in ,

Kezdődik: a német kormány 15 milliárd eurós hitelkeretet nyit a gáztározók megtöltésére – Az egyelőre nem világos, hogy honnan szereznék be a gázt

A gáz beszerzéséhez a tározók feltöltése érdekében Németország további 15 milliárd euró (szűk 6 ezer milliárd forint) hitelkeretet tesz elérhetővé – írja a Reuters a dpa hírügynökségre hivatkozva.

A terv szerint a német gázpiaci operátor, a Trading Hub Europe (TBE) a hitelkeretnek köszönhetően gyorsabban lesz képes feltölteni a tározókat, illetve előbb el tudja érni azt a töltöttségi szintet, amivel Németország az orosz gázszállítások leállítása esetén is lépes lesz átvészelni a telet. 

A német gazdasági minisztérium egy iratára hivatkozva számolt be a dpa a hitelkeretről,

az azonban nem ismert, hogy a TBE milyen forrásokat használva töltené meg gázzal a tározókat.

A Gazprom műszaki okokra hivatkozva a múlt héten 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezeték kapacitását. Mivel Németország számára ez az orosz gáz fő szállítóvezetéke, nagyban megnehezíti a Gazprom döntése a tározók feltöltését. A Berlin által kitűzött cél az lenne, hogy októberre sikerüljön elérni a 80, novemberre pedig a 90 százalékos töltöttségét a tározói kapacitásoknak.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Nyert a Fidesz jelöltje Marcaliban

Németh Balázs: izgalmas ám ez a Ryanair-ügy! Jól mutatja a világ jelenlegi működését