in

Hoppá! Michigan államban elutasították Trump kizárását az előválasztásból

A korábbi elnök üdvözölte, hogy a bíróság elzárkózott a Demokraták „elkeseredett kísérletétől”.

 

 

Michigan állam legfelsőbb bírósága elutasította szerdán azt az indítványt, amellyel ki akarták zárni Donald Trump volt amerikai elnököt a közelgő republikánus előválasztás helyi indulói közül.

Négy michigani választópolgár kezdeményezte Trump kizárását a február 27-én tartandó előválasztásból arra hivatkozva, hogy az egykori elnök szerepet játszott a Capitolium 2021. január 6-i ostromában. A beadványban a 14. alkotmánykiegészítésre hivatkoztak, amely eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki „zendülésben érintett”.

Michigan állam legfelsőbb bírósága szűkszavú határozatában közölte: úgy ítélték meg, hogy a testületnek nem kell foglalkoznia a kezdeményezők által felvetett kérdésekkel. Donald Trump a Truth Social nevű közösségi médiaoldalon azt írta: a michigani bíróság „határozottan és jogosan” zárkózott el a Demokrata Párt „elkeseredett kísérletétől”, hogy kizárják őt a republikánus elnökjelöltségre pályázók közül a helyi előválasztáson. A michigani döntés éles ellentétben áll azzal a határozattal, amely Colorado államban született múlt héten.

Colorado állam legfelsőbb bírósága helyt adott a 14. alkotmánykiegészítésre hivatkozó beadványnak, és kimondta, hogy Donald Trump nem szerepelhet a republikánus előválasztás helyi indulói között. Trump kampányszóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságánál fellebbeznek a coloradói döntés ellen.

 

(Mandi)

 

 

 

 

SEGÍTSD KÉRLEK A MINDENSZO.HU FENNMARADÁSÁT, KÉRD INGYENES ÉRTESÍTŐNKET!

Kötter Tamás a szerb helyzetről: harcra fel! Közeleg az ütközet ideje!

Orbán Balázs kulcsmondata a magyarok Eu-ban vállalt szerepéről: Magyarország nem kerékkötő, hanem kulcsállam