in ,

Karácsony Gergely miatt veszélybe került Budapesten az új buszok beszerzése

A BKV Zrt. a 3-as metró pótlásához vehetne további korszerű Mercedes járműveket.

Még mindig nem nyújtotta be a főváros új vezetése azt a támogatási kérelmet és a szakmai programot, amellyel a kormány által tavaly biztosított 3,2 milliárd forintos autóbusz-vásárlási támogatást le tudná hívni.

„A kormány állja a szavát, a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást új buszokra. És a 3-as metró felújítására vállalt 80 milliárd pluszpénzt is. Az ellenkező állítás kamu. Mintha valaki mindenáron konfliktust akarna, pedig jó az együttműködés” – olvasható Fürjes Balázs tegnapi Twitter-bejegyzésében.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt is hozzátette, hogy a tavaly júliusi kormányhatározat alapján a fővárosi önkormányzatnak be kellene nyújtania egy úgynevezett támogatási kérelmet és szakmai programot, de tegnapig egyiket sem tette meg. „Ez alapján kötünk egy támogatási szerződést, aláírás után megy a pénz. Valaki balhét akar, nem megoldást” – jegyezte meg Fürjes Balázs.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-bejegyzésében pedig hozzátette: a fejlesztés célja, hogy újabb negyven Mercedes Conecto autóbusz érkezzen Budapestre, a BKV által még egy évvel ezelőtt megkötött szerződés opcióinak lehívásával.

 

Az államtitkár és a BFK vezetője arra reagált, hogy a Népszava tegnap azt állította: kifarolt a kormány a buszbeszerzésből. Az ellenzéki lap meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról írt, hogy az állami támogatás híján a BKV kénytelen használt járművek megvásárlására javaslatot tenni.

A cikkben felidézték, hogy a kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján döntött úgy, hogy támogatja a fővárosi autóbuszok cseréjét.

A kormányhatározat felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kössön támogatási szerződést a projekt megvalósítójával, a BKV Zrt.-vel. „Gulyás Gergely miniszter azonban mind a mai napig nem tett eleget ennek” – vádolt a Népszava, s azzal riogatott, hogy buszok nélkül a 3-as metró felújítása sem folytatódhat.

A főváros később közleményt adott ki, amely szerint a szerződés megkötése folyamatban van. Nem ez az első eset, hogy a főváros új vezetése vagy az ellenzéki sajtó álhíreket kreál.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Karácsony Gergely főpolgármester azt állította, hogy az állami kukaholding tízmilliárd forinttal tartozik fővárosnak az FKF Zrt. által elvégzett munkáért. Később kiderült, hogy a főpolgármester bejelentése idején az FKF még be sem nyújtotta a számlát, így a kukaholding fizetni sem tudott.

(Baranyai Gábor, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Indul a vagyonnyilatkozati eljárás Ferenc testvér ellen – Videó

Debrecen is üdvözli a NAT-ot!