tartani az Egyesült Államok egyik legrangosabb jobboldali rendezvényén, a Konzervatív politikai akció konferencián (Conservative Political Action Conference, CPAC) – állítja egybehangzóan az amerikai sajtó.

Értesüléseik szerint a volt amerikai elnök egyrészt a Republikánus Párt és a konzervativizmus jövőjéről értekezik majd, másrészt Joe Biden bevándorlási reformterveit fogja ostorozni. Az 1974-ben életre hívott konferenciát idén ezúttal a fővárostól távol, a floridai Orlandóban rendezik meg – ahol nem kötelező a maszkviselés –, de a járvány miatt részben virtuálisan. A konzervatív fórum hagyományosan több tízezer látogatót vonz, politikai nagyágyúk a vendégei, jelentős befolyása van. Tavaly Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is részt vett a rendezvényen, sőt a tervek szerint Magyarországon rendezték volna meg a konferencia európai szekcióját, melyet végül a koronavírus miatt 2021-re halasztottak.

Donald Trump felszólalása már csak azért is jelentős, mert ez lesz az első hivatalos, nyilvános szereplése, mióta leköszönt elnöki hivatalától. Sajtóértesülések szerint a 74 esztendős politikus eddig viszonylag visszavonultan élt, idejének legnagyobb részét mar-a-lagói rezidenciáján tölti, golfozással, kikapcsolódással, televíziózással.

A Politico a volt elnökhöz közel álló forrásokból úgy értesült, Donald Trump szinte „elérhetetlen” lett, legközelebbi családtagjain, barátain, szövetségesein kívül az elmúlt hetekben senkit, még fontos politikusokat sem fogadott.

Ráadásul azzal, hogy legfőbb szócsöve, a Twitter és más közösségi fórumok is elhallgattatták fiókjait, arra sem igazán maradt hatékony lehetősége, hogy hallassa hangját. Teljesen azért nem szívódott fel. Az ellene indult második alkotmányos felelősségre vonási eljárás, az úgynevezett impeachment bukása után közleményben hálálkodott támogatóinak, egyben támadta ellenfeleit. „Történelmi, hazafias és csodálatos mozgalmunk, A tegyük újra naggyá Amerikát! csak most kezdődött! A következő hónapokban sok mindent meg kell osztanom veletek, és alig várom, hogy folytassuk hihetetlen utazásunkat” – ígért ugyanakkor visszatérést.

Megjelenése a CPAC-en annak a biztos jele, hogy Donald Trump nem adta fel politikai ambícióit. Ráadásul ugyan felröppent a lehetősége annak is, hogy új pártot alapít, úgy tűnik, hogy jövőjét a Republikánus Párton belül képzeli el. Demokratákhoz közeli hírmagyarázatok szerint ehhez előbb a párton belül akar „leszámolni” ellenlábasaival, akik „elárulták”, különösen elnöksége utolsó időszakában. A CNN említi például egykori alelnökét, Mike Pence-t, aki nemcsak elismerte a választások eredményét, de Joe Biden beiktatási ceremóniáján is részt vett. Nevesítik még Mitch McConnell szenátort, a szenátusi republikánus kisebbség vezetőjét, amiért az impeachment eljárás során élesen bírálta a volt elnököt. Donald Trump már közleményében is nekiment, „politikai semmirekellőnek” hívta, egyúttal figyelmeztetett, hogy ha a párt az ő irányvonalát követi, sosem fognak újra nyerni.

 

 

A volt elnök tehát most állítólag azon dolgozik, hogy hozzá és elveihez hű tábort kovácsoljon össze a Republikánus Párton belül, akár riválisainak kihívóiként. – Az a Republikánus Párt, amely el akarja tüntetni Donald Trumpot, és képtelen megérteni vonzerejét a munkás szavazók körében, arra van ítélve, hogy elveszítse a választásokat 2022-ben, 2024-ben és így tovább – figyelmeztetett például Jim Banks republikánus képviselő, afganisztáni veterán. Hogy Donald Trumpot még nem lehet leírni, azt megerősítik a közvélemény-kutatások is. A Morning Consult és a Politico megbízásából készült februári felmérés szerint a republikánus szavazók többsége ismét a volt elnököt indítaná csatába a választásokon, 59 százalékuk mindenképpen komoly szerepet szánna neki a párt formálásában, és jelentősen csökkent azoknak az aránya is, akik szerint ő felelős a Capitolium ostromáért.

 

(László Dávid, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Hivatalos: az Eurostat legfrissebb kimutatása szerint drasztikusan csökkent hazánkban az anyagi nélkülözésben élők aránya.

Jakab Péter úgy váltogatja a vallását / identitását / származását, mint más az alsógatyáját – Most éppen kereszténynek tartja magát