in , ,

Kamikaze Európa: gázkorlátozásra is lehet számítani ősztől Európában

Németországban komoly energiagondokat okozhat az orosz szállítások kimaradása.

Az egyre csökkenő orosz gázszállítások miatt a szükségesnél jóval kisebb mértékig sikerült eddig feltölteni az európai gáztározókat. Emiatt az EU egyes országaiban ősszel korlátozásokat vezethetnek be. – írja az infostart.hu.

Egyelőre Magyarország jól áll, mivel a leszerződött gázmennyiség 88-89 százalékát megkapjuk az oroszoktól.”

Egyebek között erről beszélt a G7.hu portálnak a Makronóm Intézet szakmai vezetője annak kapcsán, hogy egy kutatásban felmérték, hogyan áll az EU-ban a gáztározók töltöttsége.

Kerekes György felhívta a figyelmet arra, hogy Németországban viszont komoly energiagondokat okozhat az orosz szállítások kimaradása. A németek helyzetét az is nehezíti, hogy az év végén leállítják a még működő három atomerőművüket is. A kieső termelést francia áramimportból pótolták már eddig is, de Franciaországban sem üzemel már az 56 atomerőmű fele, 12 felújítása pedig korróziós gondok miatt évekbe telhet.

Alternatívák?

Az orosz földgáz alternatívája a cseppfolyósított gáz lehetne, de arra egyre nagyobb a kereslet. Ezért sem tud komolyabb mennyiséget szállítani például a horvátországi LNG terminál Magyarországra. Hozzánk a legtöbb földgáz Oroszországból érkezik Ukrajna, illetve Szerbia felől. Ausztria irányából is jön orosz, illetve azeri gáz, de az Északi áramlat karbantartása miatt most csak a szerződött mennyiség fele érkezik.

A G7.hu-nak arra kérdésére, hogy ilyen körülmények között kell-e számítani Magyarországon is korlátozásokra, a szakértő azt mondta, egyelőre nem lát ilyen veszélyt. Szerinte jó esélyünk van arra, hogy a gáztározóinkat még a tél előtt a megfelelő szintre töltsük fel.

A Makronóm Intézet szakmai vezetője egyébként arra számít, hogy csökkenni fog az olaj világpiaci ára, mivel máris jelentősen csökkent a kereslet. Ezt tovább fokozhatja, ha az iparvállalatok energiatakarékosabb termelési módokra állnak át. Ugyanakkor azt is fontosnak nevezte, hogy Magyarország fordítson nagyobb figyelmet a nap- és a geotermikus energiára.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Na, végre! Két éven belül földbe állhat az egyszázalékos Párbeszéd

Futóbolondok: Pulai András szerint a fideszes politikusok sem örültek a kétharmadnak