in

Hopszi! Rutte pártjának külső támogatásával alakulhat meg a holland Wilders-kormány

A november 22-i holland előrehozott parlamenti választások óriási meglepetése volt a holland bevándorlásellenes, euroszkeptikus Szabadságpárt (PVV) győzelme volt.

A november 22-i holland előrehozott parlamenti választások óriási meglepetése volt a holland bevándorlásellenes, euroszkeptikus Szabadságpárt (PVV) győzelme volt. Geert Wilders, a holland politika sokszor karaktergyilkolt fenegyereke felért a csúcsra, karnyújtásnyira került ahhoz, hogy ne a rendszer bírálója, hanem a kormány feje legyen. 

A szétaprózódott holland pártrendszer sajátja azonban az, hogy

a kormányalakításnál súlyos koalíciós kényszer érvényesül,

a választók négyévente több, mint egy tucat párt képviselőit juttatják be a képviselőházba, így a többségi, stabil kormány alakításához nemritkán négy-öt pártnak kell megegyeznie egymással.

 

Ez a kényszer Wilders esetében hatványozottan súlyos, mert a PVV-vel a most parlamentben jutott 15 párt közül csupán egy akar koalíciót kötni: ez a jobbközép Új Társadalmi Szerződés (NSC) párt.

 

Koalíciós matek

Wilderséknek a hágai parlament 150 tagú alsóházában (Tweede Kamer der Staten-Generaal) 37 mandátumot sikerült szerezniük, a Pieter Omtzigt vezette NSC-nek 20-at, így a leendő közös kormányzáshoz további 19 képviselő belső (koalíciós) vagy külső támogatását kell megszerezniük.

Jelen állás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy ez egy külső támogatás lehet: Mark Rütte, a politika világát maga mögött hagyó volt miniszterelnök pártja, a volt kormányzó liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt (VVD) jelezte, vállalná ezt a szerepet. Vezetője, a török származású Dilan Yeşilgöz pénteken elmondta: semmiképpen nem csatlakoznak egy olyan kormánykoalícióhoz, amelynek vezetője Geert Wilders, vagy domináns ereje a PVV lesz, de a parlamentben

a politikai stabilitás megőrzése miatt hajlandók lennének külső támogatást adni egy kisebbségi Wilders-kormánynak.

A VVD-nek 24 képviselője lesz a következő ciklusban, vagyis ez egy jó alap lehet a következő kormány alakításához.

Van még egy billegő párt, a Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB), amely még nem döntötte el, hogy beszáll-e a formálódó kettős koalícióba harmadik tagként – akárhogy is lesz, a BBB 7 képviselője önmagában még nem elég a többségi kormány alakításához, csatlakozásuk esetében is szükség lesz a VVD külső támogatására, parlamenti voksaira.

 

Reakciók, kilátások

A VVD koalíciós egyezkedések megkezdése előtti alapvetését Geert Wilders sajnálatosnak nevezte. Az X közösségi oldalon jelezte: „nagyon kiábrándító”, „nagyon szerencsétlen dolog ez. Csak remélni tudom, hogy megváltoztatják véleményüket, hiszen kormányozni jobb dolog, mint külsőleg támogatni”.

A PVV azért találta a VVD vezetőjének gyors állásfoglalást elhamarkodottnak, mert a Szabadságpárt péntek reggel hatalmazta fel egyik szenátorát, Gom van Strient a koalíciós egyeztetések, a puhatolózás elkezdésére, Dilan Yeşilgöz nyilatkozata pedig ezt az el sem kezdődő párbeszédet vágta el.

Pieter Omtzigt, az NSC vezetője szintén kellemetlennek nevezte a VVD-elnök nyilatkozatát, ugyanis

azzal, hogy a VVD-t eleve kizárta a koalícióból, a NSC-t kényszerhelyzetbe hozta:

ha ugyanis az Új Társadalmi Szerződés sem akar csatlakozni a koalícióhoz, az egypárti PVV-kormány egy működésképtelen kisebbségi kormány képét mutatja.

Caroline van der Plas, a BBB elnöke pedig arra panaszkodott, hogy miután a VVD bevándorláspolitikája körüli vita okozta a Rütte-kormány bukását júliusban, a liberális-konzervatív párt ebből sem tanult, most újra pártpolitikát játszik ahelyett, hogy a szavazók akaratát nézné, és megfontolná az esetleges koalíciós ajánlatot.

Fordított helyzet már előfordult a holland politika közelmúltjában a kívülről támogatott kisebbségi kormányzásban: Wilders pártja külső támogatást nyújtott a parlamenti voksolások alkalmával Mark Rütte első koalíciós kormányának 2010 és 2012 között. Wilders megbízható külső partnernek bizonyult, most előállt egy helyzet, amelyben hasonlót bizonyíthat a VVD – írta a Politico. A BBC értékelése ehhez hozzátette: Wilders egy ideig támogatta Rütte politikáit, de másfél évvel később

a megszorításokat jelentő jogszabályok elfogadtatásában nem segítette a kormánypártokat.

A koalíciós tárgyalások várhatóan hónapokig el fognak tartani. Ha sem egy többségi, sem egy működőképes kisebbségi kormány nem tud megalakulni, abban az esetben a második legerősebb párt, a ZöldBal-Munkáspárt (GroenLinks–PvdA) vezetője, Frans Timmermans volt uniós biztos kaphat felhatalmazást a koalícióalakításra. A zöld-baloldali formáció a VVD-vel, az NSC-vel és a liberális D66 párttal együtt képes lenne a többségi kormányzásra, 78 mandátumuk lenne összesen.

(Maráczi Tamás, Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Buenos Airesbe utazik az „elszigetelt” Orbán Viktor

Három a magyar igazság – Bognár Zsolt témazáró dolgozata Alföldi Róbertről